En Sıcak Konular

Mevsim değişikliğinde bu besinlere dikkat

12 Ekim 2015 17:29 tsi
Mevsim değişikliğinde bu besinlere dikkat Mevsim değişiminin yaşandığı şu günlerde bu besinlere dikkat

Metabolizmayı kışa hazırlamak, ani ısı değişimlerinde hastalanmamak ve sonbahar depresyonundan korunmak için bazı besinleri sofralardan eksik etmemek gerekiyor. Bu yiyeceklerden bir kısmının faydası çiğken ortaya çıkarken, bazılarının da pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi yaz­dan son­ba­ha­ra son­ba­har­dan kı­şa gi­rer­ken özel ba­kım is­ti­yor. Na­sıl ki ti­şört­ten swe­ats­hir­te ge­çi­yor­sak bes­len­me­miz­de de özel ön­lem­ler al­ma­mız ge­re­ki­yor. Di­ye­tis­yen Mer­ve Yük­sek, mev­si­me uy­gun bes­len­mek için tü­ke­til­me­si ge­re­ken gı­da­la­rı ve özel­lik­le­ri­ni an­lat­tı­…


• Armut:
Bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Fırınlama veya haşlama yöntemi ile bir tatlı haline getirilip, tüketilebilir.

• Nar: Vücutta damar sağlığını, özellikle de kalbi korur. Damar tıkanıklıklarına iyi gelen nar, tansiyon düşürücüdür. Narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunur. Doğal bir antioksidan olarak anti-tümör özelliği vardır.

• Taze ceviz ve fındık: Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Kolesterolü düşürür, düzenli olarak her gün bir avuç tüketilmesi kalp krizi geçirme riskini azaltmaktadır.

Mevsime uygun sağlıklı bir tatlı seçeneği: “Armut tatlısı”

(4 kişilik) Malzemeler:

4 adet büyük boy armut

2 su bardağı toz tatlandırıcı

4 adet tüm ceviz l 2 adet karanfil l Kaymak

Yapılışı: Kabukları soyulmadan armutların sap kısımları kesilir. İçleri dibi delinmeyecek şekilde oyulur. Tencereye oturtulan armutların içlerine toz tatlandırıcı doldurulur, geri kalan ise üzerine serpilir. Armutların üzeri kapanacak şekilde su koyulup, karanfiller ilave edilir. Armutlar yumuşayana kadar saplı kısımları ile birlikte kaynatılır. Piştikten sonra servis tabağına alınarak üzerlerine ceviz ilave edilir. Her birinin üzerine kaymak ya da 1 tepeleme tatlı kaşığı vanilyalı dondurma koyulup, saplı kısımları şapka gibi oturtulur. Soğuk servis edilir


• Elma: Kalbe yararlı flavonoidler ve antioksidan öğeler içerir. Asıl vitamin kabuğunda bulunduğundan iyi yıkanmış bir şekilde kabuğuyla tüketilmelidir.

• Ba­lık: Ekim ayı pa­la­mut, ka­sım da lü­fer za­ma­nı­dır. Haf­ta­da 2-3 de­fa mut­la­ka tü­ke­til­me­li­dir. Ba­lı­ğın içe­ri­ğin­de­ki ome­ga-3, fos­for baş­ta ol­mak üze­re vi­ta­min ve mi­ne­ral­ler ha­mi­le­lik­te an­ne kar­nın­da­ki be­be­ğin ge­li­şi­mi için, ço­cuk­luk ça­ğın­da be­yin ge­li­şi­mi, ye­tiş­kin ve yaş­lı­lar­da göz, zi­hin, ka­ra­ci­ğer, kalp ve da­mar sağ­lı­ğı üze­rin­de ol­duk­ça önem­li ro­le sa­hip­tir. Ba­lık kı­zart­ma ye­ri­ne ız­ga­ra, bu­ğu­la­ma ve fı­rın­la­ma yön­tem­le­ri ile sağ­lık­lı bir şe­kil­de tü­ke­ti­le­bi­lir.

• Turp: Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramik bıçak ya da cam rende ile zeytinyağlı salatalarda kullanılabilir. Kanı temizler, gut hastalığına karşı korur. Bağırsakları temizler, cilde tazelik verir, saçların sağlıklı olmasını sağlar. Kabızlığı giderir, stresi azaltır.

• Ayva:
Kabızlığı önler. Bronşit ve öksürüğe de iyi gelir; çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde göğsü yumuşatır. Ayva çiçeği ile bal karıştırılıp macun halinde tüketilirse baş ağrısına iyi gelir. Ayva, damar sertliği ve karaciğer sağlığı için de faydalıdır; tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Sonbahar depresyonundan korunmak için de sakinleştiren yapraklarının çayı içilebilir.

• Bal kabağı: Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynağı olan bal kabağı cilde iyi gelir. Beta karoten içeren bal kabağı, akciğer, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır.

• Brüksel lahanası: İyi bir demir kaynağıdır. Kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudun doğal savunma sisteminin aktivitesini artırır. Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi 7 dakika buharda pişirip, tükettiğinizde maksimum fayda sağlayacaktır.

• Karnabahar: İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir. Karnabahar salata, püre veya kıymalı yemek şeklinde tüketilebilir.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ
  

Bu haber 21,440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,800 µs