Yargısal darbenin temeli | " /> Yargısal darbenin temeli | "/>

En Sıcak Konular

Yargısal darbenin temeli

6 Mayıs 2008 16:35 tsi
Yargısal darbenin temeli Demokrasi tarihinde ilk defa oluyordur, bir darbe sürecinin aktörünün hukuk kurumu olması. Dünyanın başka yerlerinde darbeciler yargılanırken ve hukukun darbelere karşı konumlanmasına dikkat edilirken, bizde yargısal darbe süreci yaşanıyor. Neden?...

Adalet saraylarda dağıtılmaz!” başlıklı analizimizde demokratikleşme ve sivilleşme sürecinin geliştiği son dönemde hukukun, devletin bu sürece ve vatandaşa karşı kendini korumak için kullandığı bir enstrümana dönüştüğünü vurgulamıştık.

Adalet ile hukuk arasındaki makasın ağzı hayli açık olduğundan, daha önce de hukuk vatandaş için bir işlev taşımıyordu fakat bu süreçteki kadar vatandaşa karşı kullanılmamıştı. Hukukun bu vatandaş için işlevsiz olmak durumundan vatandaşa karşı bir araca dönüşümünde sivilleşme sürecindeki ivmenin etkisi büyük.

Çünkü sivilleşme ve demokratikleşme, vatandaşını şekillendiren, kıstıran, şekillenmeyeni cezalandıran, dışlayan devletten; vatandaşının taleplerine, haklarına göre kendini şekillendirmek zorunda kalan bir devlete dönüşümü ima ediyor.

Parti kapatma davaları, Hrant Dink cinayeti, Danıştay saldırısı, Malatya cinayeti ve 301 davaları, 367 kararı gibi örnekler bu analizin kanıtı niteliğindeler.

Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmesinin teklif dahi edilemezliği sivilleşmeye dair korkunun boyutunun ve yapısallığının açık ifadesidir.

Sivilleşme baskısı yaşanılan zaman içinde arttıkça sivilleşmeye yine sivil enstrümanlarla ve tabiî ki o sivil enstrümanları “resmileştirerek” karşı koymaktan başka çare kalmıyor. Mesela NOKTA dergisinin ortaya çıkardığı üzere, Cumhuriyet mitingleri için 250 STK ile eşgüdümlü çalışılması…

Ve sivilleşmeyle beraber hukuk, devletin vatandaşa karşı kendini koruduğu ya da vatandaşı şekillendirdiği bir araç olmaktan; vatandaşın devlete karşı korunduğu ve devleti şekillendirdiği bir araca dönüştükçe, yani “resmi hukuk” anlayışından “sivil hukuk” anlayışına geçildikçe; resmi hukuk da kendini korumak için kendisiyle çelişmek, kendi kendisini yıkmak durumunda kalıyor…

Çünkü ancak kendisi kendisini yıkarsa yeniden kendini kurabilecek ve sivil hukuka böyle imkan tanımayacak…

Darbenin bugün hukuk kurumu üzerinden gitmesinin bir sebebi eski darbe taktiklerinin meşruiyet ve dolayısıyla başarı imkanları açısından zafiyeti iken bir diğer daha önemli sebebi de budur.

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 2,359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs