En Sıcak Konular

Küresel piyasalarda Fed tedirginliği

5 Ağustos 2015 10:15 tsi
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına eylül ayında başlayacağı beklentilerinin güçlenmesiyle tedirginlik artarken, bugün yoğun veri gündeminin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de Fed üyelerinin makro ekonomik verilerde önemli bir bozulma görülmediği takdirde eylülde faiz artırımına başlanabileceği söylemlerinin ardından piyasa faizleri yükseldi, dolar endeksi son 3,5 ayın en yüksek seviyesi olan 98,22'ye kadar çıktı. Dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin hafif üzerinde, yüzde 1,8 artmasının ardından Fed Atlanta Başkanı Dennis Lockhart’ın açıklamalarının etkisiyle  tahvil faizleri yükseldi, Dow Jones endeksi yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.
 
Lockhart, dün yaptığı açıklamada faiz artışına eylül toplantısıyla başlanmasından yana olduğunu belirterek, "Şu an itibariyle eylül toplantısıyla ilgili pozisyonum, ekonominin hazır olması ve faiz artışı için harekete geçmenin uygun olduğu yönünde" dedi.
 
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi, Fed'in faiz artırımına ilişkin açıklamalar ile düşüşe geçerek 1,10 seviyelerinden 1,0850'ye kadar geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,11 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03 değer kaybetti. Yunanistan'da ASE endeksi ise önceki günkü sert düşüşün ardından dün daha sakin bir seyir izleyerek yüzde 1,22 geriledi. Analistler, bugün hizmet sektörü verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.
 
Asya tarafında açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,75 yükseldi, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,79 değer kaybetti.
 
Yurt içinde koalisyon görüşmelerine ilişkin belirsizlikler devam ederken, Fed'in faiz artırımına ilişkin açıklamalarla dolar ve piyasa faizleri yükseliş eğiliminde hareket etti, BIST 100 endeksi yatay bir seyir izledi. Endeks dün günü yüzde 0,09 yükselişle 78.235 puandan tamamlarken, kapanış saatlerinde 2,77 seviyelerinde işlem gören dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında küresel dolar talebinin artmasının etkisiyle 2,79'un hemen üzerinde işlem görüyor.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
 
10.55 Almanya, temmuz ayı hizmet sektörü PMI
 
11.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı hizmet sektörü PMI
 
11.30 İngiltere, temmuz ayı hizmet sektörü PMI
 
12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı perakende satışlar
 
15.15 ABD, temmuz ayı ADP özel sektör istihdamı
 
15.30 ABD, haziran ayı dış ticaret istatistikleri
 
16.45 ABD, temmuz ayı hizmet sektörü PMI
 
17.00 ABD, ISM imalat dışı endeks


aa
 

Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs