En Sıcak Konular

Anketlerde 'şeriat' uçurumu

26 Temmuz 2008 17:37 tsi
Anketlerde 'şeriat' uçurumu Ergenekon iddianamesinin davaya dönüştüğü günün ertesi Vatan gazetesi bir anket yayınladı. Ankete göre Türklerin yüzde 74'ü şeriata olumlu bakıyor. Ancak Akşam gazetesinin bir hafta önce yayınladığı anket tam tersini söylüyor. İşte iki anket arasındaki ş

Vatan Gazetesi Gallup'un Mısır, İran Türkiye'de yapıtığı anketi yayınladı. Ankete göre Türklerin yüzde 74'ü şeriata "olumlu" bakıyor. Ancak geçtiğimiz hafta Akşam gazetesinin yayınladığı anket bunun tam tersini söylüyordu. Akşam'ın 21 Temmuz'da yayınladığı Usadem'in, 9 ilde ve 2000 denek üzerinde yaptığı 'Türkiye'de seçmen profili' araştırmasına göre, seçmenin yüzde 50.62'si kendisini 'Demokrat veya Sosyal Demokrat' olarak tanımlıyor. Şeriat yanlısı kesimin oranı ise Vatan gazetesinin yayınladığı anketin aksine sadece yüzde 4.07. İşte o iki anket:

Vatan'ın anketi...

Vatan Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan haberde, araştırmayı yapan Gallup: ""Türkiye'de bile birçok insan şeriatın hukuk içerisinde yer almasını savunuyor...." yorumunu yapmış...

Vatan'ın haberinde, Türklerin yüzde 74'ü şeriat kanunlarına sıcak baktığı, şeriatın ulusal hukukun içinde yer alması gerektiğini düşünenlerin içinde yüzde 69'luk kesimin şeriatı, kadınlar için iyi bir adalet sistemi olarak gördüğü belirtiliyor.

Anketin Türkiye'de kaç kişi ile ve hangi bölgelerde yapıldığına ilişkin bilgilerin yer almadığı haberde, Gallup'un 2007 yılında yaptığı son araştırmada Türkler'in yüzde 7'sinin tam şeriat istediği, yüzde 26'sının ise bazı şeriat hükümlerinin hukuka bir şekilde entegre edilmesini desteklediği bilgilerine yer verildi.

Vatan'ın kotası hakkında hiçbir bilgi vermedeği anketi çarpıcı sonuçları şöyle:

> Mısırlıların yüzde 91'i, İranlıların da yüzde 90'ı şeriat ile ilgili "pozitif" görüşlere sahip olurken bu oran Türkiye'de de yüzde 74 oldu.

> Şeriat hakkında olumlu görüşe sahip olan Türkler'in gerekçeleri... (Birden fazla seçenek işaretleyebildikleri için toplamları 100'ün üzerinde)

%70: Yolsuzluğu azaltır
%69: Kadınlar için adalet sağlar
%68: Suç oranlarını düşürür
%63: Adil bir hukuk sistemi oluşturur
%62: İnsan haklarını korur
%55: Ekonomik adaleti sağlar
%53: Halkın yönetime katılımını sağlar
%52: Bilimsel gelişimi sağlar
%51: Azınlıkları korur
%33: Zalimce cezalar getirir
%32: Kişisel hakları kısıtlar
%26: Bilimsel gelişime taş koyar
%23: İktidardakilerin güçlerinin azaltılmasını sağlar
%22: Kadınlar için baskı olur
%21: Azınlıklar için baskı olur
%21: Hükümete sonsuz güç verir

Akşam'ın bir hafta önce, 21 Temmuz'da yayınladığı anket...

Usadem'in, 9 ilde ve 2000 denek üzerinde yaptığı 'Türkiye'de seçmen profili' araştırmasının ilk sonuçları ortaya çıktı. Araştırmaya göre, seçmenin yüzde 50.62'si kendisini 'Demokrat veya Sosyal Demokrat' olarak tanımlıyor. Şeriat yanlısı kesimin oranı yüzde 4.07

Merkezi İzmir'de bulunan ve öğretim üyelerince kurulan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Eğitim ve Danışma Merkezi (USADEM), seçmen profilini ve ülkenin politik eğilimlerini ortaya koymak üzere kapsamlı bir araştırma yaptı.

İzmir, Ankara, Bursa İstanbul, Antalya, Kayseri, Diyarbakır, Trabzon ve Kahramanmaraş'ta 1960 denek üzerinde yapılan araştırmada seçmenlerin siyasi davranışları sorgulandı. Araştırmaya göre, Türkiye'de şeriat ya da din devleti isteyen kesimin oranı yüzde 4.07. USADEM Başkanı Prof. Dr. İbraihim Armağan, bu oranın 2004'te yüzde 8.07 olduğuna işaret ederek "Cumhuriyet değerlerinin yaşam biçimi olarak kabul gördüğü anlaşılmaktadır" dedi.

Araştırmada, sağcı-miliyetçi seçmen oranı yüzde 16.32, solcu seçmen oranı yüzde 14.45, sosyal demokrat-demokrat seçmen oranı ise yüzde 50.62 düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin yarısı kendini "sosyal demokrat-demokrat" olarak tanımlamasına karşın CHP'ye oy vermiyor. Prof. Armağan, bunun CHP'nin "ulusalcı-milliyetçi-devletçi" görülmesinden kaynaklandığını, seçmenin "demokrat" olmayı "erdem" olarak gördüğünü söyledi.

Araştırmaya göre AKP merkeze kaymaya çalışırken, belirli kesimlerin şüphesi de artıyor. 2004 yılında AKP'yi İslamcı görenlerin oranı yüzde 20.33 iken bu oran 2008'de yüzde 24.17'ye, şeriatçı görenlerin oranı da aynı sürede yüzde 2.05'ten yüzde 6.32'ye yükseldi.

MHP erkek CHP burjuva

Kadınlar en çok AKP ve CHP'ye yöneliyor. MHP'ye oy veren kitlenin ağırlığını erkekler oluşturuyor.

MHP, 18-30 yaş arası en genç kitleden oy alırken, AKP'ye daha çok 30-45 yaş aralığı, CHP'ye de 45 yaşın üzerindekiler oy veriyor.

Eğitim düzeyi yüksek kitle CHP'ye, en düşük eğitim düzeyi olanlar AKP'ye, lise mezunları MHP'ye oy veriyor.

"Devletçi-ulusalcı" kimliğini benimseyen ve laikliğe öncelik verenler CHP'ye oy verirken, "Türk milliyetçisi" kimliğini benimseyenler MHP'ye, "Sünni-Müslüman" kimliğini benimseyenler AKP'ye oy veriyor.

CHP burjuva kesiminden, AKP dar gelirliden, MHP orta sınıftan oy alıyor.

Ankete göre partilerin seçmen profili şöyle:

Cinsiyet: Kadınların tercihi daha çok AKP ve CHP. MHP'ye genelde erkekler oy veriyor.

Yaş: MHP genelde 18-30 yaş grubu, AKP 30-45 yaş grubu, CHP 45 yaş üstü kesimden oy alıyor.

Eğitim: AKP genelde eğitim seviyesi düşük, CHP yüksek, MHP lise ve üniversiteli kesimden oy alıyor.

Gelir: AKP genelde dar kesimli, CHP yüksek kesimli, MHP ise orta gelirli kesimden oy alıyor.

İnanç: AKP daha çok İslam'a önem veren, CHP laikliğe öncelik tanıyan ve Alevi kesimden, MHP ise geleneksel İslami kesimden oy alıyor.

Kentlilik: CHP, gelişmiş ve kentleşmiş şehirlerden, AKP kent ve kırsaldan, MHP kentlerden oy alıyor.

Sınıfsal açı: CHP burjuva, AKP dar gelirli ve emekçi, MHP ise orta sınıftan oy alıyor.

Kimlik: CHP devletçi-ulusalcı kimliği, AKP Sünni-Müslüman kimliği, MHP ise Türk milliyetçisi kimliğini ön planda tutanlardan oy alıyor.

SONUÇ: Siyasette boşluk var ve seçmenin kafası karışık



Bu haber 2,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,567 µs