En Sıcak Konular

15 Nisan 2014 10:49 tsi
Şeytan ve Virüs aynı yerden çıkarsa...

Türkçe'ye kazandırılan iki kurgu kitap, İstanbul'u konu ediyor. Birincisi Charles Brokaw adlı yazarın Şeytan'ın Şifresi. Tanıtım bülteni kitabın konusunu şöyle özetliyor:

"Ayasofyadan Yerebatan Sarnıcına uzanan, tarihin seyrini değiştirecek sırlar… Ünlü dilbilimci ve arkeolog Dr. Thomas Lourds, İstanbul Üniversitesinde ders vermek için Atatürk Havalimanına ayak bastığı gün silahlı kişilerce kaçırılır. Bu insanlar Lourdstan yüzlerce yıldır İstanbulun altında saklı bulunan bir parşömeni bulup çevirmesini istemektedirler. İnsanlığın ve dünyanın kaderi bu parşömende yazanlara bağlıdır ancak parşömenin ortadan kaldırılmasını isteyen başka bir grup daha vardır."

Vatan Kitap ekinde kitabı inceleyen Özlem Alkan romanın merkezindeki parşömenin ne olduğunu şöyle özetlemiş:

"Doktorun tercüme etmeye çalıştığı el yazması, İncil'i yazanlardan biri olan Aziz John'un Huzur Mektubu'dur. Bu mektupta dünyanın sonunu ve Şeytan'ı gördüğünü söyleyen Aziz John'a göre ete, kemiğe yani insan figürüne bürünecek olan Şeytan, dünyanın sonunu hazırlayacaktır. Şeytan'ı yok etmenin yolunu ise mektubun gösterdiği birtakım şifreleri takip ederek bulmak mümkündür. Bu arada Suudi Arabistan'da kan gövdeyi götürmekte, Şeytan kıyameti hızlandırmaktadır. Burada başlayan Sünni Şii çatışması tüm Orta Doğu'ya yayılmak üzeredir"

"Charles Brokaw" mahlasıyla ünlenen yazar hakkında çok şey bilinmiyor. Tek bilinen Tarih ve arkeoloji meraklısı Amerikalı bir akademisyen olduğu. Yazarın eserleri, Atlantis Şifresi (2009) Şeytan Şifresi (2011) Kubbetu's-Sahra Şifresi (2012) ve Kahin Şifresi (2013) olarak aynı kahraman etrafında dönüyor. Tıpkı Dan Brown'un eserlerinde Profesör Langdon neyse, Brokaw'ın eserlerinde de Thomas Lourds kahraman profesör olarak karşımıza çıkıyor.

Ayasofya ve İstanbul'u konu edinen bir diğer yazar da Laurence O'Bryan. Yazar 2012'de çıkan romanı 'İstanbul Şifresi'nde mutasyona uğramış bir veba virüsünün İstanbul'da üretilip tüm Avrupa'ya yayılmasını konu etmiş. Hristiyanlığın ilk yıllarına ait eserler de kitapta önemli bir yer tutmakta. Onun eserleri de sırasıyla İstanbul Şifresi (2012), Kudüs Şifresi (2013) ve Manhattan Şifresi (2013). İstanbul Şifresi adlı eseri Dan Brown'un bir sene sonra çıkan Cehennem kitabı ile bir çok parallelikler taşıyor. İstanbul'un altından yayılan öldürücü virüs gibi. Dan Brown, Brokaw ve O'Brien'ın kendi aralarında bu kadar benzemesi tesadüf değil. Dan Brown'un Da Vinci Şifresi ile meşhur ettiği kurgu türünün ana temaları semavi dinlerin kökenleri ve coğrafyaları üzerine kurulduğu için hepsinin aynı kaynaktan beslenmesi kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla her üç yazarın da İstanbul ve Kudüs'e hikaye örgülerinde muhakkak uğraması temel aldıkları konular açısından kaçınılmaz hale geliyor.

Brown'un başını çektiği bu kurgu türü edebiyat olarak değerlendirilmese de, çok satanlar arasında kendine kalıcı yer etmiş durumda. Vahim olan şey, Musevilik, Hristiyanlık ve İslam'a ait "kutsalların", komplo teorileri olarak ele alınıp kurgu sosuna bulandırılmasıyla eğlence sektöründe kullanılmak üzere ticari birer "meta" haline getirilmesi. Popüler kültür uğruna basitleştirilen sanat eserleri, kutsal kitaplar ve mekanlar hakikatlerini kaybederek bu yazarların oluşturduğu imge ile anılır hale geliyor. Kitlelerin kafasında Da Vinci, tarihsel gerçekliğinden koparılıp Dan Brown'un Hollywood uyarmalası ile anılır hale geliyor. Bu dönüşümün sebebi sadece ticari kaygılarla açıklanamaz. Aynı zamanda bu kültürel ve tarihsel tahribatın arkasında ciddi siyasi planlar yatıyor.

"Şeytan"ın İstanbul'un yer altında vücut bulması ile tüm insanlığı tehdit edecek bir virüsün gene İstanbul'un altından dünyaya salınması, popüler kültür perdesi altında İstanbul'a dair ciddi bir siyasi ve dini çalışmanın olduğunu gösteriyor.

İstanbul'un altından kim neden korkuyor?

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 1,960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs