En Sıcak Konular

'Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar olağanüstü değil'

28 Mart 2015 14:10 tsi
'Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar olağanüstü değil' Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, son dönemde Türk Lirası'nda yaşanan dalgalanmalara ilişkin, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son dönemde yaşananların tamamen ekonomik kurallar çerçevesinde işlediğini ve o kulvarda yürüdüğünü ifade eden Canikli, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil. Biz dalgalı kur politikası uyguluyoruz. Yani dövizlerin fiyatı ve Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki fiyatı tamamen piyasa şartlarında, kendi kuralları çerçevesinde oluşuyor ve ona göre şekilleniyor" diye konuştu.

Canikli, dünyadaki gelişmeler göz önüne alındığında belli para birimlerinde dalgalanmalar yaşanabildiğini ifade ederek, bu dalgalanmaların hiçbirinin kriz ya da ekonomik sıkıntı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

Bu tür dalgalanmaların son derece doğal, teoriye ve pratiğe uygun olduğunu söyleyen Canikli, şunları ifade etti:

"Bu tür inişler ve çıkışlar zaman zaman meydana gelir. Size bir örnek vereyim: Bundan yaklaşık altı ay önce 1 avro, yaklaşık 1.47 dolar seviyesindeydi. Bugün ise 1.05 dolar seviyesine kadar düştü. Bu, avronun son altı-yedi ayda dolar karşısında yüzde 40'a yakın değer kaybettiğini gösteriyor. Mesela, avro ilk ortaya çıktığında 1.20 dolar seviyesindeydi. Daha sonra 0.9 dolar kadar düştü, ardından 1.60 dolar seviyesine kadar çıktı. Bunlar, kısa bir süre içinde meydana gelen dalgalanmalar."

Canikli, Türk Lirası'nın, avronun dolar karşısında kaybettiğinden daha az değer kaybettiğini belirterek, bunun dalgalanmaların neticesi olduğunu ve son derece doğal olduğunu söyledi.

Kurlardaki dalgalanmaların dünyadaki gelişmelerden etkilendiğine ve siyasi bir olayın tüm para birimleri üzerinde etkili olabileceğine işaret eden Canikli, sözlerine şöyle devam etti:

"Genelde güçlü rezerv para, yani dolar, bu tür durumlarda değer kazanır. Avro dahil olmak üzere, tüm para birimleri değer kaybeder. Son olarak Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husilere yönelik saldırılarında olduğu gibi bir olay meydana geldiğinde bunun ekonomik sonuçları olabilir. Çünkü petrol bölgesidir. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısıdır. Dolayısıyla bu ülkenin savaşa girmesi  elbette petrol fiyatları ve diğer ekonomik göstergelerle ilgili beklentileri değiştirebilir. Dolayısıyla buna bağlı olarak her türlü dalgalanma yaşanabilir. Yoksa bunların Türkiye'deki siyasi tartışmalarla hiçbir alakası yoktur. Çünkü bu siyasi tartışmaların Türkiye'deki istikrarı bozma etkisi ve gücü olmadığı için bu tür olumsuzluk beklentilerini kamçılamaz."

AA



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs