En Sıcak Konular

Nepal’e 20 atom bombası düştü!

28 Nisan 2015 09:04 tsi
Nepal’deki 7,9’luk depremde ölenlerin sayısı 4 bine yaklaştı. Uzmanlar, ülkedeki depremin II. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’yı yerle bir eden atom bombasının 20 katına denk bir felaket olduğunu söyledi. Ülkede gıda sıkıntısı ve salgın hastalık korkusu da baş

7,9'luk depremde ölenlerin sayısı 4 bine yaklaşırken, ülkede gıda sıkıntısı ve salgın hastalık korkusu da baş gösterdi. İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremin gücünün II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasınınkinin 20 katına eşit olduğunu söyledi. Başkent Katmandu'da ayakta kalan bina sayısı çok az. Pazartesi günü yüzlerce kişi kenti terk ederek güvenli düz arazilere doğru yola çıktı. Yiyecek ve su sıkıntısıyla karşı karşıya kalan Nepalli aileler, kucaklarında çocuklarıyla otostop çekerek kırsal alanlara ulaşmaya çalışıyor. Şehri terk edemeyen binlerce kişiyse, artçı şokların korkusuyla binalardan uzakta kurdukları çadırlarda kalıyor. Katmandu'daki Tribhuvan Uluslararası Havalimanı, ülkeyi terk etmeye çalışan yüzlerce kişiyle doldu. Uçaklarda yer bulamayanlar üst üste iki gece havaalanında gecelemek zorunda kaldı. Ancak artçı şoklardan çok daha büyük bir tehlike kapıda.

Hastaneler yetmiyor

 Ekiplerin yoğun çalışmalarına rağmen çok sayıda cesedin üç gündür enkaz altında kalması salgın hastalık tehdidini beraberinde getirdi.Dünyanın dört bir köşesinden arama-kurtarma ekipleri ve doktorlar Nepal'e yardıma koştu. 6 binden fazla kişi ciddi yaralarla tedavi bekliyor. Hastanelerin bu talebi karşılaması ise imkânsız. Durmaksızın çalışan doktorlar hastane bahçelerinde kurulan çadırlarda zor koşullarda yaralıları tedavi etmeye çalışıyor. Pek çok ülke Nepal'e yardıma koştu. Hindistan tıbbi malzemeler ve arama-kurtarma ekipleri gönderirken, Pakistan ordusu da 30 yataklı 'hastane uçağı' ve yiyecek malzemeleri gönderdi.

Türkiye'den de AFAD koordinasyonunda 26 kişilik bir ekip Katmandu'ya gitti. Türk Kızılayı da ilk etapta 320 gıda kolisi gönderdi. ABD, Avustralya, İngiltere ve Yeni Zelanda'dan arama kurtarma ekipleri de Katmandu'da çalışmalara başladı. Ancak az miktardaki yardımlar da, artçı şoklar nedeniyle sıkça kullanım dışı kalan havalimanına helikopterlerin inememesi nedeniyle teslim edilemiyor.

AFAD ekipleri seferber oldu

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yıkıcı depremin zararları ile karşılaşan Nepal'de çalışmalarına devam eden AFAD koordinasyonundaki ekipler, dün Yuda Kavac Vatalyon bölgesinde bir Nepal vatandaşını enkaz altından sağ çıkardı. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra sağlık ve insani yardım faaliyetleri de sürdürülen Nepal'de, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi tarafından Katmandu'da halk sağlığı ve ilk yardım çalışmaları devam ederken, yarın itibarıyla Baktapur'da sahra hastanesi kurulması planlanıyor. AFAD ekibi, başkent Katmandu'daki bir yıkıntıda ise 3 cesede ulaştı. Katmandu'da bulunan Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri de (UMKE) bölgede ilk yardım ve halk sağlığı çalışmaları yürütüyor. Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10, Kızılay'dan bölgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA Arama Kurtarma'dan 15, Yeryüzü Doktorları'ndan 3 ve İHH İnsani Yardım Vakfından 13 kişilik ekipler de Katmandu'da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Depremzedeler uçaklarla tahliye edildi

 Hastane ve doktorların yetersiz kaldığı deprem bölgesinde yaralılar Hindistan'ın gönderdiği uçaklarla tahliye edildi. 6 binden fazla kişi ciddi yaralarla tedavi olmayı bekliyor. Hastanelerin bu talebi karşılaması ise imkânsız.

Temel  ihtiyaç krizi

 Temiz su ve yiyecek ihtiyacının yanı sıra salgın hastalık tehdidi de Nepalli yetkilileri endişelendiriyor. Nepal hükümeti tankerlerle halka içme suyu dağıtıyor. Az sayıda açık dükkânda ise yiyecek bulabilmek zor. Eczanelerdeki antibiyotik ilaçlar ve ilkyardım malzemeleri de tükendi.

NEPAL DEPREMİ İSTANBUL'DA OLSAYDI...

 Deprem uzmanlarına sorduk; " Dünyanın çatısını sallayan 7.9'luk Nepal depreminin bir benzeri Allah korusun İstanbul'da olsaydı. Bugün halimiz nice olurdu? diye.

-İ.Ü Jeoloji Müh. Böl. Prof. Şener Üşümezsoy: "Nepal'deki depremin İstanbul'da olma olasılığı yok. Çünkü Nepal'de deprem merkeze 80 kilometre uzakta olmuş. İstanbul'da ise fay 15 kilometre uzaklıkta. Bize bu yakınlıkta böyle bir deprem meydana gelseydi İstanbul haritadan silinmişçesine zarar görürdü. Tarihsel depremler de Nepal'dekine benzemiyor. Ama onlar çok yıkıcı oldu..."

-İTÜ Jeofizik Müh. Böl. Prof. Ahmet Ercan: "Türkiye'de Nepal büyüklüğünde tek deprem 1939'da Erzincan'da oldu. Orada da 700 km fay kırıldı. İstanbul'da bu büyüklükte deprem olmaz. 6.4 olarak tahmin edilen bir deprem olasılığı var. O da 10 bin kişilik bir kayıp söz konusu olabilir ve kentsel dönüşümü bina olarak yapıp ada bazında yapmadığımız için yaşarız. Türkiye turizm mevsimine girerken 'İstanbul'da deprem olur' demek de çok mantıklı değildir, hatta kötü niyetlidir.

-İ. Ü. Jeofizik Müh. Böl. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: "Nepal'deki deprem İstanbul'da olmaz. İstanbul'da 7.3, 7.5 ya da 7.7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. İstanbul'da yanal atımlı fay var. Nepal'de ise birbirinin üstüne bindiren faylar var. İstanbul'daki deprem ya Bakırköy önü ya da Tekirdağ'dan başlayacak. Gerçekleştiğinde de 17 Ağustos'taki görüntüler yaşanır. "

-İTÜ Jeoloji Müh. Böl. Prof. Namık Çağatay: "Bu büyüklükte bir deprem İstanbul'da olmayacağı için senaryosunu konuşmak da olmaz. Biz İstanbul'da 7.1 ya da 7.2'lik bir deprem bekleyebiliriz. Onun da yıkıcı etkisi Nepal kadar olmaz. Dolayısıyla İstanbul bir Nepal olmaz. Ama kendi depreminin önlemlerinin de alınması gerekiyor.

Türkiye'nin yardımı ağlattı

Katmandu'ya ulaşan ilk ülkelerden biri de Türkiye oldu. AFAD koordinasyonunda Kızılay, UMKE, GEA ve İHH toplam 70 kişilik arama kurtarma ekibiyle birlikte enkaz alanlarında çalışırken, uçaklar dolusu da yardım malzemesi taşıdı. AFAD Basın Müşaviri Doğan Eşkinat, şöyle konuştu: Evler kerpiç ve toprak olduğu için insanlar ezilerek değil boğularak ölmüşler. Cenazeler çıkarıyoruz. Türkiye çok organize olup geldi ama burada Avrupa ve ABD yok. Biraz Çin ve Hindistan var.

Star


Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,441 µs