En Sıcak Konular

Suriye'yi biz çözeriz...

18 Temmuz 2015 11:28 tsi
Suriye'yi biz çözeriz... 5+1 olmaz 3+3.. Ama hangi 3+3?..

iyibilgi Ankara

ABD/Batı-İran anlaşmasının kâğıt üzerinde sonuçlandı. Gerçek politik ve ekonomik sonuçlarının alınması için ise hem sıralı bürokratik işlemlere hem de zamana ihtiyaç var. Ama yine de bu bir anlaşma ve hem İran’ın bölgeye dönüşü anlamına geliyor hem de yeni dengelerin kurulacağı anlamına. Yani ortaya çıkan anlaşma ve üzerinden gelişen yüksek beklenti, uzun süredir sık ve büyük örneği görünmeyen “diplomatik” başarının bir ürünü gibi duruyor.

Çalışıyorsa neden devam etmeyelim?

Kuşkusuz, İran’la yapılan anlaşmasın bir kırılmayı ve hatta olası bir savaşı durdurduğu varsayımının önemli delilleri var. Bugün ise İran iç dinamiklerinin bu anlaşmayla siyasi ve kültürel bir değişim doğurabileceği temennisi de Batı’da bulunuyor.

Ek olarak, bu anlaşma biçim ve yöntemi Batı’ya bir tür ilham vermiş gibi duruyor ve Suriye konusunda aynı yöntemin işleyeceğine de hayli emin gibiler. Elbette Suriye vakasının şartları farklı. Ancak en önemli fark, konuya dahil olacak “ülkeler” listesinde kendini gösteriyor. Bu da durumu hem daha karmaşık hale getiriyor hem de daha kolaylaştırıyor!

5+1 değil, 3+3! Ama hangi 3+3!

İran ile görüşmeleri gerçekleştiren ülkelerin, yani 5+1 ülkelerinin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa + Almanya) Suriye vakasında örneği tekrarlaması mantıklı mı? İlk soru bu. ABD, Rusya ve İngiltere’yi hatta Fransa’yı da masadan uzaklaştırmak zor. Ama Çin ve Almanya? Bu sadece siyasi, tarihi, coğrafi nedenlerle değil, masanın daralacağı sebebi ile de geçerli bir soru!

Çünkü İran’la birlikte kolaylaşma olasılığı bulunan Suriye konusunda masaya oturmak isteyecek, biri oturmaması zaten düşünülemez Türkiye ve diğeri de Suudi Arabistan olacak. Böylece ortaya İran masasında bulunan 5+1+3 gibi denklem çıkacak. Ancak bunun 4+3 (ABD, Rusya, İngiltere, Türkiye, S.Arabistan, İran ve illa şart ise + Fransa) olması daha mantıklı görünüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’in sözleri şöyle; “En başta Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere, Suriye’nin tümüyle dağılmasında çıkarı olmaması gereken komşu ülkelerin de katılımı şarttır. Aynı zamanda, barışçı bir siyasi çözüme ortak edilerek, buna yapıcı katkı sağlayacak bir İran gerekir.” Bu izah, formülün doğru olduğunu gösteriyor. (Tabii Berlin’in dışarıda kalmaya direneceğini de!)

Başarılı olabilir mi?

Müzakere biçiminin iş yaptığı görüldükten sonra şartları farklı olsa da Suriye’de de bir çözüm ihtimali mümkün gibi. İran’ın arkasından Suriye’nin gelmesi makul görünüyor. Hayli çözülmesi gereken madde var ama en önemli avantaj; Rusya’nın da Esad rejimi konusunda eskisi kadar inatçı olmayabileceğine ilişkin beklenti. Yani Suriye konusu da bu kadar sıkışıklık ve gerginlikten sonra hızla çözüme kavuşma potansiyeli barındırıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,888 µs