En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Yargının zirvesinden iddianame telefonu



Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek’le görüşmeye giderken, bir gece önce duyduğum haberin doğru olup olmadığını öğrenmeyi ve doğruysa gelişmenin perde arkasına ulaşmayı hedefliyordum.

Dün okumuş olmalısınız, “yargının zirvesi”ndeki isim gerçekten detaylı bir “sistem eleştirisi” yapıyordu. Kişilerle hiç polemiğe girmeden yargı bağımsızlığını korumanın ne kadar önemli olduğunu belirtip, somut önerilerini gündeme taşıyordu. Haber her kesimde ama özellikle yargı camiasında tahminimizin çok ötesinde yankı yarattı. Başkanvekili Özbek, yüksek yargı muhabirimiz Ersin Bal ve ben güncel olaylar dahil olmak üzere samimi bir görüşme yaptık. Duyduklarımızın bir kısmı, gazetecilik kuralları içinde “bilgilendirme” amaçlıydı, onlar bizde saklı.

Saygın bir hukuk adamı olarak Kadir Özbek, yaşanan hukuki tartışmaların siyasi zemine kaymasıyla ilgili olayların bütün boyutlarını ele alıyor. Burası takdire şayan. Başkan, gelişmelere tek bir açıdan yaklaşmıyor. Mesela Ergenekon... Kamuoyunun çok tartıştığı ve adeta ikiye bölündüğü bu soruşturmayla ilgili hem “başlatılan adli sürecin hiç bir müdahaleye uğramadan sürmesini” hedefliyor, buna uygun davranıyor. Hem de “adil yargılama yapılmıyor”, “iddianame çok gecikti”, “insan haklarına aykırı uygulamalar var” şeklinde kendilerine gelen yoğun şikayetleri titizlikle değerlendiriyor. Bu nedenle biraz sonra anlatacağım ve bence çok önemli bir olayı duyuran haberimizin üzerinde titizlikle durulmalıdır. Kadir Özbek kırmızı çizgisini “yargı bağımsızlığı”, “adil yargılama”, “savunma hakkının kullanımı”, “hâkim ve savcının takdir hakkı” ve “insan haklarının korunması” gibi evrensel değerler ve ilkeler üzerine kalınlaştırıyor.

Şimdi gelelim yılların hâkimi Kadir Özbek’e soruma...

Duyduğuma göre, Kadir Özbek Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’yla, Şener Eruygur’un cezaevinde düşerek beyin kanaması geçirmesiyle ilgili görüşmeler yapmıştı. Bu aslında doğal görülmelidir. Zira Eruygur’un yoğun bakıma alınmasıyla birlikte çok çeşitli spekülasyonlar gündeme geldi, cezaevi yönetiminin ihmali olup olmadığı sorgulandı. Öbür yandan Tolon ve Eruygur’la ilgili ek iddianamenin hazırlanmamış olması da eleştiri konusu yapılıyordu. Bu nedenle Kadir Özbek’in söyledikleri büyük önem taşıyor. İşte o cevap:

“Bize çok sayıda şikayet mektubu geliyor. Ama şu an itibarıyla yapılacak bir şey yok. Yargı süreci işliyor. Bu doğru, ama bir yandan da şikayetler var. Son olaydan sonra (Eruygur’un düşmesi) İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı arayıp bilgi aldım. Kendisi bana bildiklerini anlattı. Daha sonra tekrar arayıp, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı’nın beni aramak istediğini söyledi. Onunla da görüştük. Olayın nasıl meydana geldiğini ve sonrasında olanları anlattı.”

Heyet kararı...

Evet, teyit ettiğimiz bu gelişme önemli bir haberdi. Bir gazeteci için bundan sonraki detaylar doğal olarak çok cazip. Kadir Özbek ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin arasındaki görüşmede “iddianamenin en geç bir ay içinde tamamlanacağı bilgisi” ortaya çıkıyor. Görüşme perşembe günü yapıldığına göre en geç 20 Ekim’de hazır olacak. Malum, 21 Ekim’de Ergenekon duruşması da yapılacak. Demek ki ilk duruşmaya, Eruygur ve Tolon’la ilgili iddianame de yetişecek. Bu, “iddianame bile olmadan insanlar tutuklu yargılanıyor” eleştirilerine karşı bir yanıt niteliği taşıyacak.

HSYK Başkanvekili, İstanbul Başsavcısı’na ve Kocaeli Başsavcısı’na “aman dikkat edin, hiç hata yapmayalım. Her şey hukuka uygun işlesin. Bağımsız yargı zarar görmesin” dediğini bize aktardı. Sanırım, Eruygur’un yoğun bakıma alınması ve hayati tehlike altında bulunması yargının zirvesini harekete geçirmiş durumda. Ergenekon kapsamında tutuklu iken, bitkisel hayata girince tahliye edilen Kuddusi Okkır’ın ölümü de hassasiyetleri artırmış. Nitekim HSYK Başkanvekili Kadir Özbek bize söz konusu telefon görüşmelerini yapmaya kurulun bağımsız üyeleri olarak karar verdiklerini anlattı. Malum, kurulda 7 kişi bulunuyor. Adalet Bakanı ve Müsteşarı kurulun doğal üyeleri. HSYK’ya seçilerek gelen diğer beş üye, “yargı bağımsızlığını zedelemeden gelişmeler hakkında bilgi edinme ihtiyacı duymuşlar” ve buna beraber karar vermişler.

Kadir Özbek’le görüşmemizden iki gün sonra, sağlık durumu ciddiyetini koruyan Eruygur’un tahliyesi, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başvurusu ve hâkim kararıyla gerçekleşti. Bu gelişmeden, Kadir Özbek’in hassasiyetinin bizzat savcılık makamınca da paylaşıldığını anlıyoruz.
 
akşam



Bu yazı 1,151 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs