iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

ABD 30 Mart için ne düşünüyor?

3 Nisan 2014 11:39 tsi
ABD 30 Mart için ne düşünüyor? Günlük medyanın dış haberleri ‘olduğu gibi’ içeri boca etmesinden Batı’nın dış politikasını anlayamazsınız.. Anlasanız da ‘yanlış’ anlarsınız.. Doğrusu için ‘kafalarını tokuşturacaksınız’… iyibilgi Ankara

Eş zamanlı iki haberle başlayalım; “Türkiye’de mahkeme kararlarına rağmen devam eden Twitter ve YouTube yasakları, seçim yılındaki ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhtarı tasarılarda patlama yaşanmasına neden oldu. Geçen hafta Kongre’nin Senato kanadına sunulan Türkiye’deki yasakları kınayan bir tasarı, Başkan Obama’ya 34 milletvekilinin gönderdiği, hukukun üstünlüğüne ilişkin sorunlardan dolayı Türkiye’yi şikâyet eden bir mektup ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’de el konulan Hıristiyan mallarını takip etme görevi veren tasarının ardından, önceki gün de Temsilciler Meclisi’nden dört milletvekili, Türkiye’deki ifade özgürlüğüne engel olan yasakların derhal kaldırılması çağrısında bulunan bir karar tasarısı hazırladılar.” (Hürriyet, 03/04)

İkincisi; “Kırım’daki kriz, Türk boğazlarında da savaş gemisi trafiği yarattı. Rusya’nın bölgeye ulaşan savaş gemileri dışında, Pentagon da, Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak eden Moskova’ya karşı sembolik bir adım olarak Karadeniz’e önümüzdeki günlerde bir destroyer daha yollanacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, bunun, bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için düşünüldüğünü duyurdu.” (Hürriyet, 03/04)

Amerika menşeli bu iki haberden hangisi, Washington’un ya da genel olarak Batı’nın 30 Mart yerel seçimleri sonrası-veya öncesine!-ilişkin Türkiye’ye bakışını yansıtır?

Belki de yine aynı tarihli bir üçüncüsüne bakmak gerekebilir; “Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Kemal Derviş, İngiliz gazetesi Financial Times’a yerel seçimlerle ilgili yazdığı yazısında eski partisi CHP’ye tavsiyelerde bulundu. CHP’ye ‘kasetlere odaklanmaktan kaçınma’ tavsiyesi veren AKP’nin seçimlerde ezici bir destek almadığını söyledi. Brookings Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı olan Derviş, Türkiye’nin yeniden güçlü bir ekonomi ve daha demokratik bir ülke olması için AKP, CHP ve BDP’ye yol haritası sundu. Eski bakan, CHP’nin merkez solda, Avrupa’daki sosyal Demokrat Parti çizgisinde bir yer edinmesi gerektiğini vurgularken partide ‘etnik şovenizme yer olmaması’ gerektiğini savundu. Derviş, ‘Türkiye’nin merkez sol muhalefeti kasetlere odaklanmamalı, vurgusunu ekonomiye yöneltmelidir’ dedi.” (Milliyet, 03/04)

Washington’un yerel seçimlere ilişkin fikirlerinin de duyulacağı ABD Dışişleri’nde yaşanan bir basın toplantısında yaşananlar bu açıdan hayli komik sayılmalı...

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, Türkiye'deki yerel seçimlerle ilgili soruları da yanıtladı. Yerel seçimleri takip ettiklerini, ‘açıkcası Türk halkını seçimlere katılımından dolayı kutluyoruz’ diyerek, konuyla ilgili daha fazla yorumda bulunmayacağını bildirdi. Bir gazetecinin ‘Seçimlerden sonra Erdoğan zafer konuşmasında Pensilvanya'dan bahsetti. ABD'nin ve hatta Batı'nın Türkiye konusunda, Erdoğan'dan ziyade Fethullah Gülen'in çizgisinde yer aldığına yönelik birçok söylenti var yorumu üzerine Harf, şunları kaydetti: ‘Saçma. Bu beyefendi Pensilvanya'da yaşıyor olsun ya da olmasın, Türk hükümetinin Twitter'ı yasaklaması hala doğru değil.”

Gazeteci ısrarlı; “Türkiye-İsrail ilişkisinden yana olduğu belirtilen Fethullah Gülen'le daha çok aynı pozisyonda değil misiniz?" sorusu üzerine Harf şunları söyledi: “Hayır. Açık konuşalım. Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Bu nedenle Pensilvanya'da yaşayan beyefendiyi unutun.” (Sabah, 01/04) (Türk basınına, ‘unutun’ ifadesi, yayınlayan basın kuruluşunun meşrebine göre, “onu vermeyiz” veya tersine “biz hallederiz” mealinde yansımışsa da-aslında haberlerde kullanılan ‘unutun’ ifadesi bile doğru çeviri sayılmaz-anlaşılması gereken; “bahsettiğimiz konunun onunla bir ilgisi yok”tur.)

Bu dört haberden sadece bir tanesini Türk basını tarafından daha ‘küçük’ görüldü. Bazıları büyük puntolu manşetlerle, neredeyse sayfa boyutunda verilirken sadece bir tanesi ‘köşeden-küçük’ görüldü.
Peki, hangisi Batı’nın bakışıydı?

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 2,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,301 µs