En Sıcak Konular

CHP koalisyon için ne kadar "fedakarlıkta" bulunabilir?

23 Temmuz 2015 08:08 tsi
CHP koalisyon için ne kadar İşte CHP'nin koalisyon için 'gözden çıkardıkları' listesi...

Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi Ankara’daki hemen tüm politik odaklar gibi bir “erken seçimi” hâlâ yüksek olasılık olarak değerlendiriyor. Hatta bu konuda yaptırdığı anketler olduğu da duyuluyor. Bu anketlerin sonuçları CHP’de büyük değişiklikler vaat etmiyor ama şu an partinin derdi bu değil. CHP, “koalisyon kurmak, hükümet ortağı olmak” istiyor. Bu arzusunu teşvik eden çok sayıda iç ve dış “temenni, beklenti” olduğu da görülüyor. Peki ama CHP bu koalisyon adına ne kadar “fedakârlıkta” bulunabilir? Bu sorunun yanıtı, hükümet ortaklığı için verilecek tavizler mi daha çok oy kaybettirir, erken seçim mi sorusunda gizli. Bu yüzden aşağıdaki 10 madde alıcı gözle okunmalı…

iyibilgi Ankara

1. Esasen CHP’nin açıkladığı 14 ilkenin-biri hariç-hiçbiri Ak Parti ile koalisyona ilişkin spesifik şart veya kırmızı çizgi tanımlamıyor. Bunlar sadece Türkiye’de değil dünyada da hemen her siyasi görüşün kabulü içinde yer alabilecek, bizzat Kemal Kılıçdaroğlu’nun tanımıyla, “evrensel ilkeler”. Hasalı bunları reddetmek de kabul etmek de politik bir krize yol açacak değil. Ancak CHP açısından kendi tabanını ikna noktasında kullanışlı.
2. O tek madde ise “Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi”. CHP’ye sorarsanız durum şu kadar; “E, anayasa zaten öyle diyor”. Diyor ama koalisyon görüşmelerindeki anlamı? Yanıt çok basit; “Biz cumhurbaşkanının görüşmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz”. Sayın Cumhurbaşkanı koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmamalı”.
3. Fakat bu tanımın üzerinde daha da durmak gerekebilir. Çünkü CHP’nin “koalisyonu ne kadar istediği”ne ilişkin bir ipucu burada saklı. Tüm siyasi muhalefetini Tayyip Erdoğan’ın üzerine kurmuş, seçim döneminde de bu politikayı izlemiş, sayısız konuda sayısız iddiada bulunmuş partinin geldiği son nokta şu; Sayın Cumhurbaşkanı seçimler sırasında bizde yarattığı düşünce 'Artık Sayın Cumhurbaşkanı tarafsız değil' şeklinde oldu. Bunun dışına çıkmadığı sürece herhangi bir sorunumuz yok zaten Sayın Cumhurbaşkanıyla”. Nokta.
4. Peki CHP tabanı, özellikle de CHP’li olmaktan, bu partinin siyasi kabul ve ideolojisini savunmaktan öte oyunu “Ak Parti’ye karşı veren” seçmen kitlesine olası bir koalisyon nasıl izah edilecek? CHP, bu konuyu halledeceğini düşünüyor ve aslında büyük problem olarak görmüyor. Asıl sorun olarak görülen bir erken seçimde-7 Haziran’da sahip olunan tüm avantajlara rağmen kayıpla çıkılan sandıkta-ne olacağı?!
5. Bu öyle bir ihtiyaç ki, bir koalisyon kurulması da CHP dinamiklerini durduracak, tabanını kesecek gibi değil. Bu yüzden uzun süreli ve güçlü bir hükümetin ortağı olmak arzusu var. CHP, ne bir ergen genel seçimi yönetecek ne de buradan çıkacak sonucu sindirebilecek rahatlığa sahip değil. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, “yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum” sözleri o demek. “Siyasal bir uzlaşının ortaya çıkabileceğini inanıyorumun ötesinde diliyorum” da aynı.
6. CHP olası bir koalisyonun teknik sonuçlarının da farkında ve bunları da göğüslemeye hazır. Koalisyon aslında ülkeyi yönetirken ortaya çıkabilecek tüm talepleri karşılayamamak demek. Parti, bu eksiği de göze alıyor.
7. Ve tabii, 17-25 Aralık meselesi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ağzından bu konuda çıkan sözler gerçekten ilginç; “Koalisyon görüşmeleri sırasında hiç tartışma konusu olmadı. Zaten bu konu yargının ve parlamentonun görevidir, icra organının değil. Dolayısıyla bu konu bizim alanımız değil.
8. 'Paralel yapı ile mücadele' noktası ise CHP’nin seçim döneminde aldığı medyatik destek görmezden gelinirse partinin en rahat yanıt verdiği, AK Parti ve Cumhurbaşkanı ile de uyumlu olacağı konu gibi görünüyor; “CHP devlette paralel yapıyı kabul etmiyor ve yanlış buluyor”. Bunu en yüksek ve resmi ağızdan da ilan ediyor.
9. Peki ama CHP’nin koalisyon için kesinlikle yapmayacağı bir şey var mı? “Kesinlikle” denir mi bilinmez ama bugün kimi basın organlarında kendisiyle yapılan röportajda yöneltilen, “Sayın Davutoğlu hükümeti kuramaz da Sayın Cumhurbaşkanı görevi size verme gereği duyarsa görevi almak için saraya gider misiniz” sorusuna verdiği yanıt şöyle; “Umarım beni saraya çağırmaz.”
10.  İşin özüne bakılırsa CHP’nin koalisyon kurma, hükümet olma arzusu noktasında iştiyakının ölçüsü için bu tespitlere de gerek yok. Soruluyor CHP Genel Başkanı’na; “CHP bir koalisyona hazır mı?..” Verdiği yanıt şu; “En hazır parti CHP.”

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 3,978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,399 µs