En Sıcak Konular

Youtube yasağı nasıl delinir

21 Ocak 2008 15:54 tsi
Ankara'da yerel bir mahkeme dünya devi Youtube'a yasağı bastı. Peki iş bu kadar kolay mı? Bu yasağı delmek sadece iki dakikalık iş. İşte yöntemi...

Ankara 12'nci Sulh Ceza Mahkemesi dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube'a “Atatürk'e ve Türklüğe saygısızlık” içeren bir video görüntüsü nedeniyle Türkiye'den erişimi yasakladı.

Siteye girenler, İngilizce ve Türkçe yazılmış, “17 Ocak tarih ve 2008/55 sayılı karar gereği bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir” cümleleriyle karşılaştı. YouTube'a konulan erişim yasağı, önceki gün saat 19.00 sıralarında yürürlüğe girerken, uygulama tam anlamıyla başarılı olmadı. Çünkü başlangıç seviyesinde bilgisayar kullanabilen birinin bile yasağı delmesi 2 dakika sürüyor. Yasağın nasıl delineceği binlerce web sitesinde ayrıntılı anlatılıyor.

“www.siteismi.com” olarak belirlenen internet siteleri aslında isim yerine internet sitelerinin kimliği olarak bilinen IP adresleriyle ana makinelerinde tutuluyor. Explorer gibi internette gezinmenizi sağlayan programlar site ismini bu kodlara çevirerek ana bilgisayarlara gönderiyor. Telekom yasakları uygularken sadece “www.siteismi.com”a yasak uyguluyor. Yani IP adresleri herhangi bir yasağa tabi tutulmuyor. Youtube'un IP adresi ise http://208.65.153.253 veya http://208.65.153.243. Bunu Internet Explorer'ın adres bölümüne yazmak aslında yasağı delmek için yeterli. Dün yasağı delmek isteyenlerin en çok kullandığı yöntem de IP yöntemi oldu.

Kendinizi yurt dışı kullanıcısı gibi gösterme yolu

YouTube'a girmenin hiç yasaklanamayacak bir yolu daha bulunuyor. Kesin çözüm kendinizi Türkiye dışında bir internet sağlayıcısından işlem yapıyor gibi göstermek. Türk Telekom'un yasakladığı internet sitesine giriş yapmak isteyen kullanıcılar bilgisayarın internetteki nüfus cüzdanı olarak nitelendirilen IP adresini değiştirerek, farklı bir DNS (internet sağlayıcısı) üzerinden, kendilerini yurtdışında bir kullanıcıymış gibi gösteriyor.

Kullanıcıya kesinlikle bir maliyeti olmayan sadece kişiyi Türkiye dışında gibi gösteren bu yöntem kullanıcıların Türkiye'ye özgü yasaklarından etkilenmemesini sağlıyor. Dünya genelinde internet yasaklarını en az dikkate alan ülkelerin başında Güney Amerika ülkeleri geliyor. YouTube yasağını delmek isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında bu nedenle Arjantin geliyor.

Aşağıdaki yöntemleri izleyen kendini Türkiye dışında bir kullanıcı gibi gösterebiliyor:

Önce bilgisayarınızdan “Başlat”a girip, “Ayarlar”ı, ardından “Ağ ve çevirmeli bağlantılar”ı seçiyorsunuz. Buradan mouse'un sağ tuşuyla “Özellikler” bölümünden “TCP/IP ayarları”na girerek DNS sunucuları yazılan yerdeki rakamları silerek, Arjantin'den internete giriyormuşsunuz gibi olmanız için 4.2.2.1 ile 4.2.2.6 arasında bir rakam yazıyorsunuz. Bu yöntem dün YouTube'a girmek isteyen internet kullanıcıların en çok tercih ettiği yöntemlerin başında geldi.

İlk yasak it dalaşından sonra geldi

YouTube'a ilk yasak, Türk ve Yunan internet kullanıcıları arasındaki “savaş” sonunda, 6 Mart 2007'de geldi. Taraflar arası ilk gerginlik, Kasım 2006'da 1997 yılında çekildiği iddia edilen Türk ve Yunan uçakları arasındaki it dalaşı görüntüleriyle çıktı. Görüntülerde Yunan pilotlar füzelerini Türk pilota kilitliyor ve hakaret ediyordu. Siteye en son 3 Mart'ta Atatürk'ün ağzından çirkin sözlere yer veren video eklendi. Bu video yüzünden İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla YouTube'a 6 Mart 2007'de erişim engellendi.

aktifhaber



Bu haber 7,514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,929 µs