En Sıcak Konular

Ramazan'da mideyi vuran 7 hata

10 Temmuz 2014 10:19 tsi
Ramazan'da mideyi vuran 7 hata Uzun saatler süren açlık ve susuzluk sürecinin ardından yanlış beslenme alışkanlıkları mide sağlığını tam anlamıyla vuruyor.

İftar ve sahurda kişinin kendini biraz da ödüllendirmesi adına aşırıya kaçması, sağlıksız beslenmesi ve uzmanların uyarılarına kulak asmaması geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine davetiye çıkarabiliyor. Metabolizmanın çalışma temposunun farklı bir eğri izlediği bu dönemde dikkatli olmak ve bazı ufak ayrıntıları atlamamak son derecek önemli.
 
Örneğin orucu buz gibi bir su ile açmak, iftar sofralarının olmazsa olmazı çorbayı kaynar kaynar içmek, lokmaları yeterince çiğnemeden yutmak, yemekte çok fazla su içmek gibi basit davranışlar mide sağlığını olumsuz etkiliyor. İftar sonrası hareketsizlik ve sahuru atlamak da o yanlış davranışlar arasında.
 
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, Ramazan döneminde mide sağlığını vuran 7 hatayı anlattı. Torluoğlu, önemli uyarılar ve önerilerde de bulundu.

1.Orucu buz gibi bir suyla açmak
 
Havalar aşırı sıcak ve süre hayli uzun, doğru. Ama serinleme ve sıvı ihtiyacınıza rağmen bütün gün boş kalan midenizi orucunuzu açarken buz gibi bir suyla doldurmak mideyi vuruyor. Midede yaralanmalara, gaz, şişkinlik ve ekşime gibi problemlere neden olabiliyor. Tüm gün dinlenmeye alınan sindirim sistemini oda sıcaklığındaki sıvılarla açmak ve sonrasında da çok soğuk olmamasına dikkat etmek çok önemli.

2.Çorbayı ve çayı kaynar içmek

İftar öğününün vazgeçilmezi şüphesiz çorba. Midenin rahatlamasına yardımcı oluyor. Ama dikkat! Çorbayı tabağınıza tam orucunuzu açacakken koymayın. Birkaç dakika öncesinden koyup ılımasına fırsat verin. Aksi halde fayda yerine zarar veriyor. Aynı şekilde iftar sofralarının bir diğer lezzeti çayı da kaynar içmemek çok önemli. Çok sıcakken içilen çay, gırtlak kanserine bile yol açabiliyor.

3.İftarda fazla su
 
Yapılan en büyük hatalardan biri de iftar sırasında fazla su tüketmek. Yemekle birlikte tüketilen su, sindirimi engelliyor. Bu nedenle yemek esnasında suyu, orucu açacak şekilde tüketmek yeterli. İftar sonrasından sahur sonuna kadar günlük 2 litre su ihtiyacınızı tek seferde olmamak kaydıyla belirli aralıklarda tüketmeniz en doğru olanı. Aniden fazla miktarda alınan su böbrekleri çok yorduğu gibi zehirlenmeye de neden olabiliyor.

4.Bu üçlüye dikkat
 
Fazla baharat ve tuz kullanımı, rafine şeker içeren aşırı tatlı gıdaların tüketimi ve yağ oranı yüksek kızartmalar sindirim sisteminde hasar meydana getirebiliyor. Susamayı engellemek, daha uzun süre tok kalmak ve yavaşlayan metabolizmanın dezavantajıyla kilo almamak adına bu üçlüden mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var.

5.Yeterince çiğnememek
 
Sindirim ağızda başlıyor. Ağızdaki mekanik sindirim ve enzimlerle birlikte yoğurulan besinler yemek borusundan mideye gönderiliyor. Hızlı bir şekilde tüketilen gıdalar ağızdaki sindirim kanalını atladığı için mide bu tip gıdaların sindiriminde zorlanıyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde yenilen yemekle birlikte yutulan hava, gaz ve şişkinlik problemine neden olabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "Mide sağlığı açısından tüketeceğiniz besini iyi çiğnemek, en az yediğiniz besin kadar önemli" diyor.

6.Sahuru atlamak
 
Ramazan'da en kritik öğün olarak karşımıza çıkan sahurun kesinlikle atlanılmaması gerekiyor. Metabolizmanın açlık süresini kısaltmak ve böylece yavaşlama eğrisini azaltmak adına sahura kalkılması şart. Özellikle uzun açlık ve susuzluk sürelerine aşırı yaz sıcağı da eklendiğinde sahura kalkılmadan tutulacak oruç sağlığa zarar verebiliyor. Ancak sahurda sindirimi zor ağır gıdalardan kaçınılması, gün boyu tok kalmayı sağlayacak protein kaynaklarının yoğun olduğu bir kahvaltı yapılması gerekiyor.

7.İftar sonrası hareketsizlik
 
Hareketsizlik günlük yaşantıda da sağlığı vuran en önemli yanlışlardan biri. Hele ki iftar sofrasının ardından hareketsizlik son derece vücuda zarar verebiliyor. Hafif bir iftar yemeğinden 1-1,5 saat sonra 30 dakikalık bir yürüyüş, sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Bu dönemde yavaşlayan bağırsak hareketlerinin de hızlanmasına destek oluyor.

Sabah

Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs