iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Sadece Büyük Güç değil... Büyük Kutup Gücü!

4 Mayıs 2015 14:20 tsi
Sadece Büyük Güç değil... Büyük Kutup Gücü! Çin, Güney Kutbu'nda altıncı "bilim" istasyonunu kurmak üzere. Pekin dünyanın dibinde ne arıyor? iyibilgi özel

New York Times'da yayınlanan habere göre, Güney Kutbu'nda istasyon kurma yarışı hızlanıyor. ABD'nin 6, Avustralya'nın 3 istasyona sahip olduğu bu bölgede Çin, beşinci bilim istasyonunu kurmak üzere harekete geçti. Görünen o ki Kuzey Kutbu'nda hızlanan jeopolitik hamlelerin benzeri, dünyanın güney kutbunda da yaşanıyor. Gazeteye konuşan uzmanlar, Çin'in bu hamlesinin sadece bilimsel olmadığını, Pekin'in uzun vadeli stratejik çıkarları için bu adımı attığı görüşünde.

Güney Kutbu, ulus devletlerin egemenliği açısından sorunlu bir bölge. Uluslararası hukukta kimin nerede hak iddia edebileceği tam belli olmadığı için bu iş genellikle "bilimsel amaçla" kurulan istasyonlar üzerinden yürüyor. Dolayısıyla sembolik olarak bu istasyonların sayısı arttıkça, bir ülkenin o bölge üzerindeki iddiasının ne kadar ciddi olduğu görülebiliyor. NYT'ye açıklamada bulunan uzmanların bahsettiği stratejik çıkarlar kısaca şunlar:

- Kutup bölgesinin denizleri protein deposu karides benzeri canlıları açısından hayli zengin. Bu bakımdan dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkelerden biri için çok önemli bir yiyecek kaynağı.
- Bölgede yapılan bilimsel araştırmalar, derindeki buz katmanlarına erişime odaklanmış durumda. 1.5 milyon yıl öncesine kadar dünya iklimindeki değişiklikleri bu katmanlar üzerinden okumak mümkün. Fakat bölgedeki hava ve jeolojij koşullar gerekli delme işlemlerini hayli zorlaştırıyor. Bu katmanları inceleyecek ilk ülke bilimsel açıdan önemli verileri elde edecek, belki de ona göre iklim değişiklikleri ile ilgili geceleğe dair model oluşturacak. Bilimsel prestij, kısaca.
- Bölge, mineral ve enerji kaynakları açısından zengin olabilir. Şu anki teknoloji itibariyle bu zenginliklerin tespiti ve çıkarılması son derece pahalı. Ancak iklim değişiklikleri buzulları etkiledikçe çıkarma ve tarama işlemleri daha ucuz hale gelebilir. Bu açıdan geleceğe yönelik, ekonomik bir hamle.

Görüldüğü üzere Çin'in kutup yatırımları, ekonomik, bilimsel, ticari ve siyasi açıdan önemli sonuçlar doğuracağa benziyor. Kutuplardaki coğrafi değişiklikler, yeni kaynak arayışlarını hızlandırırken, büyük güçler arasındaki olası sürtüşmeleri veya ittifakları tetikleyecek gibi görünüyor.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 1,938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,536 µs