En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Zafer



"Muzaffer olmak" bu topraklara Doğu'dan 1071'de taşınan ve sonrasında yüzyıllar boyu kesintisiz devam eden doğal bir meziyetin adı idi. Sonra, uzun bir zaman yokluğu derinden hissedilen bir hayal olarak kaldı.

1922 yılının 30 Ağustos'una gelindiğinde, yaklaşık yüz elli yıldan beri hasret kalınan "Zafer", olabilecek en muhteşem haliyle geri döndü. 150 yıldan beri müdafaa savaşları ile geri çekilen bir Ordu, Dumlupınar'da Aslıhanlar mevkiinde Yunan Ordusu'nu kuşatarak imha etti. 150 yıl geri çekildikten sonra, sığındığınız son vatan parçasında şaha kalkıp, ülkenizi işgal edenleri bir imha savaşı ile yok etmeyi başardığınızda artık talihiniz de size gülmeye başlamıştır. Bunun için zaferinizi önce anlamalı, sonra unutmamalısınız.

Marşlara konu olan Plevne Müdafaası, sonu hezimetle sona eren 93 Harbi'nin (1876-77) muharebelerinden biriydi. Aynı savaşın içinde Soçi'deki Çerkezler ayaklanıp kaleyi ele geçirip, şehrin anahtarını II. Abdülhamid Han'a getirdiklerinde padişaha büyük kutlamalarla "Gazi" unvanı verilmişti. Sebebi "zafer"e duyulan hasretti. Halbuki Ruslar İstanbul'a ta Yeşilköy'e kadar inmişler, Doğu'da Kars ve Ardahan Rusya'ya terk edilmişti. Rusların Yeşilköy'e diktikleri zafer anıtını, I. Dünya Savaşı başlar başlamaz havaya uçurmamız duyduğumuz utancın sonucu idi. Balkan Savaşları Osmanlı'nın anavatanı bellediği Balkanlar'ın elden çıkmasının yanında, milyonlarca insanın yürek sızlatan katliamı ve muhacereti ile sonuçlandı. I. Dünya Savaşı'nda başarı hanesine kaydettiğimiz muharebelerin tamamı "müdafaa savaşları" idi. Şanlı Çanakkale Savaşı'nın bile, sonunda kaybettiğimiz bir harbin içinde yer alan ve çok pahalıya kazanılmış bir müdafaa savaşı olduğunu hatırlayalım.

Kurtuluş Savaşı içinde geçen İnönü ve Sakarya Muharebeleri de, düşman ilerlemesini durdurmayı hedefleyen müdafaa savaşlarıdır. Ancak bu müdafaa savaşlarının bile, diplomatik alanda çok önemli sonuçlar verdiğini unutmamak gerekir. Sevr'in artık uygulanamaz olduğu Sakarya Muharebesi sonrasında tescil ettirilmiştir. Ama bugünü inşa eden hamle tek 30 Ağustos Zaferi olmuştur.

26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 150 yıldır savunma savaşı yapan, yer yer muharebeleri kazanan; ama harbi kaybeden bir ordunun ve o orduya sahip olan bir milletin her safhası ile gurur duyacağı muhteşem bir zaferin adıdır. Her safhasını dikkatle ve incelikle tasarlamış bir askerî dehanın ve bu askerî dehaya eşlik eden diplomatik hamlelerin eseridir. 26 Ağustos'a gelindiğinde Yunan İşgal Ordusu Anadolu'nun derinliğinde avantajlarını kaybetmişti. İngiltere'nin diplomatik baskı ile Yunan Ordusu'nu köprü başları bırakarak savunabilir çizgiye çekmesi bekleniyordu. Ankara Hükümeti'nin ise Sevr'i paçavraya çevirmek, Anadolu'nun yanında Trakya'yı da savaş öncesi sınırlar içinde tahliye ettirecek üstünlüğü sağlaması gerekiyordu. Başkumandanlık Meydan Muharebesi ve Yunan Ordusu'nun neredeyse bütünüyle imha edilmesi bunların tamamını sağlamış oldu.

Bu büyük zafer, elbette en önce Türk Ordusu'nun, onların içinde sırasıyla Türk süvarisi, topçusu ve piyadesinin eseridir. Yine bu büyük zaferin arkasında Atatürk'ün hem siyasî hem de askerî dehası durmaktadır. Bu siyasî ve askerî deha, bu zafere giden yolda önüne çıkan her fırsatı ve imkânı sonuna kadar kullanmasını ve hepsinden önce milleti zafere inandırmasını bilmiştir. Bu zafer Millet Meclisi'nden hükümetine ve diplomatlarına, köylüsü ve şehirlisi ile halkına ve yüksek komuta kademesinden rütbesiz eratına kadar bir milletin bütün kurumları ve unsurlarının uyumunun eseridir. Millet hep birlikte ayağa kalkmış ve ordusunu zafere ulaştırmıştır.

Bu savaşın sonunda kurulan Cumhuriyet ve onun kurumları mümkün olabilecek en doğru tercihtir. Bunun için o muhteşem zaferi, o zafere giden zorlu yolu ve bu zaferden beri 85 yıldır sahip olduğumuz ayrıcalıkları unutmamalıyız.

Zaferde payı olan herkesi rahmet ve minnetle anıyoruz.

zaman



Bu yazı 1,107 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,275 µs