En Sıcak Konular

Mirza Çetinkaya


Mirza Çetinkaya
0 0 0000

Putin'in, 'Çin Seddi'nden Adriyatik'e uzanan projesi



Artık yürümekte zorlanan iki eski kurt stratejistin ortaya attıkları projeler, bölgemizin yakın ve orta vadedeki geleceğini belirleyecek gibi. Zbignev Brzezinski'nin Doğu-Batı koridoruna karşılık Rusya eski başbakanlarından Yevgeni Primakov da Kuzey-Güney koridorunu ortaya atmıştı.
Bir düzlem olarak kabul edilen Avrasya'daki enerji sevkıyatı ile mal ve hizmet üretimi bu iki stratejiye göre büyükçe bir artı (+) işareti şeklini alacaktı. Ancak hususen de ABD'nin Ortadoğu ve Ön Asya'daki general ve otokratik idarelerle 'demokrasi' oyununa fazlasıyla dalması, Primakov'un stratejisinin önünü açtı.

İran'ın tecrit edilmesiyle desteklenen Brzezinski'nin önerdiği strateji, post Sovyet ülkelerdeki 'yumuşak devrimler'in durması ve en önemlisi de Moskova'nın karşı atağa geçmesiyle, şimdilik Bakü-Ceyhan petrol boru hattıyla sınırlı görünüyor. Sadece birisiyle yetinmeyen Devlet Başkanı Vladimir Putin ise hem Primakov hem de Brzezinski'nin stratejilerini beraber hiper adımlarla realize ediyor. Türkmen gazının Hazar'ın altından Batı'ya transferini planlayan projeyi Mavi Akım doğalgaz boru hattıyla belki de birkaç on yıl sürebilecek belirsiz bir zamana ertelemişti. Baltık, Karadeniz ve Hazar havzasının bir koridorla birleştirilmesi için bölge liderlerinin bir araya geldiğini gören Putin, daha onlar komisyonlar kurma ve sonu gelmeyen diplomatik belgelerle uğraşırken söz konusu bölgeyi Moskova kontrolünde birbirine bağlayan somut projeler devreye koydu.

Kazakistan petrolü ile Türkmenistan doğalgazının Rusya ile işbirliği çerçevesinde Batı pazarlarına 2030'lara kadar çıkartılmasını sağlayan Putin ya da Kremlin takımı, Orta Asya, Hazar havzası, Karadeniz ve Balkanlar'ı birbiriyle kenetleyecek enerji ve ulaşım koridoru inşa ediyor.

Yakın gelecekte sözü edilen güzergâh, modern ipek yollarının en önemlilerinden biri haline gelecek. ABD'nin, İran ve Kuzey Kore'den gelebileceğini varsaydırdığı füzelere karşı Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde füze savunma sistemleri kurmada ısrar etmesi ve Rusya'nın bunu birinci derecede ulusal güvenlik sorunu olarak görmesine bir de bu açıdan bakmak gerekir. Hazar'ın statüsünde (Azerbaycan konusunda bazı endişeler taşımasına rağmen) İran dışında tüm kıyıdaş ülkeleri saflarına çeken Moskova, Ortadoğu'dan sonraki en zengin enerji kaynaklarının bulunduğu bu bölgenin çıkış kapısı olarak Karadeniz'i görüyor. Putin'in politikalarına paralel hareket eden Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in, Hazar ile Karadeniz'i bir kanalla birleştirme çabaları, Novorossisk'e gelen bölge petrollerinin güvenli şekilde pazarlanması için Karadeniz'in güvenli olması gerekiyor. Halihazırdaki durumda Rusya ile Türkiye'nin Karadeniz politikaları paralellik gösteriyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün zirvesine bugün katılacak olan Putin, Ankara ile birlikte Karadeniz'i sağlama alma çabasında. Çar'ın en büyük arzularından biri İstanbul ve Çanakkale ile sıcak denizlere inmekti. Putin'in büyük projelerinden biri olan 'Çin Seddi'nden Adriyatik'e kadar uzanan koridorun anahtarı ise Karadeniz'de yer alıyor. Sivastopol'daki Rusya deniz filosunun 2017 senesinde, üs sözleşmesinin uzatılmaması gerçeği Türkiye'yi Rusya açısından daha önemli hale getiriyor. Zagreb'deki enerji görüşmelerinden elleri dolu gelen Putin'in dev projelerine Türkiye'nin faydalı şartlarla iştirak etmesi zaruridir. Pro Kremlin siyaset bilimci Gleb Pavlovski'nin 'Rusya'nın tek ve benzersiz silahı' şeklinde değerlendirmesi bayağı abartı taşımasına rağmen Putin, bir süre sonra fark edilecek fevkalade önemli uluslararası projelere imza atıyor şu sıralarda.

zaman



Bu yazı 1,051 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Haziran 2007 Putin'in, 'Çin Seddi'nden Adriyatik'e uzanan projesi
    • 2 Ekim 2006 [MOSKOVA] Kafkasya'daki savaş mekanizması güneye kayıyor
    • 15 Mayıs 2006 Yoldaş kurt, neye sinirleniyor acaba?
    • 1 Mayıs 2006 Çernobil’i yapay deprem mi uçurdu?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,865 µs