iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

Doğu ve Batı Pasifik'i parselliyor

19 Şubat 2013 11:25 tsi
Doğu ve Batı Pasifik'i parselliyor Pasifik’e kayan yeni küresel mevzilerin anlamı aslında bir tane.. Para.. Para için yapılan bir para savaşı da var... iyibilgi Avustralya

“Pasifik Ötesi Ticaret Ortaklığı” (TPP) ve “Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık” (RCEP). İkisinin amacı da aynı. Bölgede serbest ticaret ve ekonomik bütünleşmeyi sağlamak!
 
TPP, Amerika’nın Pasifik için kurduğu bir organizasyon. RCEP’in kurucusu ise ASEAN. Yani karşı cephe. İkisinin varlığı, Pasifik’i bütünleştirmek yerine, rekabetle bölüyor gibi.

TPP üyeleri şunlar; ABD, Şili, Brunei, Yeni Zelanda, Singapur, Avustralya, Kanada, Meksika, Peru, Vietnam, Malezya vb. G.Kore, Japonya ve Tayland da TPP’ye katılmayi niyetinde. TPP ülkelerinin toplam gayri safi milli hasılası hayli yüklü; 20 trilyon dolar!

RCEP ise belirttiğimiz gibi ASEAN’a bağlı bir yapı.  ASEAN, hem kendi üyeleriyle hem de üye olmayan bazı ülkelerle özel ticaret ve gümrük anlaşmaları imzamış durumda. ASEAN’in şimdiye kadar Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası da fena değil; 17 trilyon dolar!

Yani kantarın kefeleri eşit gibi ve bu da rekabeti artırıyor. TPP, sert liberal anlaşmalar öngörürken, ASEAN ülkelere göre bu anlaşmaları esnetebiliyor.

Örneğin Endonezya kısa süre önce TPP’nin tam liberal kurallarına göre oynayamayacağını açıklayaram katılmama kararı aldı. RCEP’e göre dev bir ülke ile küçük bir ülkenin hayati çıkarlarını koruyarak tam ya da kısmı işbirliği mümkün.

ASEAN’ı önemli kılan bir diğer özellik, yakın gelecekte Avrupa Birliği’nden daha büyük ve güçlü bir organizasyona dönüşme olasılığı.

ASEAN sadece ekonomik degil, siyasal-kültürel birliği de hedefleyen bir dokuya doğru ilerlemekte. Bölge ülkeleri de artık AB tipi serbest vize politikalarını konuşmakta.

ABD buna göz yumar mı?

Politik bir duruşu daha var ASEAN’ın. Pasifik’teki ülkelerin yerel sorunlarnı “bağımsızlığa saygı” konseptinden çıkartıp, ASEAN’in ilgilendiği sorunlar haline getirmesi!

Arakan Müslümanları ve Güney Çin Denizi’nde yaşanan gerilim, ASEAN ülkelerinin ilk defa “İnsan Hakları Bildirisi’ imzalaması bunun örneklerinden.

ABD’nin bu birlikteliğe kolay razı olmayacağı görülüyor. Sert liberal serbestlige dayalı olan TPP, kamuoylarında kaygıyla tartışılsa da, ABD’nin Pasifik ekonomik entegrasyonunu bölmek için kullandığı iyi bir silah. Ve başarılı olma ihtimali de yüksek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 6,744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,019 µs