En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Bingazi saldırısı ve ötesi



Amerika'nın Bingazi konsolosluğuna geçen hafta yapılan ve Büyükelçi Christopher Stevens ve 3 Amerikalı görevli ve 10 Libyalının ölümü ile sonuçlanan terörist saldırının malum adi filme karşı gösterilen anlık kalabalık tepkisinden çok, önceden planlanmış bir saldırı olduğu yolundaki şüpheler giderek kuvvetleniyor.

Saldırının yapılış tarzı, kullanılan silahlar, Amerikan tahliye ekibine karşı başka bir yerde kurulan pusu ve yapılan saldırı, görgü şahitlerinin ifadeleri ve diğer emareler, saldırının Libyalı bir militan grup tarafından adi filmin arkasına saklanılarak ya da bu film bahane edilerek şenice icra edildiğine işaret ediyor.

Nitekim, saldırı ve mahiyetini herkesten çok bilebilecek durumda olan Libya geçici yönetimi Cumhurbaşkanı Muhammed el Magarief, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırının önceden planlandığına inandığını söylüyor ve bu konuda şöyle konuşuyor:

"... Bana göre saldırı El Kaide'nin işi. Roketatarları ve kullanılan diğer ağır silahları göz önüne aldığınızda saldırının önceden planlandığı ispatlanıyor. Bu saldırı, din ile hiç alakası olmayan bir intikam eylemidir."

Magarief, bunları söylerken bazı yetkililerin saldırıyı Kaddafi yanlısı gruplarla ilişkilendirmelerini reddediyor, bunların saldırının arkasında olmalarının mümkün olmadığına da işaret ediyor, az sayıda da olsalar Libya'daki El Kaide unsurlarının var olan güvenlik boşluğundan istifade ettiklerini ve aynı zamanda güvenlik güçlerine de sızdıklarını da ilave ediyor.

Magarief, intikam eylemi ile şüphesiz El Kaide'nin geçen haziranda Afganistan'da öldürülen Libyalı Ebu Yahya Libi'nin öcünün alınmasını kastediyor. Libi, El Kaide'nin en önemli operasyonel liderlerindendi. Bazılarına göre, örgütün ikinci adamı konumundaydı. Bazı kaynaklar, Bingazi saldırısından kısa bir süre önce örgütün bugünkü lideri Mısırlı Eymen Zevahiri'nin yayınladığı bir video ile Libi'nin intikamının alınması emrini verdiğini de söylüyorlar. Böyle bir şey söz konusu mu, video ve intikam emri var mı, söylemesi zor. Bunun tahkiki ve doğrulanması gerekiyor elbette. Biz burada sadece bu iddiayı dile getiriyoruz, o kadar.

Basında yer alan görgü şahitlerinin ifadelerinden, bugün Libya'da kendi başlarına hâlâ hareket eden silahlı milis gruplarından olan Ensar el Şeria grubunun logosunun göründüğü kamyonetlerin saldırı öncesi konsolosluk önüne geldikleri, saldırıda yer alan şahısların bu gruba mensup olduklarını söyledikleri anlaşılıyor. Ancak grup sözcüsü ve diğerleri kendilerinin saldırıyla alakalarının olmadığını belirtiyor, iddiaları reddediyorlar.

Bu arada Libyalı güvenlik yetkilileri, saldırıyla alakalı olarak 4 şahsı tutukladıklarını, bunların sorgularının devam ettiğini ifade ediyorlar. Bu durumda, elbette bu şahıslarla ilgili resmi açıklamaları, bunların kimler olduklarının Libyalı yetkililer tarafından ortaya çıkarılmaları ve saldırıyla ilgili gerçeklerin bütün dünyaya açıklanması şart oluyor. Libyalı yetkililer, bu konuda üstlerine düşeni yapmak, saldırının sorumlularını tespit etmek ve cezalandırmakla sorumlular. Başka türlü bu menfur saldırının mahiyeti ortaya çıkamaz ve çıkmaz. Aynı zamanda Bingazi'ye giden Amerikan soruşturma heyetinin değerlendirmesini ve elde edeceği sonuçları da muhakkak beklemek gerekiyor.

Kısacası, saldırının bütün yönleriyle, sorumluları ve bağlantıları ile birlikte ortaya çıkarılması gerekiyor. Ayrıca malum adi film parçası (ki bu parça sadece 14 dakika kadar) ile ilgili soruşturmanın da Amerikan makamları tarafından bütün yönleriyle araştırılması ve bunun sonuçlarının da mutlaka açıklanması şart oluyor; zira aynen saldırıda olduğu gibi film parçası ile ilgili kuvvetli şüpheler var. Normalde fazla kimsenin haberdar olamayacağı bu film parçasını YouTube'a kim yükledi, bunu kimlere haber verdi? Filmin orijinalinde olmayan Arapça alt yazıları kim filme ekledi? Film ilk önce bir Mısır televizyon kanalında niye yayınlandı? Bu kanal filmin yol açacağı olayları niye anlamadı, tahmin etmedi? Niye sağduyulu davranmadı, olayın büyüyeceğini niye öngörmedi?..

Hem saldırı hem de filmle ilgili sorulara tatminkâr ve doğru cevapların bulunmaması ve bunların açıklanmaması halinde şüpheler devam edecek, kafalar karışmaya devam edecek ve birileri bunlardan kendi gündemlerine göre 'parsa toplamaya', faydalanmaya devam edecek elbette.

Bu arada da saldırı ve tepkiler dolayısıyla bir haftadır gündem dışına itilen mesela Suriye'de olanlar dikkat çekmeyecek, Amerika'nın Suriye ilgisi azalacak, dünya Suriye halkını kendi başına bırakmaya doğru meyledecek ve başka şeyler de olacak. En başta da Amerika'nın Ortadoğu politikası mutlaka bugünden öngörülemeyecek tarz ve doğrultuda değişecek.

Bingazi saldırısı o kadar çok şeyi değiştirdi ve değiştirecek ki... Bunu yapanlar ne yaptıklarının, nelere yol açtıklarının, nelere zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba?

zaman

Bu yazı 1,200 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs