iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Kuşatmanın askerleri: IŞİD, Ebola, Ukrayna

23 Ekim 2014 12:13 tsi
Kuşatmanın askerleri: IŞİD, Ebola, Ukrayna Onlar aynı takımın askerleri! Siz? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Bizzat Putin tarafından “sıkıcı ve klişe” bulunan Beyaz Saray söylemine göre, “ABD’nin önündeki üç sorun şu: Ebola, IŞİD ve Rusya.” Moskova’nın bu yaklaşıma cevap olarak değil ama son günlerde sık tekrarladığı ise şu; “elimde 5000 nükleer füze var.”

İki ülkenin bu meselelere bakışta ne kadar ikna edici olduğunu birbirine kıyasla sorarsanız, hangisini tercih etseniz de sonuç yanlış olur. Çünkü ne ABD’nin “ulusal güvenlik” kaygıları bu kadar basit ne de Rusya’nın cesareti nükleer füze ateşleyecek kadar fazla.

Örnek: Eğer ABD için IŞİD gerçekten de bela üçlünün içindeyse Rusya’nın IŞİD’e bakışını nasıl tarif edebiliriz? O da IŞİD’e “en az” ABD kadar düşman ve hatta IŞİD’in tasarımında Amerikan yaratıcılığının etkisi olup-olmadığını merak ediyor.

IŞİD’in üç yıl olarak kestirip atılan ömr-ü hayatında, ünlü stratejist Brezinski’nin de yeni söylediği gibi Kafkaslar ve Orta Asya’ya yayılacağı tezi ABD’den çok Rusya’yı rahatsız etmez mi? Anlaşılıyor ki ne ABD’nin ulusal güvenliği için yanlış veya bildiğiniz yalan.

Ebola aşısını Ruslar bulursa?

IŞİD’le Ebola arasında kurulan “modern çağın hastalıkları” değerlendirilmesine bir kanıt daha eklenebilir. IŞİD kadar Ebola’nın da ABD yapımı olduğu tezi herhalde dünyada en çok tekrarlanan, “komplo teorileri” denilemeyecek kadar çok makale ve akademik tartışma ve çalışmaya “ilham” vermiş bir konu.

Öte yandan, Rusya’nın tıpkı IŞİD’den ABD’den fazla rahatsız olması gibi, Ebola’ya da şifa olabilecek aşıyı geliştirdiği söyleniyor. Birçok ülkeden gelen “aşıya yaklaşıyoruz” açıklaması kadar Rusya’nın kısa süre önce “oluyor herhalde” dediği Ebola aşısı ABD’nin en büyük dertlerinden birine merhem olabilir!

Ukrayna’da kesin kanıt!

ABD’nin bizzat Başkan Obama tarafından Rusya’yı hedef tahtasına oturtan açıklamalarının mazeretlerinden birincisi Ukrayna. ABD’nin üç büyük derdinden biri olarak Rusya, Ukrayna yüzünden düşmanlaştırılıyor ama daha önce ve sıklıkla yazıldığı gibi Ukrayna’da krizi “bilerek” doğurup/büyüten ABD’nin kendisi. Ukrayna’daki iç gösteri/ayaklanmaların ABD tarafından nasıl beslendiği artık iyi biliniyor.

Hem Rusya’yı hem Avrupa’yı elinde tutma amaçlı bu plan iki cephe tarafından fark edildiğinden, Kremlin karşıtı “koalisyona eleman bulmakta” hayli zorlandı Washington ve bugün de uygulanan yaptırımların bir an önce kaçmak için fırsat arıyor Avrupa ülkeleri.

Sonuç olarak ABD’nin “dertlerim” dediği liste aslında Rusya’nın dertleri. Daha açık haliyle bu bir Doğu-Batı savaşı. Türkiye de burnunun ucundaki sorunları değerlendirirken bu kırılmayı hep aklında tutulmalı.

Çünkü bir sorun kısa süre sonra şifa, bir rakip kısa süre sonra müttefik olabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs