En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Büyükanıt’ın sözlerinin gizli kodları



Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak’a yönelik olası bir askeri operasyon konusunda hem “asker-sivil dengesi” hem “ABD-Kürt oluşumları-PKK denklemi” hem de “kamuoyu baskısı açmazı” bakımından çok net bir çerçeve çizdi.

Büyükanıt, “biz askeri açıdan gerekli olduğunu söyledik. Böyle bir ihtiyaç var. Ancak her askeri operasyonun bir politik amacı olur. Bunu politika belirler. Politik direktif verilirse asker o zaman belirlenen hedefi nasıl ve ne kadar kuvvetle elde edeceğini hesaplar” sözleriyle topu hükümetin sahasına gönderdi.

Yani askerler bu konuyu ağırlıklı olarak “siyasi sorumluluk” açısından ele alıyor ve inisiyatifi hükümete veriyorlar. Böylece hükümet en zor sınavıyla karşı karşıya kalıyor. Çünkü bir yanda yükselen terör tehdidi ve bunun yarattığı toplumsal tepki var, diğer yanda işin içine ABD giriyor, bir de Barzani-Talabani çizgisini ve bunun iktidar partisine dönük etkilerini hesaplayınca, Başbakan Erdoğan’ın kucağına ateş topunun bırakıldığı ortaya çıkıyor.

Bu, olayın iç siyasi dengelerimizi ilgilendiren birinci boyutu...

Paşa, “eskiden sıcak takip yapıyorduk, anında sonuç alıyorduk. Ama şimdi şartlar değişti. Bu kez sınırın öte yanında PKK var, Kürt oluşumları var, bir de ABD var” diyerek çok boyutlu soğukkanlı değerlendirme gerekliliğine vurgu yaptı. Bununla birlikte “halkımızda sınır ötesi operasyon beklentisi oluşturmak yanlış, sakıncalı” derken, bölgedeki hareketliliğin “her bahar aylarında uygulanan rutin bir işlem” olduğunun altını çizdi. Bu yaklaşımı daha önce birkaç kez Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da “sınır ötesi operasyon beklentisini gündemden kaldırmamız gerekir” demişti.

Orgeneral Büyükanıt, yükselen terör tehdidinin sorumlusu olarak kimin görüldüğünü net bir şekilde şöyle işaret etti:

“Politik makamlar belirleyecek, içeri girip sadece PKK ile mi mücadele edeceğiz, yoksa Barzani ile bir şeyler mi yapacağız?” Komutanın bu cümlesi Barzani’ye yönelik uyarının bugüne kadarki en açık ifadesi olarak kayıtlara geçti.


ABD’ye temkinli, siyasete kapalı...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, dün sabah saat 09.10’da Harp Akademileri’ne girdiği anda kendisiyle karşılaştık. Yanımda meslektaşım Hakan Çelik vardı ve ilk mesajı, sorumuz üzerine ABD uçaklarının sınır ihlaliyle ilgili aldık. Paşa, uçakların Türk sınırını ihlal etmesini “talihsizlik” diyerek nitelendirdi. Sempozyum sonrasındaki sohbetimizde Yaşar Paşa bu olayı “biçim olarak yanlış” bulduğunu belirtip, tekrarının önlenmesinin önemini anlattı ve olayı “büyütmeme taraftarı olduğu” sinyalini verdi. Bu, “komutanın ABD’ye karşı temkinli bir tutum sergilediğini” gösteriyordu.

Komutan, polemik yaratacak iç siyaset sorularını ustaca savuşturdu. “Başkomutanınızın halk tarafından seçilmesi tartışmalarını izliyor musunuz?” sorusuna “politik yorum yapmak istemem” yanıtını veren Büyükanıt, Dolmabahçe’de Başbakan Erdoğan’la yaptıkları görüşmeye ilişkin ısrarlı soruları ise “iki makam bir araya gelmiş, konuşmuş. Her şeyin söylenmemesi lazım. Her şeyin söylenmesinin yeri ve zamanı var” cümlesiyle değerlendirdi. “Başbakan sizinle bazı konularda görüş ayrılığı olduğunu söyledi” diyerek görüşünü soran bir gazeteciye de “Ben öyle bir şey demem. Kendisine sorun” karşılığını verdi.

Yaşar Paşa’nın, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi’nin düzenlediği sempozyumun resmi açılış konuşması da teorik olarak açıklayıcı ve doyurucuydu. Detaylı olarak haberimizde okuyabilirsiniz. Büyükanıt konuşurken sahnedeki fotoğrafının iki yanında hem Türk hem KKTC bayraklarının olması anlamlıydı. 51 ülkeden toplam 800 katılımcı ile yoğun ilgiye sahne olan sempozyum, Genelkurmay Protokol Şube’sinin başarılı organizasyonuyla dikkat çekti.
 
akşam



Bu yazı 1,067 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs