En Sıcak Konular

'Yaşlılık ve obezite geleceğin problemleri'

6 Haziran 2015 13:33 tsi
'Yaşlılık ve obezite geleceğin problemleri' Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık Sistemleri Direktörü Prof. Dr. Atun, gelecekte en büyük sağlık problemlerinin şişmanlığın yol açacağı kronik sorunlar ile yaşlılıkla meydana gelen fiziksel problemler olacağını söyledi.

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünde Küresel Sağlık Sistemleri Direktörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Rıfat Atun, Birleşmiş Milletler'de konuşmacı olarak katıldığı bir panelin ardından küresel sağlık sorunlarına ilişkin AA muhabirine açıklamalar yaptı.

Atun, uzun süredir BM'nin ve tüm dünyanın gündeminde olan Ebola ve benzeri bulaşıcı hastalıklara ilişkin bilgiler vererek, "Ebola çok enteresan bir enfeksiyon. Yıllardır bir ortaya çıkıyor bir kayboluyor. Sonra tekrar çıkıyor. Bu defa etkilenen kişi sayısı 20 bini geçti. Bugün belki bitmiş olabilir ama ileride tekrar ortaya çıkacak" dedi.

Küresel olarak sağlık sistemlerinin yeni enfeksiyonlar ve kronik hastalıklara hazır olmadığını da ifade eden Atun, "Bir çok sağlık sistemi dünyada kısa süreli enfeksiyonlar için yapılmış. Halbuki ilerideki esas problem kronik hastalıklar. Örneğin şeker hastası olan bir çocuk 40-50 yıl şeker hastası olarak yaşayacaktır. Bu tamamiyle farklı bir yaklaşım gerektiriyor" dedi.

Prof Dr. Atun, enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra gelecekte dünyayı bekleyen en önemli sağlık sorunlarına ilişkin de bilgiler vererek, "Gelecek için en büyük problemlerden birisi şişmanlık ve şişmanlık nedeniyle ortaya çıkan obezite, şeker hastalığı, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik sorunlar. İkincisi ise yaşlılıkla meydana gelen fiziksel problemler" ifadelerini kullandı.

"Türkiye 2003-2013 arasında büyük reformlar yaptı"

Prof. Atun, Türkiye'nin sağlık sistemine ve gelecekte karşılaşacağı sorunlara da değinerek bazı önerilerde bulundu.

"Türkiye 2003 ile 2013 arasında gerçekten çok büyük reformlar yaptı. Bunlar dünya literatürüne geçti" diye konuşan Atun, kendisinin bu reformları analiz ettiğini ve bu konudaki makalesinin The Lancet Dergisi'nde haziran 2013'te yayınladığını belirtti.

Sağlık alanındaki önemli gelişmeleri sıralayan Atun, şunları kaydetti:

"En büyük değişimlerden birisi sağlığa harcanan para arttı. Doğu'da doktor ve hemşire sayısı çok arttı. Çok iyi birinci basamak sağlık sistem, Aile Hekimliği oluşturuldu. Bunların akabinde toplum sağlığı ilerledi. Yapılan analizler bunu ortaya koyuyor. Bilhassa çocukların aşılama oranı arttı. Anne ve çocukların hem 1 yaş altı hem de 5 yaş altı ölüm hızı çok azaldı.

Tabi ki bunlar eskilerin problemleri aslında. Türkiye'nin en büyük sağlık problemleri ileride yaşlılık ve kronik hastalıklar olacak. Onun için tekrar bir reformdan geçmesi lazım Türkiye'nin sağlık sisteminin. Teknolojinin çok iyi kullanılması lazım ve bilhassa bireylere daha fazla sorumluluk vermek lazım."

AA



Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs