En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

AK Parti'yi 'Ecevit' kurtarır mı?



Türkiye'yi siyasi partiler mezarlığından kurtarmak üzere düşünülen değişiklik teklifleri belirginleşiyor. Başından beri konunun demokratikleşme paketi içinde ele alınması gerektiğini söylüyoruz.
Kısmi ve hedef gözeterek yapılacak değişiklikler kanuna uygun olsa bile ahlakilik eleştirilerinden kurtulamayacak. Yasa koyucu, sistemi bütün olarak ele almadığında, uygulayıcıların kendilerine inisiyatif alanları oluşturduğu ve kanunları zorlayarak iptal edilenlerin yerine ikame ettiğini unutmamak lazım. Türk Ceza Kanunu'nun kaldırılan 163. maddesinin yerine 312'nin sündürülerek kullanıldığı kayıtlara geçmişti. Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi'ni kapatabilmek için engel gördüğü Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesini kendi kendine dava açarak iptal etmişti.

Bu meyanda Anasol-M (DSP, MHP ve ANAP) hükümetinin geçirmeye çalıştığı Anayasa'nın 69. maddesiyle ilgili değişiklik teklifi tekrar gündemde. Ecevit formülü diye bilinen teklif şöyleydi: "Bir siyasi partinin 68'inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükümlerin odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir." DSP ve MHP'lilerin imza attığı teklifin görüşmeleri ile iki tur oylaması bitmiş ve kabul edilmişti. Fakat paketteki 5+5 maddesi yeterli oyu alamayınca hükümet tamamını geri çekmişti. O günleri hatırlamanın faydasına inanıyorum. Zira bazı DSP'liler, AK Parti'nin o değişikliğe hayır dediğini, bugün gündeme gelmesinin çelişki olduğunu savunuyor. Olayın aslı şuydu: Süleyman Demirel'i tekrar cumhurbaşkanı seçtirmek üzere anlaşan koalisyon ortakları Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli gerekli çoğunluğu sağlayabilmek için 'rüşvet' vermeyi de göze aldı. Koalisyonun diğer ortağı Mesut Yılmaz da cumhurbaşkanlığı hayalleri kurduğu için Demirel seçeneğine örtülü muhalefet yapıyordu. DYP lideri Tansu Çiller'in ise Refahyol kazasında başbakanlığı kendine vermeyen, partisini bölüp siyasi mevta haline getirmeye çalışan Demirel'le görülecek hesabı vardı. Geriye FP kalıyordu ve onun desteğini almak şarttı. Vekillerin genel 'motivasyonu' adına özlük haklarını düzenleyen 86. madde pakete alındı. FP ile yapılan pazarlıkta parti kapatmanın zorlaştırılması ve yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın özgürlüğü masadaydı. Milli Görüş çizgisindeki en sert ve kalın kırılma bu vesileyle yaşandı. Erbakan ve gelenekçi çizgiyi temsil eden Oğuzhan Asiltürk, 'Demirel'i ver, Erbakan'ı al' takasına razı olurken, Bülent Arınç liderliğindeki yenilikçi kanat direniyordu. Oylamada gizliliğin sağlanması, ANAP ve DYP içindeki Demirel karşıtlarının cesaretlendirilmesi ve FP Grubu'nun teslim olmaması yolunda yoğun çaba sarf eden Arınç kazandı. Paketteki 69. madde 349, 86. madde 345 oyla gerekli sayıya ulaşırken 5+5'i öngören 101. madde 303'te kaldı. Demirel'i kurtaramayan ortaklar rüşvetlerden de vazgeçip paketin tamamını geri çekti. FP'lilerin 7 değişiklik önergesiyle iyileştirme talep ettikleri 69. maddeye hayır dediklerini söylemek doğru değil. Hayır dedikleri, Demirel'in 5 yıl daha cumhurbaşkanı olarak kalmasıydı.

Mevcut mevzuat 'kapatmaya gerekçe olacak FİİLLERİN işlendiği odak' haline gelmekten bahsediyor. Bu fiillerin ve cezalarının ilgili kanunlarda açıkça yazılması kaçınılmaz. Aksi halde kanunların suç saymadığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken beyanatlarla bile suç listesi oluşturulabiliyor. Cezanın orantısızlığı da ortadan kaldırılmalı. Normal vatandaş söylediğinde ceza almadığı sözü parlamenter söylediğinde vekilliği düşüyor, 5 yıl gibi uzun süre siyaset yasağı alıyor. Parlamenter sistem aslında tersini öngörüyor. Parlamentere kürsü dokunulmazlığı veriyor, yetmiyor görev süresi sonuna kadar yargılanamama hakkı tanıyor. Ecevit, Demirel'i kurtaramadı ama AK Parti'yi ve belki de demokrasiyi kurtarabilir.

zaman



Bu yazı 1,015 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,657 µs