En Sıcak Konular

Doğanın mucizevi ilacı: Mantar

21 Mart 2014 11:02 tsi
Doğanın mucizevi ilacı: Mantar Sofraları süsleyen mantar; tedavi edici özelliğiyle de tanınıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantarlar, kanser hastalığının tedavisinde de büyük etki gösteriyor

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah

Mantarlar; kendilerine özgü tat ve lezzetiyle, eski çağlardan beri dünya mutfaklarında kullanılıyor. Son zamanlarda birçok mantar türünün, minyatür ilaç fabrikaları olduğu keşfedildi. Antioksidan özelliğine sahip olan mantarlar; diyabet, böbrek hastalıkları, yüksek kolesterol ve kanser gibi hastalıkları tedavi ediyor. Özellikle reishi, shiitake ve maitake mantarları, kanser savaşında mucizevi etkiler gösteriyor. İnsanoğlunun binlerce yıldır, bu özelliğini bilmeden tükettiği mantarlarla ilgili bilgiler şöyle:

TÜMÖRÜ ÖLDÜRÜYOR
2 bin yıldır Çin'de kullanılan reishi mantarı; antikanser özelliğiyle biliniyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. ABD'deki Ulusal Bilimler Akademisi'nin yayınladığı bir makalede; reishi mantarının, kanser hücrelerini öldürdüğü bildirildi.
Tayvanlı bir araştırma grubu; reishi mantarında bulunan F3 polisakkaritler isimli karbonhidrat molekülünün, tümörleri ya da kanser hücreleri ile ilişkili antijenleri (bir tür bakteri) tanıdığını iddia etti.
Maitake mantarının da, reishi mantarıyla benzer özelliklere sahip olduğuna inanılıyor. 2009 yılında Memorial Sloan-Kettering isimli kanser merkezi tarafından yapılan bir araştırma; maitake mantarının, meme kanseri hastalarının bağışıklık sistemlerini uyardığını göstermiştir. Bir başka araştırma ise Maitake mantarlarının mesane kanserindeki tümörü 72 saat içinde küçülttüğünü ortaya çıkardı.

GRİPTEN KORUYOR
Shiitake mantarı, lezzetli olduğu kadar sağlık için çok yararlıdır. Yapılan pek çok araştırma; shiitake mantarının yaşam süresini uzattığını ve tümöre karşı etkili olduğunu gösteriyor. Bu mantarın yararlı olduğu dünyada yapılan pek çok çalışmada kanıtlandı.
Çin'deki Harbin Üniversitesi'nin 2008 yılında yaptığı bir çalışmaya göre; shiitake mantarı, kanser hastalarının hayatta kalma oranını artırıyor ve tümörleri tahrip ediyor.
Shiitake mantarından elde edilen Hexose bileşimi (AHCC), Japonya'da kanser hastaları üzerinde alternatif olarak kullanılıyor. Teksas araştırmacıları tarafından 2011 yılında yapılan bir çalışma; AHCC'nin, virüs ve grip gibi enfeksiyonlarda vücudun korunmasında etkili olabileceğini göstermiştir.

HIV VİRÜSÜNE KARŞI DA ETKİLİ
Rus bilim adamlarının yaptığı bir araştırma; huş ağacı üzerinde yetişen bir mantar türü olan Chaga'nın, HIV virüsü taşıyan kişiler üzerinde de etkili olabileceğini gösteriyor.
Yapılan araştırmalar; mantarların tümörleri öldürebildiğini gösteriyor. Ancak mantarların; kanser tedavisinde kullanılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç var. Ancak binlerce senelik maziye sahip olan mantarı, tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.


Bu haber 1,106 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs