En Sıcak Konular

Rıdvan Akar


Rıdvan Akar
0 0 0000

Ufuk Uras 6 milyon dolarlık adam mıdır?



Yazının başlığını siz okuyucuyu cezbetmek için seçtim. 1974'de yayınlanan bir Amerikan dizişiydi.Steve'in kolu bacağı bir kazada kopuyor, yerine biyonik el, ayak filan takıyorlar ve bizleri teknolojiyle buluşturuyorlardı. Kurgubilim türünün ilk dizi örneklerindendi. Adamın "insanüstü" gücünü hayranlıkla izler, "vay be, adam nelere kadir" derdik! Ufuk Uras için böyle bir beklentim yok. Her hareketinden bir keramet ummayı da doğru bulmam. Ufuk Uras bana biraz yeni transfer futbolcuları hatırlatıyor. Gol atarsa "hah işte böyle" diyeceksin, çalım yerse "hayal kırıklığı" diye yerin dibine geçireceksin. Ben Ufuk Uras'ın öncelikle mücadelesini önemsedim. Başarı öncelikle baraj sisteminin aşılmasıdır.


Ancak sadece bu değildir. Onun "yeni" bir siyaset tarzını -konvansiyonel olana- kabul ettirmekte nasıl zorlandığını gözledim. Ben başarısızlığı da gözledim. Türkiye'de sosyalist solun özellikle 1999'a oranla oy oranlarındaki dramatik düşüşün müsebbibi yok mudur? 1999'dan bu yana sürdürülen siyaset anlayışının sorgulanması sadece statüko partilerinden mi beklenmelidir? Örneğin ÖDP'nin 280 binlerden 50 bine düşen oy oranının izahı nasıl yapılmakta ya da "sahici başarısızlık" nasıl değerlendirilmektedir?

Bu aşamada TBMM siyasetin arenasıdır. Ufuk Uras Türkiye sosyalistleri adına bu ülkenin emekçilerinin gözü, kulağı, beyni ve vicdanı olma iddiası ve sorumluluğuyla hareket etmelidir. Bu aşamada aslolan, Uras'ın siyaset yapma tarzındaki yenilikçi/özgürlükçü anlayışını kamuoyuna mal etme ve öncü olma rolüdür.

Türkiye'de sosyalistler, ülke sorunlarıyla ilgili yaklaşımları, analizleri ve önerilerini halkın en geniş kesimlerine ulaştırmada ciddi bir iletişim sorunuyla maluldü. Şimdi kamuoyunu oluşturma, yukarıda anılan düşünsel zenginliği, başta emekçiler olmak üzere en geniş kesimlere ulaştırma ve anlatma şansı yakalandı.

Uras'ın bu süreçte doğru/kararlı/üretken/ "yeni"/özgün muhalefet tarzı oluştuğu/oturduğu ve yaygınlaştığı ölçüde Türkiye'de sosyalistlerin 'çarpan etkisiyle' gelişme potansiyeli yakalayabileceğini umut ediyorum. Öte yandan Uras'ın Meclis çalışmaları ve ülke politikalarıyla ilgili tercih ve yaklaşımları ulusalcılarla sosyalistler arasında bir turnusol kağıdı işlevi de görecek. "Aynılarla" "ayrılar" arasındaki fark ortaya çıkacak. Yine bir beklenti düzeyinde de olsa CHP içindeki sol vicdanın da bu siyaset tarzından etkilenmesi ve taraftar bulması gibi bir umudu da muhafaza ediyorum.

Görüldüğü gibi Ufuk Uras aslında "6 milyon dolarlık adam"dan öte, paha biçilmez bir fırsatın adıdır. 'Sosyalistler ideolojik konumlarından ötürü oy verirken daha bir seçici olurlar' minvalindeki şehir efsanesi de 22 Temmuz'da son buldu. 1999 seçimlerinden buyanaÖDP, EMEPgibi partilerden uzaklaşan o seçmen kitlesi bu seçimde acaba kimlere oy verdi? Bu "küskün" seçmeni yeniden kazanmak için "yeni bir şey söylemek lazım." Ufuk Uras'tan beklenti budur.
 

Birgün



Bu yazı 829 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Ağustos 2007 Ufuk Uras 6 milyon dolarlık adam mıdır?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs