En Sıcak Konular

Şifre değişikliğinde bilgisayar korsanlarına dikkat

30 Ocak 2015 12:33 tsi
Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Komisyonu Üyesi Yıldız, bilgisayar korsanlarının internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını belirtti.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, bilgisayar korsanlarının internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını belirterek, "Son yöntem Google adına, 'hesabınıza giriş yapılmak istendi. Bu, siz değilseniz şifrenizi değiştirin' şeklinde e-posta atarak, virüslü uzantı üzerinden kişilerin şifresini ele geçirmek" dedi.
 
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin insan hayatındaki önemi arttıkça farklı sorunların ortaya çıktığını söyledi.
 
"Bilgisayar korsanları, internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladı" diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Son yöntem Google adına, 'hesabınıza giriş yapılmak istendi. Bu, siz değilseniz şifrenizi değiştirin' şeklinde e-posta atarak, virüslü uzantı üzerinden kişilerin şifresini ele geçirmek. Genellikle siber saldırılar, kullanıcıların algılarını yanıltmaya yönelik tuzaklardır. Kullanıcılar, siber saldırı uyarısıyla tuzağa düşürülmek suretiyle gönderilen uzantıya şifre girilmesinin ardından elektronik posta hesaplarını başkalarına kaptırmaktadır. Bu tarz saldırılar genellikle kamuya mal olmuş kişilere karşı yapılıyor.
 
Geçtiğimiz günlerde ünlü bir dizi oyuncusu, korsanların ilk bakışta Google'den gönderilen şifre değiştirme uyarısı izlenimi veren gönderisiyle siber saldırıya uğradı. Korsanlar, bu kişinin sosyal medya hesapları dahil tüm bilgilerini ele geçirmişlerdir. Bu ve benzeri siber saldırılardan zarar görmemek için özellikle ünlü isimler, akıllı telefonlarına ve bilgisayarlarına güvenilirliğinden emin olmadıkları uygulamaları indirmemeli ve şüpheli gönderileri kesinlikle açmamalıdır."
 
Yıldız, bazen bilgisayar korsanlarının belli etmeden kullanıcıların sisteminde gezindiğine dikkati çekerek, böylelikle web kameraları ve dosyaların kontrol altında tutulduğunu vurguladı.
 
"Web kamerası açıkken sadece kendisi ve karşısındakinin izlediğini zannettiği görüntüler, tanımadığı kişilerin eline geçebilmektedir" diyen Yıldız, "Bu sebeple özellikle kamuya mal olmuş kişilerin belli aralıklarla bu konuda uzman kişilere cihazlarını kontrol ettirmeleri faydalı olacaktır. Aksi takdirde özel hayatlarının gizliliği de tehlike altında olabilir" ifadesini kullandı.
 
Yıldız, bilgisayar ve telefonlara virüs bulaştırmanın Türk Ceza Kanunu'nun 243. ve devamı maddeleri uyarınca suç olduğunu, bu tarz mağduriyet yaşayan kullanıcıların vakit geçirmeden savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

aa




 

Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,735 µs