AKPLAN: PKK’yı bitir, DTP’yi erit! | " /> AKPLAN: PKK’yı bitir, DTP’yi erit! | "/>

En Sıcak Konular

AKPLAN: PKK’yı bitir, DTP’yi erit!

16 Kasım 2007 12:24 tsi
AKPLAN: PKK’yı bitir, DTP’yi erit! AKP’nin PKK’yı artık tamamen pasifize etme ve bölgeyi yeniden huzura kavuşturma planı, ‘sabır-sebat’a dayanıyor. 6 maddelik planın işlemesi için ‘çelik’ gibi sinirlere ve tam saha prese ihtiyaç var. Bunun yanında ‘

Dağlıca olayı ve devamındaki gelişmeler Türkiye’de bu meselenin artık hallolması gerektiği konusunda ciddi mesajlar verdi ama özellike AKP hükümeti açısından bu olayın gösterdiği; “terör olayları devam ettikçe, zaten iç politik dengeleri her zaman ateşli olan bu topraklarda düzenli ve rutin icraat sağlamanın” mümkün olmayacağıydı.

Denebilir ki AKP, terör ve PKK sorunun çözümüne “algı” ve “çözüm” olarak iki önlü bakıyor. Kürtçülük meselesi, şehitler ve törer olgularını kamuoyu nasıl algılıyor ve “hissediyor”sa AKP de öyle hissediyor.

Ama çözüm meselesine biraz daha farklı yaklaşıyor. Terörist saldırıların ardından Türk kamuoyundan yükselen reaksiyon, çoğu zaman “karşılık” istiyor ve gereken her ne ise yapılmasını bekliyor.

AKP de bununla hemfikir. Ancak uygulamada daha "rasyonel sonuç"ların elde edilmesi gerektiğini düşünüyor. Ve bu yüzden konuyu biraz da sanki “enflasyonu düşürme” politikalarına yaklaşır biçimde ele alıyor.

Bunun anlamı, bellirli adımlarla ve köke yönelik demek. Teröristlerin cezalandırılması tamam ama.. Ortada yine bataklık duruyor. Yani PKK’nın ne olacağı? Kaldı ki gittikçe keskinleşen ve artık “hakkında kapatılma davası” da açılmış bir DTP bulunuyor.

İşte bu noktada AKP’nin çözüm formülü oluşuyor. Daha doğrusu yapılması gerekenler listesi de denebilir. Bu altı ayaklı plan, yapılacakları gösterdiği gibi, konjonktüre de (!) bağlı.

İşin bu kısmı AKP hükümetini rahatsız ediyor ama sorunun doğası da bu. Planın ana ekseni şu: PKK’yı bitir, DTP’yi erit! Maddelere bakıldığında plana en uygun isim “sabır-sebat” gibi duruyor.

Planın maddeleri şöyle; 1) İç operasyonlara (yaz-kış demeden ve terör azalsa hatta dursa dahi) durmadan devam. 2) Bölgenin tamamına "istisnasız tüm alanlarda" devletin götüreceği hizmet artarak devam edecek. 22 Temmuz sonuçlarını getiren bakış açısı daha da parlatılacak. Her eksik uygun yama ile ve “hemen” kapatılacak. Bu yönde gelen şikayetler türüne ve ihtiyaca bakılmaksızın acil önlemlerle karşılanacak.

3) DTP’nin siyasi ortamda bulunmasının korunması. İşte zorlayacak maddelerden biri. AKP, kesin biçimde DTP vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı. Sistemin içinde yer almalarının önemli olduğunu düşünüyor. Ancak öte yandan DTP’nin kapatılmasına ilişkin dava da açılmış durumda.

Maddelere devam etmeden önce nedenlerini açmak gerekiyor. AKP planının ana hedeflerinden birisi, önümüzdeki mahalli seçimler. Bu seçim sonuçları AKP’nin beklediği gibi olursa, DTP ciddi oranda zaten eriyecek.

Ama daha önemlisi, terörist PKK’nın bu bağlamdaki zemini de kayacak. 22 Temmuz’da başlayan kayma ciddi bir erozyona dönüşecek.

Bu yüzden DTP'nin sistemin içinde bulunması gerekiyor. Şimdi dava açıldığı için, sonuçlanana kadar bu parti seçimlere katılamayacak! Yani bir anlamda AKP tek kalacak. Bu belki oylarda daha çok kaymaya neden olabilir ama, rakipsiz bir seçim, AKP başarısını kesin biçimde gölgeleyecek. Özetle, AKP planının daha işin başında aldığı ilk yara bu.

4) Batılı müttefiklerle birlikte sınırlı ama “can yakıcı” operasyonlarla Kuzey Irak’taki PKK’nın belinin kırılması. Bu zaten bekleniyor. Ama sınır ötesi arzu edilmiyor. Örgütün önemli liderlerinin tasfiyesi, öldürülmesi, teslim edilmesi, lojistiğinin kesilmesi, yani yaşamının imkansız hale getirilmesi. Bu Türkiye’ye girerek yapılan sansasyonel terör eylemlerinin sona ermesi demek. Hükümeti siyaseten zorlaması duracak.

5) Yukarıda detaylarını verdiğimiz gibi mahalli seçimlerde bölgeden büyük bir başarı çıkararak, terörist PKK’nın sözde zeminine son vermek. AKP, buradan çıkacak "psikolojik havanın önüne ne gelirse silip süpüreceğine" inanıyor. Başarılırsa Güneydoğu Anadolu’da yepyeni bir sayfa açılacak.

6) Takip eden "genel seçimde" de yine de DTP’ye ya da olmazsa, olası “sonraki partiye” gelen oylarla, grup sayısından az vekilin TBMM’ye girmesi. Bu siyasette bulunmaları anlamına geliyor. “Düdüklü tencere” formülü de denebilecek bu yaklaşım, zaman zaman sıkışacak havanın bırakılması için bu partinin sübap görevi görmesini istiyor.

Sonuç olarak plan bu. İki nedenle aksayabilir. Birincisi DTP hakkında açılmış davanın seçimlere yansıma biçimi. İkincisi "kapsamlı" bir sınır ötesi harekatın yapılmasının bölgedeki seçmen kitlesinin tercihini etkileyip etkilemeyeceği.

www.iyibilgi.com ankara



Bu haber 2,693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs