En Sıcak Konular

Kalp hastaları sıcaklarda ne yapmalı?

7 Ağustos 2014 11:04 tsi
Kalp hastaları sıcaklarda ne yapmalı? Yaz aylarında özellikle kalp hastalarında sıkça görülen sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, kalp hastalarının aşırı sıcağın etkilerinden nasıl korunacaklarını anlatıyor.

Sıcak havanın yaşamayı zorlaştırdığı bu günlerde, kalp hastalarının sağlığına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Kalp hastalarının yazın günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaları ve sıcak ortamlardan uzak durmaları çok önemli. Çünkü sıcaklara bağlı olarak vücut ısısı arttığında, ısıyı düşürmek için vücut yüzeyine yakın atardamarlar genişliyor ve kan dolaşımı hızlanıyor. Bu kalbin daha hızlı çalışması ve yükünün artması anlamına geliyor. Aşırı sıcaklarda vücut ısısı düşürülemezse, sıcak yorgunluğu, hatta sıcak çarpması yaşanabiliyor. Sıcak yorgunluğu ve çarpması sağlıklı kişilerde olabildiği gibi kalp hastalarında daha sık görülüyor. Çünkü, vücudun soğuması, ancak kalp hızının artışıyla mümkün. Kalp hastalarının kalbi bu durumda zorlanacağından, sıcak yorgunluğu ve çarpması ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, aşırı sıcaklarda kalp hastalarının yaşamlarını kurtarabilecek 6 öneri sunuyor.

Vücut ısısını düşürmek için soğuk çorba içilmeli
Sıcak havalarda vücut ısısının ayarlanabilmesi için vücut yüzeyine yakın atardamarların daha çok kan alması gerekiyor. Yemek yedikten sonra dolaşımdaki kanın önemli bir miktarı sindirim sistemiyle ilgili organlar için kullanılıyor. Bu nedenle, sıcak havalarda, sindirimi kolay olan gıdalar tüketilmeli ki, dolaşımdaki kanın çoğu sindirim için kullanılmamalı. Zeytinyağlı gıdalar, sebzeler ve meyvelerin sindirimi nispeten daha kolay. Bunun dışında, soğuk olarak hazırlanan ve tüketilen çorbalar da vücut ısının düşürülmesine katkıda bulunabiliyor. Pişirme usulü olarak da haşlama, buğulama ve ızgara yöntemleri tercih edilmeli.

Ayran ve meyve suyunun tuz ile şeker miktarlarına dikkat edilmeli
Vücut ısısının ayarlanması ve organların yeterince kanlanması için dolaşım sisteminin de uygun şekilde sıvıyla desteklenmesi gerekiyor. Yeterli miktarda su içilmediğinde kalp daha hızlı ve güçlü atmak zorunda kalıyor. Bu da özellikle kalp hastalarında, kalbe ilave yük anlamına geliyor. Bunun yanı sıra tansiyon düşüklüğü ve beynin kanlanması belirgin derecede azalırsa, bayılma görülebiliyor. Günlük su ihtiyacı kabaca şu formülle hesap edilmeli: Vücut ağırlığıx32 gram. Örneğin, 70 kg ağrılığındaki bir kişinin günlük su ihtiyacı (70x32 gram) 2.31 litredir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için en ideal içecek su olmakla beraber, ayran ve taze sıkılmış meyve suları da tercih edilebilir. Ancak, bunların miktarını belirlerken, ihtiva ettikleri tuz ve şeker miktarlarına mutlaka dikkat etmeli. Sıvı kaybını artıracakları için çay, kahve ve alkol gibi içecekleri de mümkün olduğunca kısıtlamalı.

Spor yaparken su içmek şart!
Kalp hastaları yaz mevsiminde de mutlaka egzersiz yapmalı. Ancak, dışarıda spor yapacaklarsa, bunu günün serin bir saatinde gerçekleştirmeleri gerekiyor. En doğrusu evi, kapalı ve havalandırması iyi olan spor salonlarını veya spor yapılabilecek havuzları tercih etmek. Özellikle sıcak havalarda spor esnasında su tüketilmesi çok önemli. Kalp hastaları, bu noktalara dikkat etmezlerse, sıcak havalarda spor yaparken dolaşım sistemleri etkilenebilir ve bayılma, ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi tablolar ortaya çıkabilir.

Aniden havuz veya denize atlanmamalı
Sıcak havalarda uzun süre dış ortamda bulunup, sonra aniden soğuk suya atlama (havuz, deniz vs.) sonucunda ölümcül ritim bozuklukları oluşabiliyor. Çünkü vücut ısısı arttığında vücut yüzeyine yakın atardamarlar genişliyor. Aniden soğuk suya atlandığında ise bu damarlar aniden büzüşüyor. Özellikle, vücut ısısıyla su ısısı arasındaki fark çok olduğunda, otonom sinir sistemi kan dolaşımını soğuk ortama göre ayarlayamıyor ve bu nedenle ölümcül olabilecek ritim bozuklukları gelişebiliyor. Kalp hastalarında bu risk daha da yüksek. Bu nedenle suyun ısısına vücudu alıştıra alıştıra suya girmek gerekiyor. Özellikle kalp hastalarının, güneşin ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği saatlerde güneşlenmemeleri de çok önemli.

Evde ısı düzeyi 18-21 derece olmalı
Özellikle kalp hastalarının evlerinde en uygun ısı olan, 18-21 dereceyi sağlayabilmeleri için mutlaka klimalardan faydalanmaları gerekiyor. Sıcak havalarda serin tatil yerleri (yüksek rakımlı yerler) tercih edilmeli. Alışveriş için de nispeten daha serin olan alışveriş merkezlerine gidilmeli.

İlaçlar mutlaka hekimin kontrolü altında alınmalı
Sıcak havalarda sodyum ile potasyum gibi su ve elektrolitlerin kaybı fazla oluyor. Diüretik adı verilen idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kaybına neden oluyor. Dolayısıyla, yaz aylarında diüretik kullanan hastalarda su ve elektrolit kaybı aşırıya kaçabiliyor. Bu da dolaşımı olumsuz bir biçimde etkileyeceği için vücut ısısının korunmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, kalp kasının ve diğer kasların işlevi için gerekli olan elektrolitlerin aşırı miktarda azalması sonucunda, sırasıyla, kalp ritim bozuklukları ve kas krampları görülebiliyor. "Beta blokör" adı verilen ve kalbin hızlanmasıyla güçlü kasılmasını engelleyen ilaçlar da dolaşım üzerindeki etkileri nedeniyle vücut ısı ayarını bozabiliyor. Bu nedenle ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde alınmalı, sıcak havalarda su ve elektrolit kaybını önlemek amacıyla bol su içilmeli ve elektrolit kaybının durumuna göre potasyumdan zengin meyveler tüketilmeli.  

Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,485 µs