En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

CHP'nin kuracağı ''din devleti''



"Türkiye dinî bir hegemonya altına giriyor", "Laik Cumhuriyet elden gidiyor", "Şeriat geliyor" ve "Din devleti kuruluyor" sözleri, sadece az yenince lezzetli olan kabak yemeğine benziyor.
Bu yüzden Deniz Baykal'ın son günlerde "Yeni Anayasa" hazırlıklarını "din devletine gidişi kolaylaştıracak bir düzenleme" olarak nitelemesini ve bu iddiasını her vesile ile tekrarlamasını farklı şekilde anlıyoruz. "Laiklik elden gidiyor" söylemi, politika üretemeyen, kendisine oyun alanı açamayanların en son savunma hattı. Kabak, çok yense de nihayetinde bir yemek. Zaten bu yemeği önümüze koyanlar tadına bile bakmıyorlar; sadece yememizi istiyorlar. Silah zoruyla bile zor yenen bu tatsız nevaleyi, Baykal istedi diye yiyecek miyiz?

Türkiye'de politikanın şifreleri oldukça sade. Şayet işler yolundaysa, hükümet vaziyete hakimse, muhalefete söyleyecek bir şey kalmadıysa; işte tam o esnada laiklik hızla elden gitmeye, din devleti kurulmaya başlanıyor. 27 Nisan günü aniden bu konuda ciddî bir tehlike belirdiğini tek tek örnek olaylarla öğrenmedik mi? Ertesi günü de bu tehlikelerden hiçbirinin mevcut olmadığını, hükümetin dik duruşuyla anlamadık mı?

Politikanın bu basit şifresini şu şekilde deşifre edelim. AK Parti hükümetinin, onun bir kısmı kandırılmış olan yandaşlarının gerçekten, tam da Baykal'ın dediği gibi bir din devleti kurma niyetleri olduğunu varsayalım. Şeytanca bir planla, takiyye yaparak ve demokratik yöntemleri kullanarak aşama aşama din devletini kurmaya çalışan bir gizli teşkilatlanma var. Evet bu komploya da bütünüyle inanalım. Ama yine de geride ciddi bir sorun kalıyor. Bu "din devleti"nin ne olduğunu bilen var mı? İktidar kimin hakkı olacak, hangi kurallar egemen olacak, devlet teşkilatı nasıl işleyecek? Kendisini peygamber zannedip kural koyan birkaç marjinal İslâmcı dışında, "din devleti" hakkında mantıklı üç cümleyi arka arkaya kurabilecek birilerini bulabilir miyiz? Daha ötesi, bütün bir İslâm tarihi boyunca bu "din devleti"nin bir örneği var mı? Tarih boyunca sadece zalim olmayan yöneticilere itaati tavsiye eden büyük imamlar başta olmak üzere İslâm ulemasını yan yana getirip, bu "din devleti"nin ne olduğunu sorsak, içlerinden bir bilen çıkar mı? Bütün İslâm tarihi boyunca örneği olmayan ve kimsenin de bilmediği din devletini AK Parti nasıl kuracak? Bu bir sır ise, toplumun yarısı bilmediği şeyin peşinden niye gitsin? Kimsenin ne olduğunu bilmediği ve örneği de bulunmayan bir devlet biçimi nasıl bir tehlike oluşturacak?

Her zaman söylediğim gibi Türkiye seçkinlerini değiştiriyor. İktidarı ele geçiren yeni seçkinler enerjik bir şekilde sorunları çözmeye girişince eskiler paranoyaların arkasına saklanarak direnmeye çalışıyor. Somut politikalara karşı çıkıp, demokratik alternatifler üzerinden muhalefet yapamayınca ideolojik duvarların arkasına saklanıyorlar. Yeni YÖK Başkanı göreve başlarken "yasakları kaldıracağım" deyince herkesin açıktan "yasakçı" kesilmesi gibi. Yeni YÖK Başkanı'na en çok muhalefet eden rektörlerin yeni dönemde soruşturulmalarına artık izin verilecek olanlar olması, bu yasakların neyi koruduğunu göstermiyor mu?

Teorik olarak Türkiye'de "din devleti" kurulması ihtimali mevcut. Böyle bir devlet şeklinin mevcudiyetini bilen sadece CHP olduğuna göre, kâğıt üzerinde bu ihtimal çok az görünüyor. Eski gücünü ve nüfuzunu kaybedenler, çıkarları tehlikeye girenler tıpkı geçmişte "şeriat isteriz" diyenler gibi ayağa kalkıyor. Geçmişte şeriat isteyenler de, statükonun değişmesine, çıkarlarının zedelenmesine karşı çıkanlardı. Demek ki bugün "şeriat tehlikesi" görenler ile geçmişte "şeriat isteriz" diyenler aynı familyadan geliyorlar.

Artık "Kaç kişiyiz?" sorusuyla marjinalliklerini fark edip mevcutlarını saymaya kalkanları, Che ve Atatürk resimlerini yan yana koyarak Türkiye'ye renk katan bir paranoya topluluğu olarak kabul edebiliriz. Yalçın Küçük'ü seyrederken hep gençliğimden kalma bir dalga konusu aklıma geliyor: "Ayol faşist, kahrol e mi?" Yalçın Küçük, efemine ses tonuyla teatral erkeksi sertliğini, akıldışı komploları dile getirmek için yerli yersiz kullanırken nasıl seyirlik ve eğlencelik bir adama dönüyorsa: hayatımızı da bu "kaç kişi" olduklarını merak edenlerle renklendirebiliriz. Ama CHP'yi hâlâ ciddî bir demokratik aktör olarak görmek isteriz ve "din devleti" kurma işini Baykal'a yakıştıramayız.

zaman



Bu yazı 955 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs