En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

İstanbul Barosu'nun matbaayı keşfi



İstanbul Barosu yeni bir matbaa bulmuş, belki de icat etmiş. Öyle bir matbaa ki, hata yaparken anlamlı cümleler kurabiliyor.
Beğenmediği kelimenin yerine yakın anlamda başka ifadeleri yerleştiriyor. Hem de bunu yaparken konjonktürü ve müşterisinin son zamanlardaki haleti ruhiyesini dikkate alıyor. Yakıştırdığı sözcük, bağımsız gözlemciler tarafından 'cuk oturdu, ancak bu kadar olur' şeklinde hayret ve hayranlıkla karşılanıyor.

Olayı duymuşsunuzdur; İstanbul Barosu'nun resmi yayın organı dergide, 12 Eylül darbesine sembolik bir tavır vardı. Yayınlanan yazılarda Türk Dil Kurumu'nun imla kılavuzunun esas alındığı kayıtlara geçirilirken '12 Eylül Cuntası tarafından kapatılan TDK' vurgusu bulunuyordu. Bu ifade son sayıda '12 Eylül yönetimi' şeklinde değiştirildi. Baro Başkanı Muammer Aydın, değişikliği 'matbaa hatası' olarak izah etmeye çalıştı. Biz de bu vesile ile yeni icat edilen matbaanın varlığından haberdar olduk. Eskiden kurşun harflerin elle dizildiği günlerde çok hatalar yaşanırdı. Dizgicinin dikkatsizliği harflerin yer değiştirmesine sebep olur veya düşen harfler boşluklar oluştururdu. Matbaa teknolojisiyle birlikte hatalar da çağ atladı! Artık anlamlı cümleler kurabilen makineler var! Son model baskı araçları kullanmamıza rağmen bizim elimizde maalesef böyleleri yok. Belki İstanbul Barosu için özel üretilmiş olabilir. Özel üretim makine herhangi bir yanlışlığa meydan vermemek için cuntayı çağrıştıran kelimeleri de ayıklıyormuş. Mesela conta veya zonta gibi kelimeleri yazdığınızda da otomatik olarak düzeltiyormuş(!)

Ergenekon Terör Örgütü davasına karşı giriştiği cansiperane savunmayla dikkatleri çeken İstanbul Barosu, Taksim yürüyüşü sırasında Genç Sivillerce 'Darbeci Baro Taksim'e hoş geldin' pankartıyla protesto edilmişti. Yürüyüşe katılan baro yönetimini bir hayli kızdıran pankartın, aynı zamanda kimyalarını bozduğu anlaşılıyor. Söz konusu 'matbaa hatası' hukukun en sivil ayağının düştüğü hallere tüy dikti. 28 Şubat'tan itibaren darbelere karşı duruşunu kaybeden Baro, Ergenekon davasında da kötü sınav veriyor. 28 Şubat'ın 'bin yıl sürmesi' için üzerine vazife olmayan katsayı konusunda iptal başvurusu yapan, sanıkları mahkemede savunmakla yetinmeyip, kamuoyu nezdinde davayı mahkûm ettirmeye çalışan meslek örgütü, eleştirilerin odağında. Ergenekon'un tutuklu sanıklarının hangi hastanede tedavi olması gerektiği gibi ihtisas isteyen konulara bile giren Muammmer Aydın, tarihe geçti. Kendini ve müesseseyi en çok yıpratan başkan olarak seleflerinden aldığı bayrağı taşıyamadı.

Gerçi Kazım Kolcuoğlu döneminde kayış başlamıştı. "Türk, bu ülkenin yegâne efendisi, yegâne sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır: Hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler." sözlerinin sahibi Mahmut Esat Bozkurt adına 'çağdaş hukuk' ödülü koyup, bunu da devam eden soruşturmalara müdahale etmekle suçlanan Ömer Faruk Eminağaoğlu'na vermeleri de fabrika hatası mıydı? Bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var: Baro bu tercihlerle kendini ve hukuku yaralıyor. 12 Eylül darbecilerine başka tanımlar kullanmak onları aklamaz; ama aklayanları cunta fotoğrafı içine yerleştirir. O zaman gittiğiniz her yerde 'cuntacı baro' diye karşılanırsınız. 'Matbaa hatası' türü savunmalar da Genç Siviller'e malzeme olmaktan başka işe yaramaz.

zaman



Bu yazı 1,023 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,285 µs