iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin sırrı ne?

19 Kasım 2014 12:11 tsi
Türkiye'nin sırrı ne? Ateşten gömlek ama... Ankara ateş geçirmiyor iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Yerli medya/muhalefet üzerinden yürütülen, daha doğrusu sadece yürütülen değil, üretilen kritiklere göre, Ankara’nın “güvenli, uçuşa yasak bölge” teklifinin ABD tarafından kabul görmemesi, Türk dış politikasının nasıl büyük bir “felakete” uğratıldığını işareti ve daha da kötü olacak.

Bildik medya/muhalefetin en yerleşik sorunu odaklanma problemi. Tek bir noktaya ışık tutulduğunda donup kalıyorlar. Oysa Türkiye’nin etrafını, yakın çevresini bile görebilseler en azından içten içe durumla yüzleşebilirler.

Bir tek komşu bile iyi durumda değil!

Bir ülkenin tüm sınır komşuları aynı anda ve hemen hemen aynı ağırlıkta sorunlarla yanıyor olabilir mi? Bu istisnai durumun dünyada sadece Türkiye’nin başında olması nasıl açıklanabilir?

Ermenistan zaten kendi yarattığı sorunların içinde neredeyse açlıktan çökecek. Rusya olmasa hali harap. Rusya’nın son gelişmelerden sonraki durumu Erivan’a da yansıyabilir o da ayrı konu. İran malum; yazmaya bile gerek yok ama işte ekonomik yıkımdan ve izole edilmişlikten ancak kurtulmaya çalışıyor. Irak ve Suriye’nin üzerine gerçekten konuşulacak bir şey var mı? Ayakta bile duramayan iki ülke. Daha doğrusu kaç ülke Allah bilir!

Rum kesimi-ki devlet bile değil-işte kendine göre bir takım ittifaklarla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yunanistan: başında iç savaş gibi bir sorun yok ama ekonomisi ve devletin işleyen yapısı üzerinde çok büyük sorunlar devam ediyor. Hala nefes alamıyor ve paçasını da örneğin Almanya gibi AB ülkelerine kaptırmış durumda. Tek örnek; Akdeniz’de Türkiye’ye diklenmek üzere gönderdiği denizaltı bozuldu, kaldı.

Bir Rusya kalmıştı...

Bulgaristan eh. Ancak Sofya’nın başında öyle bir korku var ki! Ukrayna sıkıntılarının Balkanlarla ve Romanya ile birlikte kendisine sıçrayacağından korkuyor. O yüzden ABD’nin üs taleplerine vb, hep “ok” diyor. Gürcistan zaten işgal altında ve iç politik savrulmalar sürüyor. Rusya’ya gelince. Türkiye’nin etrafındaki çemberde dalgalanmayan tek ülke oydu. Son G20 zirvesinde resmen itilip-kakıldı ve yalnızlaştırıldı. Kısaca etrafımızın hali tam olarak bu.

Şimdi Türkiye bu hale bakıp, “yandık bittik” mi diyecek. Yoksa, “bu dertlerin hiçbiri bende yok”, daha doğrusu, “bu dertlerin 10 kat büyükleri var bende ama ben bunları yönetebiliyorum ve Türkiye huzurlu ve istikrarlı kalabiliyor” diyecek.

Şu anki durum ikinci yanıtın hayatta olduğunu gösteriyor. Yani Ankara yönetiyor. Ve eğer bir yönetilme var ise “dış politika felaket” lafının kuru-sıkı olduğu ortaya çıkıyor.

Yine de “tampon bölge” veya “Ne olacak bu IŞİD’in hali” tartışmaları önemli. Zaten her gün yapıyoruz. Ama gerçek büyük harita değil. Küçük ölçekli haritalara işte yerliler bakıyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,408 µs