En Sıcak Konular

Oruç tutarken gıda zehirlenmesine dikkat

17 Temmuz 2014 10:57 tsi
Oruç tutarken gıda zehirlenmesine dikkat Oruç tutarken gıda zehirlenmesine karşı alınabilecek önlemler

Oruç tutmak, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.

Oruç­la, ka­ra­ci­ğer ve tüm sin­di­rim sis­te­mi­nin din­len­me şan­sı bul­du­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Gün­sel Şur­dum Av­cı "Sin­di­rim sis­te­mi din­len­mek­te ol­du­ğu için, vü­cut­ta di­ğer or­gan­la­rın kan­lan­ma­sı ve ça­lış­ma ve­ri­mi ar­tı­yor" dedi.

 Şe­ker has­ta­la­rın­da kan şe­ke­ri kon­tro­lü, hi­per­tan­si­yon has­ta­la­rın­da kan ba­sın­cı kon­tro­lünün de ko­lay­la­ştığını vurglayan Prof. Şurdum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kan­da yağ dü­zey­le­ri dü­şü­yor, ya­rar­lı ko­les­te­rol yük­se­li­yor. Vü­cut­ta de­po­lan­mış yağ­lar eri­yor, bir­kaç ki­lo za­yıf­la­nı­yor. Ke­mik ili­ği uya­rı­lı­yor, kan ya­pı­mı ar­tı­yor. Vü­cut bi­rik­miş za­rar­lı mad­de­ler­den te­miz­le­ni­yor, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi güç­le­ni­yor. Kalp, da­mar, kan­ser gi­bi has­ta­lık­la­ra kar­şı di­renç ar­tı­yo­r."

Mo­ral ve mut­lu­luk ve­ri­yor

Oru­cun aşı­rı ye­mek, si­ga­ra gi­bi za­rar­lı alış­kan­lık­lar­dan uzak­laş­ma­ya da ve­si­le ol­du­ğu­na vur­gu ya­pan Prof. Av­cı "Oru­cun bir iba­det ola­rak tu­tul­ma­sı ve kud­ret­li bir var­lı­ğın hi­ma­ye­si­ne gi­ril­di­ği­ne inan­ma­nın ver­di­ği gü­ven ve hu­zur, oruç tu­tan­la­ra bü­yük mo­ral ve mut­lu­luk ver­mek­te­dir " de­di.

Ra­ma­za­n'­da pek çok ki­şi­nin so­ru­nu

Ra­ma­zan­'da bir­çok ki­şi­nin ka­bız­lık çek­ti­ği­ne de­ği­nen Prof. Av­cı, "Ka­bız­lık de­vam eder­se oru­cun vü­cu­du te­miz­le­yi­ci et­ki­si aza­lır, Ra­ma­zan sü­re­sin­ce lif­li ve ka­bız­lı­ğı ön­le­yi­ci ürün­ler tü­ket­me­ğe özen gös­te­ril­me­li, bu amaç­la, hur­ma, kır­mı­zı pan­car ve ke­fir, if­tar ve sa­hur­lar­da bol­ca tü­ke­til­me­li­dir. Hur­ma, den­ge­li bir ener­ji ve kar­bon­hid­rat içe­ren lif­li bir be­sin­dir. Ke­fir, zen­gin pro­te­in içe­ri­ği ya­nı sı­ra vü­cut için ya­rar­lı pro­bi­yo­tik­ler­den çok zen­gin­dir, ev­de ya­pı­la­rak tü­ke­til­me­si da­ha uy­gun olur. Kır­mı­zı pan­car, içer­di­ği vi­ta­min ve mi­ne­ral­ler­le de bir ener­ji de­po­su­dur, ta­ze­si ren­de­len­miş ola­rak sa­la­ta­lar­da ya da ke­fir ve­ya yo­ğurt­la ka­rış­tı­rı­la­rak tü­ke­ti­le­bi­li­r" de­di.

İf­tar da­vet­le­rin­de ve res­to­ran­lar­da, ön­ce­den be­lir­len­miş zen­gin me­nü­ler­le ya­pı­lan if­tar­la­rın in­san­la­ra cid­di bir ağır­lık ver­di­ği­ne vur­gu ya­pan Prof. Av­cı, "Sa­at­ler­ce boş kal­mış mi­de­nin hız­la ve aşı­rı de­re­ce­de, özel­lik­le de yağ­lı ve şe­ker­den zen­gin be­sin­ler­le dol­du­rul­ma­sı­nın ve if­tar so­nu ard ar­da si­ga­ra içil­me­si­nin, sağ­lık için cid­di teh­li­ke ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti. Giz­li kalp has­ta­la­rın­da ani kalp kri­zi­ne, ani kan ba­sın­cı yük­sel­me­le­ri­ne ve felç du­ru­mu­na yol aça­bi­le­ce­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır uya­rı­sın­da bu­lun­du.

Ölçüyü kaçırmadan mide sağlığınızı koruyabilirsiniz

Oruç tu­tar­ken gı­da ze­hir­len­me­si­ne kar­şı alı­na­bi­le­cek ön­lem­ler


Ra­ma­zan ayın­da mi­de­sin­de prob­lem ol­ma­yan­lar için uzun sü­re aç ve su­suz kal­mak, sağ­lık açı­sın­dan risk ta­şı­mı­yor. An­cak oruç tu­tar­ken, ye­me iç­me den­ge­si­ne dik­kat et­mek ge­re­ki­yor. İf­tar saa­tin­de öl­çü­yü faz­la ka­çır­ma­dan ye­mek ye­nil­di­ği tak­dir­de, oruç tut­ma­nın mi­de­ye fay­da­lı ol­du­ğu­nu söy­le­mek müm­kün. 11 ay bo­yun­ca yo­ğun şe­kil­de ça­lış­tı­rı­lan mi­de ve sin­di­rim or­gan­la­rı, oruç tu­tar­ken bes­len­me­ye dik­kat edi­lir­se, 1 ay din­len­me fır­sa­tı bu­la­rak sağ­lı­ğı­nı ko­ru­yor.

Dengeli beslenme asidi de dengeler

Oruç, uzun sü­re aç­lık ve su­suz­luk ne­ti­ce­sin­de mi­de asit ora­nın­da ar­tı­şa ne­den ola­bi­li­yor. Fa­kat, if­tar ile sa­hur ara­sın­da 2-3 lit­re gün­lük su ih­ti­ya­cı­nı bel­li ara­lık­lar­la kar­şı­la­ya­rak, oruç ön­ce­si ve son­ra­sı den­ge­li bes­le­ne­rek, mi­de­de­ki asit dü­ze­yi nor­mal sı­nır­lar­da tu­tu­la­bi­li­yor. Ref­lü­sü olanlar, mi­de asi­di­ni den­ge­le­mek için 3 sa­at­te bir az az ye­me­le­ri ge­rek­ti­ğin­den, oruçluyken şi­ka­yet­le­rin­de ar­tış  gö­rü­le­bi­li­yor.

Yal­nız­ca yaz ay­la­rın­da de­ğil, oru­cun tu­tu­la­ca­ğı her dö­nem­de gı­da ze­hir­len­me­le­ri­ne kar­şı dik­kat­li ol­mak ge­re­ki­yor. Gı­da­la­rın ne­re­den alın­dı­ğı­na, kon­ser­ve­le­rin son kul­lan­ma ta­ri­hi­ne, gı­da­la­rın hij­ye­nik ko­şul­lar­da ha­zır­lan­mış ol­ma­sı­na dik­kat et­mek önem ka­za­nı­yor. Yaz ay­la­rın­da gı­da ze­hir­len­me­si ris­ki, sı­cak ha­va­la­rın et­ki­siy­le yi­ye­cek­le­rin ça­buk bo­zul­ma­sı ne­de­niy­le ar­tı­yor. Bo­zuk et­ler ne­de­niy­le di­zan­te­ri ve ti­fo gi­bi has­ta­lık­lar gö­rü­le­bi­li­yor.

Ge­nel ola­rak ve özel­lik­le if­tar­da ha­fif ye­mek­le­rin yen­me­si; ya­ni yağ­lı, tuz­lu ve ha­mur­lu yi­ye­cek­le­rin azal­tıl­ma­sı, bu­nun­la bir­lik­te su kay­bı­nı te­la­fi et­mek için de bol sı­vı­lı gı­da­la­rın alın­ma­sı, çay ve kah­ve­den ka­çı­nıl­ma­sı; bun­la­rın ye­ri­ne ıh­la­mur, na­ne, pa­pat­ya gi­bi çay­la­rın içil­me­si ge­re­kir. Sa­hur­da ise, ha­fif bir kah­val­tı ya­pıl­ma­sı uy­gun­dur.

Obe­zi­te has­ta­la­rı oruç tut­ma­lı

Obez has­ta­la­ra oruç tut­ma­la­rı özel­lik­le tav­si­ye edi­li­yor. Çün­kü, obez ki­şi­ler Ra­ma­zan'­da oruç va­sı­ta­sıy­la ken­di­le­ri­ni ye­mek ye­me ko­nu­sun­da kon­trol et­me fır­sa­tı bu­la­bi­lir. Ra­ma­zan sü­re­sin­ce, obez ki­şi­le­rin oruç tut­ma­sıy­la bir­lik­te yağ­la­rı aza­lır­ken, kas­la­rı da eri­me ris­kiy­le kar­şı kar­şı­ya ka­la­bi­li­yor. Bu ne­den­le, fi­zik­sel ak­ti­vi­te­le­re de önem ver­mek ge­re­ki­yor.

Gün boyu enerjik olmak için

Sa­hur­da ye­ter­li su içmek, yağ­lı ve şe­ker­li gı­da­lar­dan uzak du­rmak, seb­ze mey­ve ağır­lık­lı bir bes­len­me pla­nı­na uy­mak bizi gün boyu enerjik kılıyor

Ra­ma­za­n'­da bes­len­me şek­li­miz, uzun sü­re son­ra vü­cu­da ih­ti­yaç du­yu­lan be­sin­le­rin bir­den alın­ma­sı ne­de­niy­le özen ge­rek­ti­ri­yor.
Em­sey Hos­pi­ta­l'­dan Di­ye­tis­yen Elif Bil­gin, "Sa­hu­ra kal­kıl­ma­dan oruç tu­tu­lur­sa aç kal­ma sü­re­si ar­ta­ca­ğın­dan me­ta­bo­lik hız dü­şer; ki­şi­de hal­siz­lik ve baş ağ­rı­sı gö­rü­lür. Bu yüz­den oruç tu­ta­cak kim­se, mut­la­ka sa­hu­ra kalk­ma­lı­dır. Bol sı­vı alın­ma­lı, su içil­me­li­dir. Faz­la tuz­lu be­sin­le­rin su­sa­ma­yı ar­tı­ra­ca­ğı unu­tul­ma­ma­lı­dı­r" de­di. Bil­gin şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı:

"Sa­hur­da ye­ni­len be­sin­le­rin be­sin de­ğe­ri çok önem­li. Pro­te­in içe­ri­ği faz­la be­sin­ler, mi­de­nin bo­şal­ma sü­re­si­ni uza­ta­rak acık­ma­yı ge­cik­ti­rir. Bu ne­den­le yu­mur­ta, süt, yo­ğurt, pey­nir sa­hur­da mut­la­ka tü­ke­til­me­li­dir. Sa­hur bir kah­val­tı öğü­nü ola­rak plan­lan­ma­lı; tost, göz­le­me, om­let, süt, sa­la­ta­lık, do­ma­tes, ye­şil­lik­ler ter­cih edil­me­li. Sa­hur­da mey­ve tü­ke­ti­mi de, gün için­de tat­lı is­te­ği­nin bas­kı­lan­ma­sı­na yar­dım­cı ola­ca­ğın­dan önem­li­dir.
Po­sa­lı be­sin­le­rin de uzun sü­re­li tok­luk sağ­la­dı­ğı unu­tul­ma­ma­lı, tam buğ­day ek­me­ği, çav­dar ek­me­ği ve ke­pek­li ek­mek dö­nü­şüm­lü tü­ke­til­me­li­dir. Po­sa­nın di­ğer kay­nak­la­rın­dan bi­ri yu­laf­tır. Yu­laf; tok tu­tu­cu özel­li­ği ve ko­les­te­rol dü­şür­me­de­ki önem­li et­ki­si ne­de­niy­le, Ra­ma­zan'da bol bol tü­ke­ti­le­bi­le­cek be­sin­dir."

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,399 µs