En Sıcak Konular

Sivil Anayasaya direnişin ilk işaretleri

10 Eylül 2007 17:55 tsi
Sivil Anayasaya direnişin ilk işaretleri

Türkiye’nin 22 Temmuz seçimleri sonrasında öncelikli gündem maddesi sivil anayasa. Türk siyasi tarihinde sivil irade tarafından “normal şartlar” altında hazırlanan ilk anayasa hüviyetindeki taslak şimdiden muhalefetin hedef tahtasında. Ü

Hep tartışıldı… 1982 Anayasası’nın toplumun ihtiyaçlarına cevap vermediği, Türkiye’nin insan haklarını esas alan daha çağdaş bir anayasaya ihtiyacı olduğu sık sık dile getirildi. Şimdi o adım atılıyor. Ancak eleştiriler de beraberinde geliyor.

Tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren, hepimizin hayatını doğrudan etkileyecek böylesi bir adım atılırken toplumun tüm kesimlerinin tartışmaya katılması kaçınılmaz değil, ayrıca gerekli. Çünkü Anayasa tanımı itibarıyla bir uzlaşma, tüm fertlerin rahatlıkla “evet” diyebileceği ortak program niteliğinde.

Bu yüzden AK Parti’nin hazırladığı taslak metnin eleştirilere hedef hale gelmesi hem doğru hem de sağlıklı. Ancak bir farkla…

AK Parti yönetimi henüz taslak metni açıklamadığından, en azından taslak metin sadece genel çerçevesiyle bilindiğinden eleştiriler alışıldık noktadan yapılıyor. Bu nokta rejim tartışmaları çerçevesinde şekilleniyor.

Sadece CHP’nin sivil anayasaya yaklaşımından bahsetmiyoruz. CHP Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uyguladığı politikayı sürdürmekte ısrarlı. CHP genel Başkan yardımcısı Onur Öymen’in de vurguladığı gibi CHP yönetimi yeni sivil anayasanın rejimin değiştirilmesi için bir fırsat olarak yorumluyor. Böylece CHP sivil anayasa tartışmalarına nasıl yaklaşacağını ortaya koyuyor.

Kısaca CHP’nin politikasında bir değişiklik yok. Ancak muhalefet de CHP’den ibaret değil. Üstelik uyguladığı akıllı politikalarla neredeyse anamuhalefet partisi konumuna gelen MHP’den de gelmiyor yeni anayasaya direniş işaretleri. İlk işaretler meclis dışından…

Konu ile ilgili ilk işareti veren Rize Bağımsız Milletvekili Mesut yılmaz oldu. Yılmaz Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir televizyon programında yeni meclisin sivil anayasayı çıkaracak durumda olmadığını belirtti. Yılmaz Meclis’in meşruiyetini tartışmadığını söylemişti, ancak yine de bu meclisin yeni anayasayı yapamayacağını belirtiyordu.

Elbette Yılmaz’ın karşı çıkışının reel bir gerekçesi yok. Yeni meclis bir öncekinden çok daha fazla toplumu temsil ediyor (%84), bu yüzden temsil kabiliyeti sorun edilmiyor. Sadece “çıkaracak durumda değil” deniyor. Bu gerçekçi bir muhalefetten ziyade, sivil anayasaya karşı önyargılı bir karşı çıkışın ortaya çıkacağının ilk işaretiydi.

Daha sonra CHP’nin itirazı geldi. Elbette Yılmaz’ın eleştirisinden farklıydı CHP’ninki… Ancak aynı amacı güdüyordu. Bu meclis –yani iktidar partisi- sivil anayasayı yapmasın.

Sivil anayasaya son itiraz eski Meclis Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk’tan geldi. Cindoruk AK Parti yönetimini sivil anayasa konusunda uyarıyor ve laiklik ile ilgili 24. maddenin değiştirilmesi halinde cumhuriyetin yıkılacağını, olmazsa Türkiye’nin Malezya’ya döneceğini belirtiyor.

Kurt politikacı Cindoruk’un endişesi oldukça anlaşılır. Laikliğin Türkiye’nin anayasal tutkalı olduğu bir gerçek ve Cindoruk bu gerçeği vurguluyor. Ancak seçtiği cümleler kendi içinde ilginç atıflar içeriyor. Cindoruk da CHP gibi rejim söylemini tekrarlıyor ve Türk basının çokça yaptığı gibi Türkiye ve Malezya arasında ilişki kuruyor. Hukukçu kimliği de olan Cindoruk sivil anayasanın daha iyi nasıl yapılacağına ilişkin düşünce ortaya koymaktan ziyade, klasik muhalefet tarzıyla korku kültürü yaratıyor, “Cumhuriyet yıkılır” diyerek.

Cindoruk Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli siyasetçilerden birisi ancak Cindoruk’un bu söylemi sivil anayasaya hizmet etmiyor. Daha önemlisi Cindoruk da bu sözleriyle MHP, DSP ve BBP dışındaki meclis içi ve meclis dışı muhalefetin konuya nasıl yaklaşacağı ile ilgili önemli bir fikir veriyor. Umarız yeni anayasa tartışmaları Cumhurbaşkanlığı gerginliğinde yaşadığımız gibi makulün ortadan kalktığı, yıkıcı muhalefete sahne olmaz. Bu arada tartışmanın aldığı yöne bakılırsa eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in de sivil anayasa tartışmalarına ağırlık koyacağı söylenebilir. Bu da bizden söylemesi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,124 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,029 µs