En Sıcak Konular

'Muhalefete memnuniyetle yardımcı olurum'

30 Mart 2015 16:50 tsi
'Muhalefete memnuniyetle yardımcı olurum' "Muhalefet eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse, ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse, çok daha benim için de isabetli olur. Çünkü bu mesafe almaktır"

Erdoğan ve Pahor'un ortak basın toplantısı

-Cumhurbaşkanı Erdoğan:
- "(DAEŞ'le mücadele) Şu anda bizim ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusu. Yakalayıp gönderdiğimiz sayı ise bin 250 civarındadır. Tabii bunların isimleri gösterilmesi gerekir ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde bizim gelen her turisti paketleyip göndermemiz lazım. Bu da insan hakları açısından yanlış bir şey"
- "Ben seçim bildirgesini okudum' diye bir beyanım olmadı. Sadece Sayın Başbakan, başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını ve bizzat başkanlık sistemiyle ilgili bölümü kendisinin yazdığını, yazacağını bana söyledi. Benim de düşüncelerimi bu noktada istedi. Ben de düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Fakat muhalefet eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse, ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse, çok daha benim için de isabetli olur. Çünkü bu mesafe almaktır"
- "Suudi Arabistan'ın başlattığı harekatın, lojistik, istihbari bu konularda her türlü desteği verebileceğimizi açıkça söyledik. Her an bu harekatın da başlıklarını verdiğim konularda yanında olduğumuzu söyledik. Şu anda aynı noktadayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAEŞ'le mücadeleye ilişkin, "Şu anda bizim ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusu. Yakalayıp gönderdiğimiz sayı ise bin 250 civarındadır. Tabii bunların isimleri gösterilmesi gerekir ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde bizim gelen her turisti paketleyip göndermemiz lazım. Bu da insan hakları açısından yanlış bir şey" dedi.

Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum" diye hitap ettiği Pahor'a, ziyaretinde kendisine ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.

Dost ve müttefik Slovenya'yı, Mayıs 2012'de başbakan olarak ziyaret ettiğini, o dönemde Pahor'un da başbakan olduğunu anımsatan Erdoğan, ilerleyen tarihlerde de farklı platformlarda bir araya geldiklerini, üst düzey bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin, siyasi, askeri, ekonomik ve ticari alanda güçlenerek arttığını gösterdiğini belirtti.

Türkiye ile Slovenya arasında, siyasi alanda herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Erdoğan, "AB sürecinde sürekli yanımızda olan bir Slovenya var. NATO'da da biz kendilerine desteğimizi güçlü bir şekilde verdik" dedi. Türkiye'nin, Slovenya'nın 1991'de kazandığı bağımsızlığını 1992'de tanıdığını, 1993'te büyükelçilik açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Bunların hepsi bir kararlılığın ifadesidir" değerlendirmesini yaptı.

İki ülke ticaret hacminin 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyen Erdoğan, rakamı yeterli bulmadıklarını ve artırmak için çalışıldığını dile getirdi. Türkiye ile Slovenya'nın üçüncü ülkelerde yapabilecekleri yatırımlara değinen Erdoğan, Karadağ'da üç ülkenin yatırımıyla HES kurulması için yürütülen çalışmayı anımsattı. İlgili bakanların bu konularla ilgili çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Erdoğan, doğalgaz ve yenilenebilir enerji noktasında adım atılabileceğini kaydetti. 

Müteahhitlik, otomotiv ve tekstil sektöründe de ortak adımlar atılabileceğine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'den Slovenya'ya iki saatlik uçuşla gelinebildiğine işaret etti. Erdoğan, "Bizlerin yakın ülkeler olarak sürekli bir arada olma imkanımız var" dedi.

-Çanakkale'ye davet

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde özellikle Batı Balkanlar'da müşterek yapılabilecekleri değerlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, bugün imzalanan iki anlaşmanın çok önemli olduğunu, bunların hayata geçirilmesine ve süratle mesafe alınmasına büyük önem verdiklerini ifade etti. Anlaşmaların artması için liderler olarak kararlılıklarının ortaya koyduklarını, bundan sonra da bakanlar başta olmak üzere ilgililerin bir araya gelmesiyle sürecin hızlanmasını istediklerini belirten Erdoğan, "Önemli taleplerimizden biri de özellikle ulaşımdaki sürücü belgelerinin artırılmasıyla alakalı konu. Bunları ne kadar artırabilirsek Avrupa'da da bu ilişkilerde, ticarette daha farklı konuma geleceğiz" ifadesini kullandı.

Slovenya'dan Türkiye'ye 40 bini aşkın turist geldiğini, Türkiye'den Slovenya'ya gelen turist sayısının da arttığını söyleyen Erdoğan, THY'nın haftanın her gününde bir olan uçuş sayısını 10'a çıkarmak için adım atıldığını aktardı. "Bu gelişmelerle Slovenya halkı ile Türkiye halkı arasındaki kaynaşma da çok daha ciddi bir konuma yükselecektir" diyen Erdoğan, Pahor'u Türkiye'ye davet ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk davetim, 23-24 Nisan. Kendileri orada bir tercih yapacaklar. Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümünü Çanakkale'de kutlayacağız. Kendilerini oraya davet ettim. Orada kendilerini bekliyorum. Şu anda 30'u aşkın devlet ve hükümet başkanı geleceklerini bildirdiler ve kendilerini de inşallah orada görmek suretiyle dünyaya bir barış mesajını birlikte verelim istiyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

-"Türkiye'ye karşı çok büyük bir haksızlıktır"

Bir gazetecinin, DAEŞ'e vurgu yaparak, "İki ülke arasındaki somut işbirliği Türkiye'nin civarındaki bölgelerdeki güvenlik sorunuyla ilgili nasıl bir katkı yapabilir" sorusunu Erdoğan, "Biliyorsunuz ki terör lokal bir konu değildir, uluslararası bir konudur. Burada uluslararası bir dayanışma söz konusudur. Şu anda bizim ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusu. Yakalayıp gönderdiğimiz sayı ise şu anda bin 250 civarındadır. Tabii bize bunların listesi, isimleri gösterilmesi gerekir ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde biz gelen her turisti paketleyip göndermemiz lazım. Bu da tabi insan hakları açısından yanlış bir şey. Ama bu isimler bize gelecek olursa o zaman bizim sınırlarımızdan geçmesi asla mümkün değil" şeklinde yanıtladı.

"DAEŞ'le işbirliğimizi söylemek Türkiye'ye çok ciddi bir saygısızlıktır, Türkiye'ye karşı çok büyük bir haksızlıktır" diyen Erdoğan, DAEŞ'i terör örgütü olarak tanıdıklarını, IŞİD ismini kullanmadıklarını söyledi.

Erdoğan, "Eğer IŞİD dersek o zaman burada da İslam'a saygısızlık yapılırken böyle bir terör örgütünü devlet olarak tanımak gibi bir gafletin içerisine girilir. Terör örgütünden devlet olur mu, örgüt terör örgütü, onun için biz bunlara DAEŞ diyoruz ki böyle bir şey yok, bunlar terör örgütüdür. Bunlara karşı olan mücadelemizi bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu konuda da her türlü koalisyonun içerisinde varız" ifadesini kullandı.

-"Kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Slovenya'ya hareketinizden önce AK Parti'nin seçim bildirgesini okuduğunuzu söylediniz. Ankara'da bu kısa sürede yankı buldu. Muhalefet partileri de size seçim bildirgelerini göndermek istediklerini dile getirdiler. Nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bir defa 'ben seçim bildirgesini okudum' diye bir beyanım olmadı. Sadece sayın Başbakan başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını ve bizzat başkanlık sistemiyle ilgili bölümü kendisinin yazdığını, yazacağını bana söyledi. Benim de düşüncelerimi bu noktada istedi. Ben de düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Fakat muhalefet, eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse çok daha benim için de isabetli olur. Bu çünkü bir mesafe almaktır. Başkanlık sistemine onlar karşılar biliyorsunuz. Demek ki burada bir kabul söz konusudur. Onlarla da düşüncelerimi yine paylaşırım. Çünkü ben bu ülkede, ülkemde daha doğrusu 40 yıl siyasetin içerisinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi, ama öğrenecekler bazı şeyleri. Eğer bu tür beyannameler gelirse onlarla ilgili de kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım, tecrübelerimi kendileriyle paylaşmış olurum."

-"Yemen'deki müdahale toprak bütünlüğüne saldırı"

Suudi Arabistan'ın Yemen'de koalisyonla yaptığı müdahaleye ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, Yemen'deki olayın İran'daki nükleer çalışmalarla ilgili olduğunu kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan, Yemen'deki müdahalenin toprak bütünlüğüne saldırı olduğunu, bu saldırının hem içeriden hem dışarıdan koordineli yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Benim, işin başından itibaren Dışişlerimizin, hükümetimizin takındığı tavır şudur: Yemen'in buradaki toprak bütünlüğüne karşı yapılan saldırıda dışarıdan bu işin içerisinde olanların ülkeyi terk etmeleri ve Yemen'in toprak bütünlüğünü tüm Yemenlilerin birlikte savunmaları, diğer taraftan da Yemen'de bir mezhep çatışmasının mezhepler arası bir çatışmanın Yemen halkını ne yazık ki her geçen gün kayba uğrattığını ifade eden açıklamalarımız olmuştur. Biz bu konuda da Suudi Arabistan'ın başlattığı harekatın, lojistik, istihbari bu konularda her türlü desteği verebileceğimizi açıkça söyledik. Her an bu harekatın da başlıklarını verdiğim konularda yanında olduğumuzu söyledik. Şu anda aynı noktadayız."

-Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor huzurunda, basın toplantısı öncesinde iki anlaşma imzalandı.

Slovenya Altyapı Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliğine dair niyet mektubunu, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imzaladı.

Slovenya Girişimcilik, İnovasyon, Kalkınma, Yatırım ve Turizm Ajansı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) arasındaki iyi niyet anlaşmasına da Türkiye adına TYDTA Başkanı İlker Aycı imza attı.

AA



Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,988 µs