En Sıcak Konular

Osmanlı misafirperverliğini Türkiye sürdürüyor

19 Nisan 2015 12:03 tsi
Osmanlı misafirperverliğini Türkiye sürdürüyor
Tarihte, baskı ve zulüm nedeniyle ülkelerini terk etmek durumunda kalanların sığındığı ülke Osmanlı Devleti olurken, günümüzde de bu misafirperverliği Türkiye sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkler, tarih boyunca, ülkelerinde yaşadıkları zulüm nedeniyle göç etmek zorunda kalan pek çok halka kapılarını açtı.
 
Türkler, Osmanlı Devleti döneminde, 1492 yılında, İspanya'da yaşadıkları mezalim nedeniyle bu ülkeden kaçmak zorunda kalan Yahudilere ev sahipliği yaparken, Osmanlı Devleti Padişahı II. Bayezid'ın yayınladığı bir ferman tarihe önemli bir kayıt olarak geçti. II. Bayezid'in, İspanya'dan kaçan Yahudilerle ilgili fermanında, "İspanya Yahudilerini geri çevirmek şöyle dursun tam bir içtenlikle karşılanmalarını, aksine hareket ederek göçmenlere kötü muamele yapacakların veya en ufak bir zarara sebebiyet vereceklerin ölümle cezalandırılacaklarını" ifadeleri dikkat çekiyor.
 
"Tacımı veririm, devletime sığınanları vermem"
 
Osmanlı'nın, baskı ve zulüm nedeniyle ülkelerinden kaçan halklara yönelik misafirperverliğinin bir örneği de Sultan Abdülmecid döneminde yaşandı. Rusya ve Avusturya'da, özgürlük mücadelesi verirken yenilgiye uğrayan Macar ve Lehlerin sığındığı ülke, Osmanlı Devleti oldu.
 
Rusya ve Avusturya, Macar ve Leh sığınmacıların iadesi için baskı kurmaya çalışırken, Sultan Abdulmecid'in yayınladığı deklerasyondaki,  "tacımı veririm, tahtımı veririm fakat, devletime sığınanları asla vermem" sözü, özellikle dünyadaki mazlumlarının büyük saygısını gördü. Abdulmecid'in bu sözleri İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük yankı uyandırmıştı.
 
Töreye aykırı bulduğu için savaşı göze aldı
 
Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıd, Timur'un saldırılarıyla topraklarını yitirerek Osmanlı'ya sığınan Celayir Sultanı Ahmed ile Karakoyunlu Devleti Hükümdarı Kara Yusuf ve ailelerini vermeyi kabul etmedi. Beyazıt, kendisine sığınanları düşmanına teslim etmeyi Osmanlı töresine aykırı bulduğu için, savaşmayı göze aldı. Bu olay, 1402 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde yapılan Ankara muharebesinin gerekçesi olarak tarihe geçti.
 
Sığınmacıların günümüzdeki adresi; Türkiye
 
Türkiye, Osmanlı Devleti'nden sonra, dünyadaki mazlum ve sığınmacılara kapılarını açan ülke oldu.
 
Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk döneminde, 1933 yılında, Nazi zulmünden kaçan Yahudi kökenli bilim adamının sığındığı topraklar da Anadolu oldu. Atatürk’ün davetiyle, çok sayıda yahudi kökenli bilim adamları Türkiye’ye geldi.
 
Doğu Türkistan'da Çin zulmünden kaçan Uygurlar,  Humeyni devrimi sonrasında da 1 milyon İranlı, 1988'de Saddam Hüseyin'in gerçekleştirdiği Halepçe Katliamı nedeniyle 50 bin Kürt de Türkiye'ye sığındı.
 
Misafirperverliği son örneği Suriyelilere gösterildi
 
Türkiye, dünya çapında takdir toplamasına vesile olan misafirperverliğinin son örneğini de Suriyeli sığınmacılar konusunda gösterdi.
 
Suriye'deki katliam nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyeli sığınmacılara "Açık Kapı Politikası" uygulayan Türkiye, 2 milyon Suriyeliyi ülkesinde ağırlıyor. Suriye'deki savaşın ilk yıllarında kısa süreli ve geçici bir durum olarak görülen Suriyeli sığınmacılar konusunun, gün geçtikçe kalıcı hale geleceği anlaşıldı. Türkiye, Suriye'de devam eden ve uygulanan uluslararası politikalar nedeniyle bir netice alınmayan savaş nedeniyle ülkelerine geri dönemeyen Suriyeliler için yeni çalışmalar yapma kararı aldı.

 

Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,248 µs