En Sıcak Konular

ŞAP MİT'in de gündeminde

25 Kasım 2014 11:26 tsi
ŞAP MİT'in de gündeminde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Şap Enstitüsü'ne yapılan sabotaja ilişkin açıklamada bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şap Enstitüsüne yapılan sabotaja ilişkin, "Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarımıza, Emniyet Genel Müdürümüze, İçişleri Bakanımıza, Ankara Valimize ayrıntılı anlattım, üzerinde çalışıyorlar" dedi.
 
Mehdi Eker, konuk olduğu AA Editör Masası'nda, şubat ayında Şap Enstitüsü'ne yapılan sabotajla ilgili soruyu yanıtlarken, gece enstitünün jeneratörünün bulunduğu taraftaki tel örgülerin kesilerek sabotajın gerçekleştirildiğini anlattı.
 
İlk önce jeneratörün şehir bağlantısının, ardından da içeri ile bağlantısının kesildiğine dikkati çeken Eker, "Bize göre son derece profesyonel ve ciddi bir sabotaj" dedi.
 
Eker, içeride yaklaşık 90 milyon doz aşı bulunduğunu, Şap Enstitüsünün bir uzay üssü gibi 24 saat kesintisiz çalıştığını, kontaminasyona karşı yüzde 100 korumalı olduğunu vurguladı.
 
Aşıların soğuk zincir içerisinde tutulması gerektiğini belirten Eker, sıcaklık belirli bir derecenin üstüne çıktığı anda birkaç saat içerisinde o aşıların bozulabileceğini bildirdi.
 
Eker, enstitüde kullanılmayan eski bir jeneratör olduğunu, o gece çalışanların bir saat içerisinde bu jeneratörün bağlantılarını kurarak aşıları kurtardıklarını söyledi.
 
Enstitüde kameraların olduğunu ancak bu sabotajı gerçekleştirenlerin kameranın kör noktasının olduğu yerdeki telleri keserek içeri girdiğini ifade eden Eker, "Türkiye'nin hayvancılığından, aşı geliştirme yeteneğinden rahatsız olan içeriden, dışarıdan birileri, Türkiye'yi dışa mahkum etmek isteyenler, dışa bağımlı hale getirmek isteyenler olabilir. Türkiye'nin genel ekonomik ve ticari yeteneğini bir şekilde kısıtlamaya karar verenler olabilir" diye konuştu.
 
Eker, ŞAP'a neden olan virüsün elektron mikroskobu ile görülebileceğini, çok dayanıklı olduğunu ifade ederek, hastalıkla ilgili şu bilgiyi verdi:
 
"Bir arabanın tekerleğinin kıvrımındaki bir çamurun içerisinde canlı olarak bin kilometre yol gidebilir. Böyle tehlikelidir. Etkisi ne? İnsanlarda bir ölüm meydana getirmiyor, hayvanları da belirli durumlar dışında öldürmez ama ekonomik önemi  çok yüksek bir hastalık. Hayvanın ağzının içini ve tırnağını yara yapıyor. Ağzının içi yara olduğunda hayvan yem yiyemiyor. Yem yiyemeyince sürekli zayıflıyor, ne süt ne de et veriyor. Sahada, merada dolaşamıyor, çünkü tırnaklarının içi yara. Durum böyle olunca sahada dolaşamıyor, yem bulamıyor. Çok bulaşıcı olduğu için bütün ülkeler çok büyük maliyetlerle bu hastalıklarla mücadele ederler, ticaret kurallarını bu hastalığa endekslerler, derler ki "Bu ülkede şap var, o ülkeden tavuk almıyorum". Bu kadar hassaslar."
 
ŞAP aşısında yöntem değişikliği
 
Bakan Eker, ŞAP aşısında yöntem değişikliğine gittiklerini, bağışıklık verme gücünü iki kat artırdıklarını belirterek, sabotajın esas sebebinin bu olduğunu söyledi.
 
Üretim dozunu da Türkiye'nin bütün ihtiyacını karşılayacak miktarda yaptıklarını ifade eden Eker, sahadan topladıkları virüslerden aşılar ürettiklerini vurguladı.
 
Türkiye'nin bu hastalıkla çok etkin bir şekilde mücadele etmesinin gündeme geldiğini ifade eden Eker, 90 milyon doz aşı ürettiklerini söyledi.
 
Eker, bu aşılar olmazsa Türkiye başka bir yerden bu aşıları temin etmeye kalksa hiçbir ülkede bulamayacağını ifade ederek, bunun nedeninin de Anadolu topraklarından toplanan virüslerden bu aşıların üretilmesi olduğunu, diğer bir coğrafyadan gelecek aşıların bir işe yaramayacağını söyledi.
 
"MİT müsteşarına anlattım, üzerinde çalışıyorlar"
 

Tam bu çalışmaların yapıldığı bir dönemde bu sabotajın gerçekleştiğine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:
 
"Milli İstihbarat Teşkilatımızda, müsteşarımıza, Emniyet Genel Müdürümüze, İçişleri Bakanımıza, Ankara Valimize ayrıntılı anlattım, üzerinde çalışıyorlar. İşbirliği gerekiyor. Zihniyet şu: Türkiye'nin ticaretine hayvan hastalıkları ile mücadelesine zarar vermek. Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirecek. Ekonomik kaybı çok büyüktür. Biz yılda iki defa 14,5 milyon sığırın hepsini aşılıyoruz. Kaldı ki o bölgede şap hastalığı çıkmışsa koyun ve keçileri de aşılıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz aşı ile de yüksek bağışıklık düzeyi oluşturuluyor, hayvanlarımız artık hastalanmıyor."
 
Marmara'nın güney ve doğu sahillerine şaptan arilik
 

Eker, Trakya Bölgesi'ni şaptan ari bölge haline getirdiklerinin altını çizerek, "İkinci üzerinde çalıştığımız husus, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İzmit, Adapazarı illerini, yani Marmara'nın güney ve doğu sahillerine arilik statüsü kazandırmak ve doğuya doğru bu işi götürmek. Bir strateji dahilinde götürüyoruz" dedi.

aa

Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,464 µs