En Sıcak Konular

AKP’nin 12 Büyükşehir’de başkan adayları!

5 Aralık 2008 09:35 tsi
AKP’nin 12 Büyükşehir’de başkan adayları! İşte Mart 2009 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmit, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun illerinde AKP'den adaylıklarına kesin gözüyle bakılan isimler.

Haber7/ Hüseyin Yaman

12 Büyükşehir’de adaylar kimler olur?

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasi tansiyon yükseliyor. Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam’da 5 Aralık Cuma günü mevcut Büyükşehir Başkanlarıyla devam edip etmeyeceklerine karar vereceklerini söylemesi bomba etkisi yaptı. Kulislerde isimler dolaşıma sokuldu ve kim gidecek kim kalacak falları açılmaya başlandı. 2004 seçimlerinde Ankara ve İstanbul adaylarını son gün ilan eden Erdoğan bu defa sürpriz yaparak adaylarını çok önceden açıklama kararı aldı. 2007 seçimlerinde mevcut milletvekillerinin büyük bir kısmını değiştiren Erdoğan’ın yerel seçimlerde nasıl davranacağı merakla bekleniyor.

Bu seçim AK Parti’nin dördüncü seçimi olacak. 2002 Genel, 2004 Yerel ve 2007 Genel seçimlerini açık ara kazanan AK Parti bu seçimleri de kazanıp gücünü pekiştirmek istiyor. Başbakan yerel seçimlerde güven tazeleyip yeni bir restorasyon dönemini başlatmak istiyor. Bu yaklaşıma bağlı olarak ise seçimlere büyük önem veriyor ve partisinin oy çıtasını sürekli yükseltiyor. Bu bağlamda 2009 yerel seçimleri sadece belediye başkanı, meclis üyeleri ve muhtarların seçildiği bir seçim değil aynı zamanda AK Parti’ye açılan kredinin “güven oylamasının” yapıldığı seçim anlamına da geliyor.

Nihai kararı Erdoğan verecek!

AK Parti 2004 yerel seçimlerinde 15.430.103 olan Büyükşehir oylarının 4.848.646’nı yani % 46.2’ni kazandı. Bu oran AK Parti’nin 2007 genel seçim sonuçlarına çok yakın bir rakamdı. AK Parti bu seçimlerde 16 Büyükşehir Belediyesinin 12’ni kazandı. Şimdi ise 16 Büyükşehir belediyesinin 16’nı kazanmak istiyor. AK Parti için seçimler kağıt üzerinde kolay görünürken adaylık süreci partide ciddi sancılara yol açıyor.

Kulislerde 6 başkanın gideceği 6 başkanın kalacağı ileri sürülürken ortada henüz netleşmiş bir durumun olmadığını ve tek seçicinin Erdoğan olduğunu yeniden belirtelim. Erdoğan Kızılcahamam’da net olarak “hiç kimsenin yeri garanti değil ve hiç kimse partinin üzerinde olamaz” mesajını verdi. AK Parti kuruluşundan bu yana kamuoyu araştırmalarına büyük önem veriyor ve kritik anlarda sürekli halkın görüşlerine başvuruyor. Bu seçimlerde de birkaç koldan anketler devam ederken, bu çalışmalara paralel olarak teşkilatlarda da temayül yoklamaları yapılıyor.
Pragmatik bir siyasetçi olan Erdoğan’dan radikal kararlar beklemek hayalcilik olur ama teşkilatların ve tabanın değişim ve reform istediği açık biçimde görülüyor. AK Parti’nin asıl rakibi yine kendi içinde ve bu anlamda 29 Mart 2009 seçimleri partinin geleceği belirleme noktasında da simgesel bir anlam taşıyacak.

Bu yazının ‘siyasette 24 saat uzundur’ sözü ve her şeyin Erdoğan’ın ‘iki dudağı arasında’ olduğu gerçekliği bağlamında okunması daha faydalı olacaktır. Bu makalenin bir seçim tahmini yazısı olarak değil bir siyasal analiz yazısı olarak mütalaa edilmesi meselenin daha iyi anlaşılması bakımından faydalı olacaktır.

1. İSTANBUL: AK Parti’nin en rahat olduğu illerden biri İstanbul. Erdoğan’ın belediye başkanlığı yaptığı ve buradan iktidara yürüdüğü İstanbul aynı zamanda seçimlerin kaderini tayin etme imkanına sahip. Daha önce de yazmıştık derin kulis bilgilerine göre İstanbul’da AK Parti Kadir Topbaş’la devam edecek. Zaten henüz ortaya çıkmış bir aday adayı da yok.

2. ANTALYA: AK Parti’ye 2004 seçimlerinden önce katılan ancak beş yıl içinde gösterdiği performansla takdirleri toplayan Menderes Türel, partinin en parlak başkanlarından birisi. Antalya’ya son dönemde yaptığı hizmetlerle yeni bir vizyon kazandıran Türel bu seçimlerinde favorisi.

CHP Türel’in karşısına Mustafa Akaydın’ı çıkardı ve seçimleri almak istiyor. Ancak seçimin favorisinin 2004 sonuçlarına bakıldığında AK Parti olduğu görülüyor. 2004 yerel seçimlerinde AK Parti % 34.7, CHP % 26.4, DYP % 26.1 oy aldı. RP geleneğinin kazandığı bir belediyeyi daha sonra kolay kolay kaybetmediğini tarihi bir uyarı olarak buradan hatırlatalım.

3. İZMİT: 2004 yerel seçimlerinde Büyükşehir’i CHP’den alan AK Parti bu seçimlere de rahat giriyor. Kocaeli Büyükşehir’de önemli çalışmalara imza atan İbrahim Karaosmanoğlu’nun adaylığı kesin gibi görünüyor. AK Parti 2004 yerel seçimlerinde Kocaeli Büyükşehir’de % 50.3 oranında bir oy alırken CHP % 31.6 oranında kaldı.
CHP’den yeniden aday olan eski başkan Sefa Sirmen’in Kocaeli Büyükşehir’i kazanabilmesi için çok fazla çalışması ve belediyecilik çıtasını bir adım yukarı koyması gerekiyor. 

4. KONYA: Konya Büyükşehir AK Parti’nin en rahat olduğu yerlerden bir diğeri. Konya’da AK Parti’nin rakibi Saadet Parti’si. Geçmişte RP efsanesinin başladığı yerlerden biri olan Konya yeni bir efsaneye başlatabilir mi bilinmez ama Numan Hoca’nın burada seçimlere asılacağı muhakkak. Konya’da genel kanaat mevcut başkan Tahir Akyürek’le devam edileceği yönünde ancak Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen’in de ismi derin kulislerde konuşuluyor.

5. KAYSERİ: Fazla söze gerek olmayan yerlerden biri de Kayseri. Mevcut başkan Mehmet Özhaseki’nin adaylığına garanti olarak bakılıyor. 

6. BURSA: Parti içinden sızan son bilgilere bakıldığında adaylık noktasında durumu netleşmeyen yerlerden birisi de Bursa Büyükşehir. Mevcut Başkan Hikmet Şahin başarılı hizmetlere imza atarken, kulislerde farklı isimler ön plana çıkarılmaya çalışılıyor.

2004 Seçimlerinde AK Parti % 53.8’le Büyükşehir’i kazanırken en yakın rakibi CHP % 17.2, DYP ise % 11.9 oranında bir oy aldı. Bu rakamlarda da görüldüğü üzere AK Parti bu seçimin favorisi ve asıl yarış parti içinde yaşanıyor.    

7. GAZİANTEP: Durumu netleşmeyen illerden biri diğeri de Gaziantep. 2004 yerel seçimlerinde sosyal demokratların efsane belediye başkanı Celal Doğan’dan Büyükşehir’i alan Asım Güzelbey’in yeniden aday yapılıp yapılmayacağı henüz netleşmiş değil.

Bir süre önce kamuoyunda Güzelbey’in yeniden aday olmayacağı yönünde haberler çıksa da daha sonra bu haberlerin arkası gelmedi. Görünen o ki Gaziantep’te bir takım sorunlar var ve Asım Güzelbey'in kafası karışık.

8. SAKARYA: 1994, 1999 ve 2004 Yerel seçimlerinde Sakarya Belediye Başkanı seçilen Aziz Duran yeniden aday olursa 4. kez başkan olacak. 2009’da da aday olup yeniden seçildiğinde toplam 20 yıl belediye başkanlığı yapmış olacak. Genel kanaat ve parti çevrelerinden sızan haberlere göre Duran'ın adaylığı kesin değil. 

Kulislerde eski il Başkanı Yusuf Alemdar, MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Mehmet Aracı ve Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin isimlerinin konuşulduğunu belirtelim. 

9. ERZURUM: Kızılcahamam toplantısı sonrasında sızan haberlere göre Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in yeniden aday yapılamayacağı ileri sürülürken Küçükler’in bu haberleri yalanladığını belirtelim.
Bazı yorumculara göre kabineden bir isimle aralarında sorun olan Küçükler’in adaylığına doğrudan Tayyip Bey karar verecek.

10. SAMSUN: Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın aday yapılıp yapılmayacağı hem Samsun hem de parti çevrelerinde en çok konuşulan konulardan biri. Yılmaz aday olursa bu dönem 3. dönemi olacak. Samsun’da teşkilatlarla arası limoni olduğu iddia edilen Yılmaz’ın hem kalacağı hem de gideceği yönünde kulis bilgileri geliyor.

Samsun Büyükşehir için Atakum Belediye başkanı Adem Bektaş’ın ismi geçse de henüz kesinleşmiş bir durumun olmadığını ve son sözün Erdoğan’da olduğunu ifade edelim. Bu arada 2004 yerel seçimlerinde AK Parti Büyükşehir’de % 46.4 oranında bir oy alırken CHP % 31.6 aldığını da belirtelim.

11. ADANA: Anavatan kökenli Aytaç Durak 2004 seçimleri öncesinde AK Parti’ye gelirken 2009 seçimleri öncesinde de partiden ayrıldı. Uzun zamandır kulislerde teşkilatla Durak arasında sorunlar olduğu ve yeniden aday yapılmayacağı konuşulurken meseleyi takip edenler için Durak’ın istifası sürpriz olmadı. 
 
Seyhan Belediye Başkanı olduğundan bu yana ısrarla Büyükşehir’i isteyen Azim Öztürk Hoca Adana Büüyükşehir’in doğal adayı. Öztürk’ün bu çabası ve ısrarı kendisine Büyükşehir’i kazandıracak mı bunu zaman gösterecek.

12. ANKARA: Taha Kıvanç (Fehmi Koru) 7 Kasım 2008 tarihli Yeni Şafak’taki yazısında AK Parti’nin Ankara Büyükşehir adayının Melih Gökçek olduğunu ilan etmişti ama henüz kesinleşmiş bir durum yok. 

Önce kendisine ezeli rakibi Murat Karayalçın’ı rakip olarak çıkartan Gökçek, siyasi aklını ve tecrübesini kullanarak Karayalçın’ın karşısına ismini doğal aday yaptı. Gökçek seveni kadar sevmeyeni de olan biri ve Ankara siyasetinde tam bir fenomene dönüşmüş durumda. 

Ankara’da birçok büyük hizmetin altına imzası bulunan Gökçek gerçekten de başarılı bir belediyeci. Bu şartlarda Gökçek’in yeniden aday olması sürpriz olmayacak.    

Bir dönem Keçiören Belediye Başkanlığı ve 3 dönem Büyükşehir Başkanlığı olmak üzere toplam 4 dönemdir belediye başkanı olan Melih Bey'in bir dönem daha başkanlığını istiyor.  20 yıldır belediye başkanlığı yapan Gökçek bir dönem daha belediye başkanı olursa toplam 25 yıl (çeyrek asır) belediye başkanlığı yapan birisi olarak bu alandaki tüm rekorları kırmış olacak.

Bazı yorumcular Erdoğan’ın Ankara’yı riske etmek istemeyeceğini Gökçek’i yeniden aday yapacağını ileri sürüyorlar. Bu analizlerde AK Parti’nin CHP karşısında ancak Gökçek’le seçimi kazanabileceği, AK Parti’nin Gökçek’i karşısına almak istemeyeceği ifade ediliyor. İleri sürülen bir diğer endişe ise Gökçek’in aday yapılmaması durumunda AK Parti’nin adayının kim olacağı noktasında yaşanıyor.

Bu değerlendirmelere karşı bazı yorumcular ise Melih Beyin değiştirileceğini ileri sürüyorlar. Değişecek diyenlerin temel tezi Ankaralıların Gökçek’i ‘başarılı bulup, sevseler de artık değişim istedikleri’ ve AK Parti’nin yeni bir isimle yola devam etmesi gerektiği noktasında yaşanıyor. Bu tahlili yapanlar 20 yıl başkanlık yapan Gökçek’i değiştirmeyen Erdoğan’ın bazı başkanları süre nedeniyle aday yapmaması durumunda meseleyi tabana izahta zorlanacağını ileri sürüyorlar. Bu yorumlarda AK Parti’nin meseleyi bir isim meselesi olarak değil bir ilke meselesi olarak ele alması gerektiği dile getiriliyor.  

Gökçek geçmişte olduğu gibi bu seçimlerin de favori adayı. Kendisini Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok izliyor. Ankara kulislerinde Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin de adı geçiyor. Gökçek’in Büyükşehir adayı yapılmaması halinde Altınok’un da aday yapılmayacağı ileri sürülürken; Gökçek’in Büyükşehir’e aday olması durumunda ise Altınok’un durmunun ne olacağı henüz bilinmiyor.    

Gökçek’in aday yapılmaması durumunda AK Parti’nin çok sürpriz bir isimle de yoluna devam edebileceği de ifade ediliyor.

Melih Bey bir adım önde ama “tamam mı, devam mı” sorusunun cevabını Erdoğan verecek. Bekleyip göreceğiz...



Bu haber 3,978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,124 µs