En Sıcak Konular

Koalisyon arayışlarında yeni boyut

30 Temmuz 2015 11:53 tsi
TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin reddedilmesi ile koalisyon arayışları yeni bir boyut kazandı.

TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, koalisyon arayışlarına yeni bir boyut kazandırdı. CHP, AK Parti'nin bu tutumunun koalisyon heyetlerinin çalışmalarına olumsuz yansımaları olacağını düşünse de "masadan kalkan taraf" olmak istemiyor.
 
AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin üçüncüsü bugün Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılacak.
 
Bu görüşme öncesi TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında yaşananlar ise siyaset kulislerinde hükümet arayışlarına yeni boyut kazandırdı.
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, CHP'de zaman zaman dillendirilen "AK Parti - MHP" koalisyonunun alt yapısının hazırlandığı fikrini güçlendirdi.
 
Bazı partililer tarafından, AK Parti yetkililerinin çözüm sürecine yönelik açıklamaları ve operasyonların sonrasında oylamadaki bu tutumun da MHP ile bir koalisyona doğru gidiş olduğu yönünde ifade ediliyor. 
 
CHP'de, "MHP'nin istediği çözüm sürecinin rafa kalkmasıydı, o da olmuş gibi görünüyor" değerlendirmeleri de fazlasıyla yapılmaya başlandı.
 
"Topu taca çıkaran taraf olmayacağız"
 
CHP'de hakim görüş ise süreç nereye giderse gitsin sonuna kadar " koalisyon masasında" yer almak. CHP'liler olası bir erken seçim öncesinde "topu taca atan taraf" olmak istemiyor. Eğer masadan kalkılırsa, bu durumun partiye oy kaybettireceği görüşü dillendiriliyor.CHP sonuna kadar görüşmeleri sürdürerek, seçmene "biz ülkenin geleceği ve bir hükümet kurulması için sonuna kadar çaba sarfettik" demeyi planlıyor.
 
Kılıçdaroğlu heyet üyeleriyle görüştü
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dün bir araya geldiği koalisyon heyetine bu görüşünü deklare ettiği belirtiliyor.
 
Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunun ardından, CHP'nin koalisyon heyetiyle parti genel merkezinde 4 saate yakın bir toplantı yaptı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun heyete, "CHP'nin ilkelerinden taviz vermeden görüşmeleri sürdürün" yönünde talimat verdiği belirtiliyor.
 
CHP'de heyetlerin uzlaşamadığı konuların ise iki Genel Başkan tarafından ele alınması isteniyor. Bu nedenle heyetlerin görüşmelerini tamamlamasının ardından Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile baş başa bir görüşme yapması planlanıyor.
 
Erken seçim ihtimali de masada
 
CHP yetkilileri bir erken seçim ihtimalini de sürekli olarak masada tutuyor. Bu konuda tüm örgütlere talimat verildiği biliniyor. Parti kurmayları hükümet kurma çalışmalarında sonuç alınamaması durumunda bir erken seçimin ise kasım ayına kalmayacağı görüşünde. YSK'nın görüşmelerin tamamlanmasının ardından 63 günlük sürede bir erken seçim gidilebileceği konuşuluyor.
 
Konu başlıkları ele alınıyor
 
Koalisyon görüşmeleri kapsamında daha önce AK Parti ve CHP iki kez bir araya geldi.
 
İki parti arasındaki "istikşafi" görüşmelerin birincisi 24 Temmuz, ikincisi ise 28 Temmuz'da, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un koordinesinde yürütülen görüşmelerde, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan yardımcıları Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek hazır bulundu.
 
Görüşmelerde, konu başlıkları üzerinde çalışma yapan, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen AK Parti ve CHP heyetleri, "demokratikleşme, temel özgürlükler, yeni anayasa, ekonomi, yargı sistemi, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları" gibi konuları ele aldı.
 
Toplamda 5 görüşme yapılması bekleniyor
 
Bakan Ömer Çelik, ikinci toplantının ardından yaptığı açıklamada, birbirlerine soracakları sorular ve cevabını almak istedikleri hususlar bakımından, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da "Uzlaşılan, uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Türkiye'nin bu gün ihtiyacı olan noktaları da düşünerek, görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi.
 
Bugün de bir araya gelecek heyetlerin, cumartesi ve pazartesi görüşme yaparak, genel başkanlara sunum yapması bekleniyor.

aa


Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,586 µs