En Sıcak Konular

Ece Temelkuran


Ece Temelkuran
0 0 0000

Rocky dönüyor! Bush da!



Ne günlerdi! Sovyet yüzbaşısı, boksör Ivan Drago , orak çekicin "canavarı", ne yaparsa yapsın Rocky'ye yeniliyordu. Olay, Rusya'da geçiyordu! Güzel insanların, aşkın ve özgürlüğün ülkesi Amerika'nın (!) Rocky'nin yumruklarıyla aldığı net skorun ardından, ağzı burnu kan içindeki Rocky kollarının havaya kaldırıp barıştan, insanlıktan, güzellikten, kardeşlikten yana bir konuşma yapıyordu.
80'li yılların büyüsü böyleydi. Hâlâ ABD İmparatorluğu'nun atacağı bir yumruk, hâlâ bizim gibi zavallı üçüncü dünya ülkesi çocuklarını heyecanlandıracak bir "Eye of the Tiger" vardı. Her gönlü coşkunluk ve kahramanlık hisleriyle dolduran o şarkıyı hatırlamayan yoktur herhalde...
Yıl 1985 idi ve henüz neoliberalizmin çirkin yüzü bu denli görünmemişti, ABD imparatorluğu hâlâ tüm iletişim araçlarını kullanarak, açtığı savaşların, başka ülkelerde yaptığı darbelerin "demokrasiden" yana olduğuna bizi inandırabiliyordu.
Reagan da nerden baksan eski bir Hollywood oyuncusuydu ve ABD dış politikasının korkunçluğu onun zekâ özürlü esprileriyle örtülebiliyordu. Olaylar bu kadar ayyuka çıkmamıştı ve Rocky, nerden baksan genç, güçlü bir erkekti.

Pehlivanın yaşı
Şimdi Rocky dönüyor. Dönüyormuş. Slyvester Stallone kaç yaşındadır acaba? Pehlivana yaşı sorulmaz desek bile yüzünün her santimetrekaresinden belli ki nice estetik operasyonlardan geçmiş, ağzı burnu hafif yamulmuş. Eski, muzaffer günlere dönebilmek için çok çabalamış ama nafile. Olamamış. Muhtemelen artık eski Rocky filmlerinin bir parodisi gibi olacak yarından itibaren vizyona girecek olan Rocky filmi. Tıpkı Bush'un 1980'lerdeki "muzaffer başkanların" parodisi olması gibi. Tıpkı şimdi Eye of the Tiger'ı duyunca nasıl dalga geçiyorsak şarkının verdiği o coşkunluk hissiyle Bush'un kahramanlık, demokrasi vesaire üzerine yaptığı konuşmalarla da dalga geçiyoruz.
Ne ki bu dünya sahnesinde vizyona sokulan, sokturulan Bush filmi, Rocky kadar zararsız değil. Rocky'yi izlemezsiniz olur biter. Ama Bush'un filmini bildiğiniz zor ile, direnerek vizyondan kaldırmak gerekiyor.

Eyleme 'ahbap'!
Bugün saat 13.00'te, İstanbul'da, Kadıköy iskelesinde "Evine dön Bush!" mitingi var. Savaş karşıtlarının düzenlediği miting, tüm dünyada Bush'u evine göndermek için düzenlenen kampanyanın bir parçası. Miting, Türkiye'nin Bush filmine, bu sıkıcı "demokrasi ve adalet" parodisine verdiği cevap olacak. Orada bulunan herkes artık Bush adlı, ölü köpek gözlü adamın "esas oğlanı" olduğu filmi çöpe atacak.
Elbette Bush tek başına kötü adam değil. Bir tek o kötü adam yok edildiğinde bütün Erol Taş'lar yok olmuş olmayacak, ABD'nin 1950'lerden beri yürüttüğü, dünya imparatoru olmaya yönelik saldırgan ve buyurgan dış politika ortadan kalkmayacak. Tıpkı Rocky'nin büyük bir endüstri olması gibi Bush da büyük bir endüstri.
Ama bir yerden başlamak gerekiyor karşı çıkmaya. Şu anda başrolünü Bush'un oynadığı filmi istemedeğimizi, artık bu filmde söylenenlere inanmadığımızı bağırmamız gerekiyor. Sesimizle küresel direnişe kattığımız damlalar, bir yerde birikiyor ve kötü adamları sandığımızdan daha çok korkutuyor.
O bakımdan iş güç bırakılsın ve Kadıköy Meydanı'na saat 13.00'te bir uğranılsın. Bağırılsın, çağırılsın. Yüksek sesle söylensin:
Amerika süperse biz daha süperiz!

milliyet



Bu yazı 875 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Ocak 2008 Facebook'un ardındaki gerçek
    • 18 Ocak 2008 Kan bayrağı, bayrak kanı
    • 6 Ocak 2008 Koyu yeşil dua
    • 18 Kasım 2007 Çağrılmayan dil
    • 26 Ekim 2007 Bedelsiz söz
    • 16 Mart 2007 Rocky dönüyor! Bush da!
    • 11 Mart 2007 Paris Hilton İsyanı
    • 28 Şubat 2007 Bush evine dönecek!
    • 15 Eylül 2006 ABD'nin meselesi dünyayı gerdi!
    • 13 Eylül 2006 Biz de tuzağa düşmeyeceğiz!
    • 10 Eylül 2006 Erkekler özür dilemez!
    • 6 Eylül 2006 Başbakan'ın bittiği andır!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,386 µs