En Sıcak Konular

Cepteki bomba

1 Ağustos 2014 11:32 tsi
Akıllı cep telefonlarında meydana gelen patlamaların temelinde yan sanayi ürünleri yatıyor. Kısa sürede aşırı ısınan bu bataryalar her an patlayabiliyor.

Akıllı cep telefonlarında kullanılan ”çakma bataryalar” kazalara davetiye çıkarıyor. Kıs sürede ısınan ve şişen bu bataryaları her an patlayacak bomba gibi yanımızda taşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Alanya'da meydana gelen olay bunun en somut örneği. 1  yıl önce aldığı akıllı telefonun genç kızın yüzünde patlaması cep telefonları ne kadar güvenli olduğu sorusunu bir daha gündeme getirdi. Aslında telefonlar 5-10 yıl öncesine göre daha güvenli. Şu anki teknolojide Nikel temelli bataryalar yerine Lityum-İyon bataryalar kullanılıyor. Bu bataryalar sıcaklığa karşı daha duyarlı. Yani Nikel temelli bataryalara göre daha güvenli diyebiliriz. Meydana gelen patlamaların temelinde ise yan sanayi ürünleri yatıyor. Orijinal olmayan batarya kullanımı kazaları beraberinde getiriyor.

Bataryanın en büyük düşmanlarından biri de sıcaklık. Lityum-İyon bataryalar, yapıları gereği kendi kendilerine ısınıyor. Şarj olurken daha fazla ısınır. Eğer ki telefonunuzda eski teknoloji ürünü olan Nikel temelli batarya bulunuyorsa daha dikkatli olun.

Şarj cihazları da güvenlik açısından önemli. Orijinal ürün kullanıyorsanız sorun yok. Aksi durumda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Örneğin Temmuz 2013'te bir Çin havayolu firmasında çalışan Ma Ailun isimli uçuş görevlisi, telefonunu şarj ederken elektrikle çarpıldı. Ancak yapılan incelemede, Ailun'un “3. partiler tarafından üretilen sahte bir şarj aleti” kullandığı belirlendi.

İşte doğru bilinen yanlışlar

Telefonunuz sabaha kadar şarjda kalabilir


Cep telefonunuzu gece boyunca şarj edebilirsiniz. Çünkü akıllı cep telefonlarında pilinin şarjı dolduktan sonra, şarj işlemi sonlandırılır ve sadece şehir akımından gelen elektrikle işlemlerini sürdürür. Bu sebeple de pil herhangi bir zarar görmez.

Sıfırı tüketmeyin

Cep telefonlarını şarj etmeden önce pilin tamamen bitmesini beklemek hata olur. Çünkü akıllı telefonların çoğunda kullanılan Lityum-İyon bataryalar, “pil kritik düzeyde azaldı” (%10-20) uyarısını görmeden önce şarj edilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu tür ürünlerin bataryaları %0'a ulaştıktan sonra şarj edildiklerinde dengesizleşir.

24 saat boyunca şarj etmenize gerek yok

Bir ürünü ilk aldığınızda 24 saat kadar uzun süreler şarj etmenize gerek yok. Eski bataryalarda bile bu abartılır; en fazla 16 saat “ilk şarj” yeterlidir. Modern bataryalarda ise bu en fazla 6 saattir.

Ömer Temür - Türkiye


Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs