En Sıcak Konular

İnternette ABD'nin casusluğuna karşı önlemler aranıyor

24 Nisan 2014 12:20 tsi
85 ülkeden 800’e yakın kuruluş ve şirketin katılımıyla Brezilya'da ve ilk kez düzenlenen uluslarası internet zirvesinde gündem, internetin güvenliği ve abd casusluğuna karşı alınacak önlemler...

Brezilya, küresel düzeyde gerçekleşen ilk internet zirvesine ev sahipliği yaptı. Sao Paulo’da düzenlenen toplantıya, 85 ülkeden 800’e yakın kuruluş ve şirket katıldı. Toplantıda konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, internet yönetimini belirli şirket ve dağınık otoritelerin insiyatifinden çıkarıp, daha küresel ve demokratik hale getirmek için ülke olarak mücadele verdiklerini söyledi.

Küresel bir problem olan internet yönetiminin yeniden dizaynı konusunu ele alacak toplantı hükümet temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri, internet yönetiminden sorumlu kuruluşlar ve akademisyenleri bir araya getiriyor.

Geçtiğimiz yıl ABD’nin diğer ülke liderlerini ve bazı stratejik kurumları izlediğinin ortaya çıkmasının ardından bu duruma tepki olarak Dilma Rousseff’in Birleşmiş Milletler açılış toplantısında dile getirdiği internet yönetimine ortak çözüm arayışı bu toplantıyla somut bir adıma kavuşuyor.

Program öncesi çözüme katkı yapmaları için tüm devletlerden görüş alındığını ifade eden organizatörler, kaygıların genel olarak telif hakları, güvenlik ve gizlilik ilkelerinin ihlali konularına odaklandığını ifade ediyorlar.

Dünyanın birçok ülkesinden resmi makamları ve özel sektörü temsilen katılımcıların yer aldığı toplantıda Türkiye 27 üyeden oluşan Multisektörel Yüksel Komitesinde bakanlık düzeyinde temsil ediliyor.

İnternet yönetimine dahil olan tüm uluslararası otoriteleri bir araya getiren ilk platform olma özelliğini taşıyan toplantıya Birleşmiş Milletler de (BM) destek veriyor. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Bilgi ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ve ekibi katılıyor.

Dünya çapında internet oyuncularını bir araya getiren buluşmanın aktörleri arasında sivil toplum kuruluşları, hükümet temsilcileri, internet yönetiminden sorumlu kuruluşlar, Google, Facebook, Microsoft gibi önemli teknoloji ve yazılım şirketleri, üniversiteler ve teknik uzmanlar yer alıyor.

Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak tanımlanan sistemin kurucusu olarak bilinen Berners Lee ve internetin mucitlerinden biri olarak tanınan Google Başkan Yardımcısı Vint Cerf de konuşmacılar arasında yer alan isimlerdendi. Gerçekleşen toplantıdan memnuniyet duyduklarını dile getiren konuşmacılar, internetin geleceğinin uzlaşma üzerine olması gerektiğini ifade etti.

İnternet zirvesi, internet yönetimini ABD bünyesinde faaliyet gösteren özel ve devlet iştiraki kurumların tekelinden çıkarmak için, uluslararası düzeyde atılan ilk somut adım olması yönüyle dikkat çekiyor.

Uluslararası kamuya arz edilen toplantı öncesi 60 ülkeden toplam 188 yönetim modeli önerisinin geldiğini belirten yetkililer, tüm öneri ve taleplerin dikkatle incelenerek, en etkili yönetim taslağının ortaya çıkmasını umuyor.

Toplantı süresince tartışılacak konu başlıkları arasında ise ifade özgürlüğü, ağların güvenliği, gizliliğin korunması, hükümetlerin sorumlukları, internet erişiminin küresel düzeye ulaştırılması ve sunucuların tarafsız hale getirilmesi konuları yer alıyor.
BREZİLYA’DA MAHREMİYETİ KORUMAYI AMAÇLAYAN YASA ONAYLANDI

Brezilya'da internet kullanıcılarının mahremiyetini korumayı ve internete eşit erişim sağlamayı amaçlayan yasa, Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından imzalandı.

Rousseff, imzayı, Sao Paulo’da düzenlenen internet yönetiminin geleceği konulu konferans sırasında attı.

Brezilya'da internet için yeni düzenlemeye ilişkin tartışmalar, geçen yıl ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde, "Devlet Başkanı Rousseff dahil, Brezilyalıların izlemeye alındığı" iddialarının yer almasının ardından başlamıştı.

Yeni yasada, Google ve Facebook gibi yabancı şirketlerin, Brezilya dışında sakladığı verilerin de Brezilya yasalarına tabi tutulması ve şirketlerin farklı içeriklere fazla ücretlendirme yapmasının engellenmesi gibi hükümler yer alıyor.

Devlet Başkanı Rousseff, yeni yasayı ifade özgürlüğü, kişisel mahremiyet ve insan haklarına saygı çerçevesinde değerlendirdiğini bildirmişti.



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    44,369 µs