En Sıcak Konular

Çin-Tayvan arasında ticaret anlaşması

17 Nisan 2014 14:07 tsi
Çin, Tayvan ile hizmet ticareti anlaşmasının yürürlüğe girmesini istiyor

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şın Danyang, Çin-Tayvan arasında imzalanan hizmet alanındaki ticaret anlaşmasının erken bir tarihte yürürlüğe girmesini ümit ettiklerini belirtti.

Şın, geçen ay Tayvan'da özellikle öğrencilerin karşı çıktığı anlaşmanın, tarafların kazancına olduğunu kaydetti. Anlaşmayı yapan Çin'in ana kesimini temsilen Tayvan Boğazı ile İlişkiler Kuruluşu ile Tayvan adına Boğazlar Değişim Kuruluşu'nun yetkilerine saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Şın, anlaşmanın iki tarafın halkına doğrudan fayda sağlayacağını ifade etti.

Diğer yandan Tayvan'daki, ana kesimle ilişkilerden sorumlu kuruluş bugün yaptığı yazılı açıklamada, Tayvanlı öğrencilerin protestolarına rağmen anakara ile imzalanan hizmet ticareti anlaşmasını müzakere etmeyeceklerini vurguladı.

Bu açıklama Pekin tarafından Tayvan yönetiminin protestolara rağmen anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda ağırlığını koyması şeklinde algılandı.

Tayvan'da çoğunluğu öğrencilerden oluşan 100 bin kişi, hizmet sektöründe yapılan ticaret anlaşmasını protesto etmişti. Gösterilerde Tayvanlı öğrenciler Çin ile ticaret anlaşmasının geri çekilmesi yönünde sloganlar atarken başka bir bölgede de anlaşmanın yürürlüğe girmesini isteyen gruplar karşı gösteri yapmıştı.

Söz konusu anlaşma, Çin ve Tayvan arasında 2010 Ekonomik İşbirliği Çerçeve anlaşmasının devamı olarak geçen haziranda imzalandı.

- Çin-Tayvan ilişkileri ve hizmet ticareti anlaşması

Çin ve Tayvan ilişkileri geçen şubatta ilk kez siyasi anlamda ilerleme kaydetmiş ve taraflar 65 yılın ardından ilk kez üst düzey görüşmeler yapmak üzere masaya oturdu. Görüşmeler Tayvan'ın Çin'den ayrıldığı 1949'dan bu yana yapılan ilk siyasi müzakere olması sebebiyle tarihe geçti. Görüşmelerde Çin ve Tayvan'ın karşılıklı ilişkilerinden sorumlu yetkili otoriteleri bir araya geldi. Bu toplantıların ardından ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan'daki Halk Partisi Onursal Başkanı Lien Can ve heyetini kabul etti.

Çin ile 1949'daki iç savaşın ardından yollarını ayıran Tayvan arasında son yıllarda bazı ticaret ve yatırım anlaşmaları imzalandı ve Pekin, Taipei'in en büyük ticari ortağı haline geldi.

Taraflar arasındaki hizmet ticareti anlaşmasının yürürlüğe girmesi halinde Tayvan’da 80 hizmet sektöründe Çin’in, Çin’de 64 hizmet sektöründe de Tayvan’ın faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Tayvanlıların büyük bir kısmı, Çin ile ekonomik bütünleşmenin Tayvan'a zarar vereceğine inanıyor.

Çin ve Tayvan, siyasi alanda yıllardır Çin'i kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve karşılıklı egemenlik tartışmaları yaşıyor.

AA



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,217 µs