En Sıcak Konular

KPSS'de usulsüzlük soruşturması

30 Mart 2015 15:01 tsi
ÖSYM Başkanı Ömer Demir:"Biz, geçmişe ve bugüne dair kamuoyu ve hukuk önünde yapılacak ne varsa ona destek olacağız"

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 2010'da gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) usulsüzlük iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmayı değerlendirirken, "Biz, geçmişe ve bugüne dair kamuoyu ve hukuk önünde yapılacak ne varsa ona destek olacağız" dedi.

ÖSYM Başkanlığından görev süresinin dolması nedeniyle ayrılan Prof. Dr. Ali Demir yerine atanan Prof. Dr. Ömer Demir, görevine başladı. Demir, ilk röportajını Anadolu Ajansı'na verdi.

Demir, kurumda ilk icraatının ne olacağının sorulması üzerine, ÖSYM'nin kurumsal yapısının Ali Demir döneminde değiştiğini anımsatarak, öncelikle kurumda yeni yapılanmanın nasıl olduğunu, nasıl işlediğini gözlemleyeceğini, sonrada işlerin daha iyi yapılması için alınan mesafenin ileriye taşınması için planlamalar yapacağını belirtti.

Gündemde 2010'daki KPSS'de yaşanan kopya iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmasının olduğunun hatırlatılması ve bu konuda yeni bilgilerin olup olmadığının sorulması üzerine Demir, yeni bilgilerin ortaya çıktığının söylendiğini ancak kendisinin yeni bir bilgi görmediğini ifade etti.

Kamuoyunda konuşulan bilgilerin, 2010'daki YÖK Denetleme Kurulu'nun raporunda bulunduğunu anımsatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, o dönemden itibaren ekstra bir bilgiyi ben şu anda görmedim. Gazetelere yansımış olan yeni bilgiler, telefon görüşmeleri hariç bu sınava giren kişilerin niteliğine, akrabalık ilişkilerine, aynı mekanlarda bulunmalarına ilişkin bilgiler o dönemlere ait.

Belki de o kopya skandalı, ÖSYM kanununun çıkartılması, buraya yeni bir çehre verilmesi, yasal statülerin oluşturulması, hukuki yaptırımların ortaya çıkması, sınav güvenliğine ilişkin yasal maddelerin oluşturulmasının tetikleyicisiydi. Dolayısıyla bu olaylar aslında bugünkü ÖSYM'nin ortaya çıkmasının sebebidir. Gecikmeli bir şekilde yargı süreci bugün yeniden konuları ele aldığı için güncelmiş gibi düşünülüyor ama bugünkü ÖSYM'ye ait durum değil o. Onu özellikle vurgulamak isterim. Orada bahsedilen, gazetelerde bugün bahsedilen işler olmasın diye yeni bir yasa çıkarıldı, bağımsız, güçlü bir enstrümanla yeni bir kurum oluşturuldu. Ve amaca ulaşıldı diye düşünüyorum. Çok şükür o günden bugüne buna benzer bir şaibe durumu söz konusu olmadı."

-"Yeni bir bulgu varsa onu ben de merak ediyorum"

Demir, 2010'da KPSS sorularının ÖSYM'den nasıl çıkarıldığının sorulması üzerine, "Soruşturmalarda, bu konu müphemdi. YÖK Denetleme raporlarında da bizim ulaştığımız bilgilerde de dönemin başkanı Ünal Yarımağan Hoca da. 'Acaba ortam dinlemesiyle mi elde edildi, başka yollarla mı' bizim bir teşhisimiz yoktu. Çünkü o tamamen adli bir durumdu. Kurum içerisinde ilgili raporlarda bunu tespit edecek bir durum yoktu. Eğer yeni bir bulgu varsa onu ben de merak ediyorum" diye konuştu.

O döneme ilişkin güvenlik kayıtlarının olup olmadığı şeklindeki soru üzerine de Demir, güvenlik kayıtlarının bulunduğunu ama yazılım sistemlerinin çok eski olduğunu söyledi.

Dönemin ÖSYM'sinde, parmak izi kontrol sistemlerinin sıkı işletilmediğini, bilgisayar kayıtlarının izlenmesinin daha zor olduğunu ve bugünkü teknolojik altyapının bulunmadığını belirten Ömer Demir, yeni sistemler sayesinde artık bilgisayarlarla iz sürmenin daha kolay olduğunu vurguladı.

Tüm bunları düşünerek ÖSYM'nin yeniden yapılanması için o dönem çalışmalara başladıklarını dile getiren Demir, o dönemde bu yasal yapılanmanın mutfağında kendisinin de yer aldığını, ayrıca Ünal Yarımağan'ın da yasal yapılanma için çalıştığını belirtti.

-"O dönemde de elde açık kanıtlar vardı"

KPSS'de kopya skandalı ortaya çıktığı dönemde, yasal çalışmanın hızlandırıldığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"O dönem, buradan soruların kimlerin eline geçtiği, onların arasındaki ilişkiler konusunda şüpheye yer bırakmayacak açıklıkta elde kanıtlar vardı. Aile yakınlıkları meselesi gibi. Daha sonra yapılan eşdeğer sınava, ilk sınavda tam puan alanların girmemiş olması gibi. Kamuoyunda bütün bunlar o dönemde tartışıldı. Ama hukuki süreç bugüne kadar maalesef sonuç vermedi. Şu anda hukuki süreç işliyor. Yoksa şu aşamada ne ÖSYM'nin ne başka bir kurumların ekstra sunabileceği fazla bir bilgi yok. Zaten o bilgilerin o zamanlar yargı mercilere iletildiğini biliyorum. Dolayısıyla, şu aşamada yargı süreçleri çalışıp sonuçlandıracaktır. ÖSYM ile şu anda bu konuların, bugün itibarıyla söz konusu değil. Biz geçmişe dair ve bugün, bu konulara ilişkin yapılacak ne varsa hem kamuoyu önünde hem hukuk önünde yapılması konusunda tabii ki destek olacağız."

KPSS soruşturmasının şu aşamada ÖSYM'nin kontrolünde olmadığını vurgulayan Demir, ÖSYM'den alınabilecek tüm verilerin o dönemde alındığını, olayı artık yargının sonuçlandıracağını söyledi. Başkan Demir, "Bunun dışında, hiçbir şekilde burada hukuk dışı, adalet dışı, hakkaniyet dışı bir davranışın hamiliğine hiçbir zaman kamuoyu şahit olmayacaktır" diye konuştu.

ÖSYM'de adaletli bir ölçüm yapılması için çalışmaları sürdüreceğini ifade eden Demir, sınav güvenliği konusunda kamyonunun güveninin gerektirdiği tüm hassasiyeti göstereceklerini söyledi.

Demir, "Burada biz olsak da başkaları da olsa bu ulusal bir sorumluluktur. Bunun dışında kimsenin aklına bir şüphe gelmemelidir. Biz bunun burada takipçisi ve bekçisi olacağız. Her konuda titiz olacağız. Kamuoyunun da bu titizliğimizi takdir etmesini bekliyoruz" dedi.

AA



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs