En Sıcak Konular

Deniz Ülke Arıboğan


Deniz Ülke Arıboğan
0 0 0000

Sınırın ötesi berisi



Sınır ötesi bir operasyon yapılmasının PKK ile mücadelede olumlu sonuçlar yaratıp yaratmayacağı uzunca bir süredir tartışılıyor. Bu konuda farklı fikirlerin ortaya çıkması son derece normal ve demokrasinin de bir gereği. Bir başka ülkenin topraklarında askeri operasyon yapmak hiç kolay değil. Hele bir de o topraklar bütün dünya devleri açısından yaşamsal bir öneme haiz ise, alınacak her önlemin uluslararası yansımaları olacağı açık. Bu nedenle ne yapılırsa yapılsın eylemin hukuki alt yapısının hazırlanması ve medya iletişim kanalları ile uluslararası toplum nezdinde meşruiyetin sağlanması bir önşart. Askeri hazırlık tamam olsa bile, bu konularda gerçekten hazırlıklı olup olmadığımıza emin olamadığımızdan, operasyonun sakıncalı olabilecek noktaları da göz önüne getiriliyor. Savaşlar artık cephelerde değil, zihinlerde kazanılıyor.

Bugünlerde kuzey Irak açısından göz önünde bulundurmamız gereken bir başka gelişme daha var. ABD yönetimi üstüste yayınlanan ve çekilme gerekliliğini vurgulayan raporlardan sonra şimdi de Kore modelindeki gibi daimi askeri varlık statüsünü tartışmaya başladı. ABD, bir yandan Irak’ta dünyanın bugüne kadar yapılmış en büyük elçilik tesisini inşa ederken, diğer yandan da 4 adet askeri üssü tamamlamaya çalışıyor. Bu konuda Kongre ile ABD yönetimi farklı fikirleri savunsa bile, herkes çekilmekten söz ederken ABD’nin giderek daha da kapsamlı ve net bir biçimde Irak’taki varlığını pekiştirme eğilimine girebileceği de göz ardı edilmemeli.

Böyle bir durumda sınır ötesi operasyon yapmayı düşünürken, Irak yönetimi kadar ABD ile de uzun vadeli bir ilişki planlamasına girilmesi kaçınılmaz görünüyor. Lakin buradaki temel mesele, ABD’nin de ne yapacağına tam karar vermemiş olması. Her gün bir başka proje ile ortaya çıktıkları için, onları muhatap almaya çalışanların da, her yeni duruma karşı yeni bir planla cevap vermesi gerekiyor. Gerçek bir satranç oyunu oynuyoruz ve karşı tarafın alışageldiğimizin dışında hamleleri yapıyor olması, bizi de garip bir oyun kurgusuna sürüklüyor. Kötü haber, karşı tarafın hamlesini bekleyerek kendi oyununu planlayanlar oyunu kazanmayı değil, kaybetmemeyi hedeflediğinden olabilecek en iyi sonuç beraberliktir. İyi haber, karşı taraf aynı anda 50 ayrı tahtada birden satranç oynuyor ve dikkati iyice dağılmış durumda. Oyunun inisiyatifini elimize geçirmemiz her an mümkün olabilir.

Sınır ötesi operasyonu da edilgen bir karşı hamle olarak değil, oyuna yöne verecek bir başlangıç hamlesi olarak düşünmemiz gerekir. Doğru zamanda, doğru taşla ve doğru ortamda yapılabilirse bu hamlenin iyi sonuçlar vermesi mümkün. Aksine bir durumda masadan kalkmamıza yol açabilecek bir hezimeti de başlatabilir dikkatli olmak gerek. Bu konuda şu soruları cevaplamak kanımca elzem.

1-Böyle bir operasyonun amacı ne? Teröre son vermek mi? Öylese sorulara devam edelim. Operasyon PKK’yı bitirebilir ya da en azından zayıflatabilir mi? Yoksa yan etkileri vasıtasyla geniş kitleleri harekete geçirip aksine daha da etkinleştirir mi? Sınır ötesi operasyon bir cins kemoterapi tedavisidir. Tedavinin yan etkilerinin ağırlığının bilincinde miyiz? Doğru teşhise doğru tedavi olduğundan emin miyiz? Verem miyiz, kanser miyiz?

2-Operasyonun uluslararası etkilerini bertaraf edebilecek güce sahip miyiz? Dünya medyası her gün Türkiye’nin saldırısında hayatını kaybeden sivilleri, çocukları öne çıkarırken, biz aslında teröristleri temizlediğimizi ispatlayacak medya kontrol gücüne sahip miyiz? ABD ve İsrail gibi bu alanda etkin güçlerin bile eylemlerini meşrulaştırmakta ne kadar başarısız oldukları görüldü. Biz meramımızı dünyaya miyiz?

3-Operasyonun başarılı olduğunu varsayalım, sonrasında PKK’nın yeniden burada yuvalanmasına engel olabilecek miyiz? Kaldı ki, örgütün esas varlığı sınırlarımızın içerisindeyken, dışarıda ne sağlayabileceğiz? Sadece öfkeyi mi dindireceğiz? Ağrıyı kesince hastalık tedavi mi olacak sanıyoruz? Bilmez miyiz ki, en belalı hastalıklar hiç kendini göstermeksizin sinsice yayılanlardır. O yüzden, bırakın ağrı (öfke) kalsın, esas hastalığı (terör) tedavi etmek gerek.
akşam

 



Bu yazı 1,140 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 21 Eylül 2012 Düşünce ve ifade özgürlüğünden nefret söylemine
    • 17 Eylül 2012 Ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor
    • 31 Ağustos 2012 Terörle mücadele meselesi!
    • 29 Ağustos 2012 Neymiş bu sıfır sorun?
    • 27 Ağustos 2012 Suriyeli mülteciler ve tampon bölge
    • 17 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün'ün kaçırılması konusu
    • 13 Ağustos 2012 Türkiye'de iç siyasetin dönüşümü
    • 3 Ağustos 2012 Dünya nereye gidiyor?
    • 4 Temmuz 2012 Kürt sorunu mu?
    • 8 Haziran 2012 Kılıçdaroğlu-Erdoğan görüşmesi
    • 6 Haziran 2012 Suriye'de son tango!
    • 2 Mayıs 2012 Yeni Ortadoğu'nun İsrail'i
    • 20 Nisan 2012 Dış politikada ilkeler
    • 28 Mart 2012 Nükleer Güvenlik Zirvesi ve Suriye
    • 23 Mart 2012 Ekonomik kriz milliyetçiliği besleyecek mi?
    • 21 Mart 2012 Afganistan ne için?
    • 7 Mart 2012 Putin'in üçüncü dönemi
    • 22 Şubat 2012 Xi Jinping Türkiye'de!
    • 10 Şubat 2012 Devlet devletin kurdu mu?
    • 8 Şubat 2012 Suriye sadece iç meselemiz mi?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,764 µs