'Buğday operasyonu' Türkiye'yi vurdu | " /> 'Buğday operasyonu' Türkiye'yi vurdu | "/>

En Sıcak Konular

'Buğday operasyonu' Türkiye'yi vurdu

5 Mart 2008 19:40 tsi
'Buğday operasyonu' Türkiye'yi vurdu iyibilgi 27 Şubat'ta, ABD Hububat Borsası’nda buğday fiyatının rekor kırarak yüzde 25 fırlamasının ardındaki büyük oyunu, 'Buğday operasyonu başladı' haberi ile duyurmuştu. Operasyon, zurnanın son deliği Türkiye'yi bugün vurdu. Buğday kıtlığı ka

Türk medyası bugün, memlekette buğdayın bittiğini yazdı. 'Buğday pazarında yangın var!' başlığını atan Milliyet, “Kuraklık buğday rekoltesini yüzde 10 düşürdü. İthalat da gecikince un fiyatı bir ayda yüzde 20 arttı. Şu anda ülkede en fazla buğday, stokçuların elinde. Onlar da satış için fiyatların yüzde 25 daha artmasını bekliyor” ifadesini kullandı.

Haber şöyle devam etti: Türkiye 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez buğdaysız kaldı. Öyle ki ”Savaş çıkarsa” diye saklanan savaş stoklarını bile yedik bitirdik. Yemlik buğdayları da un yapıp yedik. Şimdi yurtdışında ithal edecek buğday arıyoruz.

Nisan’da ekmek yapmak için Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) şubat sonunda ihale ettiği buğdayın gelmesini bekliyoruz. 100 bin tonluk bu buğday partisi gelmezse nisanda fırınların önünde kuyruğa gireceğiz.

iyibilgi ne yazık ki bir kez daha günaydın diyor! Buğdayın bittiği gün mü anladınız krizin kapıda olduğunu? Üstelik de halen meseleyi yağmurla, verimle açıklamaya çalışanlar var.

Türkiye son yılların en iyi yağışını aldı ama yurdum medyası halen buğday kıtlığını yağmur yağmaması ile açıklıyor. Bakın beyler bir kez daha söylüyoruz, mesele sandığınızdan biraz daha başka…

işte iyibilgi’nin 27 Şubat’ta yayınladığı o haber:

'Buğday operasyonu' başladı!

ABD Hububat Borsası’nda ‘buğday’ fiyatları rekor kırarak yüzde 25 fırladı! Nedeni, buğday yetiştirenlerin azalmasıymış! Oysa bu gelişmenin ardında, 'uzak bir coğrafya'da yaşanacak ‘kıtlık’ yüzünden milyonlarca insanın ekmeğiyle oynama var! iyibilgi Ankara

Neredeyse boşluk doldurmak için, o da bir-iki gazeteye girebilmiş buğday tanesi kadar küçük haber şu; “ABD Minneapolis Hububat Borsası’nda yüksek proteinli buğday fiyatının yüzde 25 artması büyük bir rekor oldu!”

Ne kadar masumane bir ekonomi haberi değil mi? Değil! Dünyüda gıda fiyatları genel olarak yükseliyor. Tabii hiç biri buğdayın rekoru kadar değil ama eğilim bu. Buğday fiyatlarındaki bu anormal yükselişin izahı, ABD tarafından, “Buğday üreticilerinin sayılarının azalması” ile açıklanıyor.

Buğday’daki bu yıkıcı artışın birçok ülkede sadece “ekmek” üzerinden bir sıkıntı yaratma olasılığı bir başka konu ama enflasyonist etki yaratacağı da aşikar. Örneğin, Kazakistan, Rusya ve Arjantin şimdiden, hatta önceden buğday ithaline sınır getirdiler.

Nüfusu büyük ülkeler?

Ancak buğday üzerinde kopan fırtınanın, kasırgaya döneceği bir başka ülke bulunuyor. Bu ülke ABD’nin önümüzdeki 25 yıl içindeki en güçlü rakibi. Yani Çin! Çin’in buğday ile ilgili özel durumu şu…

Çin, dünyada gıda fiyatlarının zaten artmasından farklı olarak kuzey bölgesinde ağır bir kuraklık yaşadı. Çin için Kuzey bölgesi demek, kelimenin tam anlamıyla ülkenin ekmek fırını demek.

Bu bölge Çin’in buğday ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor. Yani Çin’in ekmeği zaten elden gitmişken, el mahkum buğday ithal etmek zorunda kalacakken, ABD’de buğday fiyatları bekleninin de üzerinde yükseliyor ve rekor kırıyor.


Esasen daha bu gelişmeler hayat bulmamışken, şu an Çin’de buğday ve bağlı ürünlerin fiyatları oynamış durumda. Bu arada tüm dünyaya, olağandışı hava şartlarının ekinlere zarar verdiği, buğday üretiminin son 60 yılın en düşük seviyesine geriledi haberleri “pul”dan büyük haberlerle duyuruluyor.

Demokrasi beşiği ABD bunu yapar mı?

Bunun için okurlarımıza özel bir tarihi olay anlatalım. Soğuk Savaş yıllarında ABD pirinç ihtiyacı duymaktaydı. Ama bu ihtiyacı karşılayacak ülke “doğal rakibi” komünst Çin olduğundan, 3 katı fiyat ödeyerek Avustralya’dan almayı tercih etti.

“Eh, kendi parası kim karışır” diyebilirsiniz. Ama ABD aynı pirinçleri büyük sübvansiyonlar uygulayarak, Çin’in sattığı fiyatın altına dünya piyasalarına da sürdü. Hatta Çin’e bile soktu! Dememiz o ki, bu “gıda” işlerini uluslar arası tezgahlard dokumak konusunda Washington’un tecrübesi bulunuyor.

Gelelim en kritik soruya! Türkiye’nin buğday üretimi ve ithal-ihraç durumu ne acaba? Zira bilindiği üzere Türkiye de kurak bir yaz geçirdi ve buğday üreticilerinin azalması var. Bu konuda bilgi sahibi okurlarımız belki fikirlerini söyler!
Bir de şu var tabii: Bu tür haberleri bir tek iyibilgi mi fark ediyor?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 6,201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs