En Sıcak Konular

Gülay Göktürk


Gülay Göktürk
0 0 0000

Kaldırılması teklif dahi edilemeyen dersler



Silahlı Kuvvetler'in yol açtığı skandalların ardı arkası kesilmiyor.
Gün geçmiyor ki yeni bir yalan ortaya çıkmasın; şok bir belge ya da ses kaydı gündeme düşmesin. Çorap sökülmeye başladı bir kere. Hiçbir önlem yeni skandalların patlak vermesini engelleyemiyor.

Son skandal malum; Milli Güvenlik dersi veren subayların okullarda casus gibi kullanılması. Anlaşılan cumhuriyetin "hakiki sahipleri" Abdülhamit'ten beter kuşkucu olmuşlar. Kendilerinden başka hiç kimseye güvenmiyor, "geleneksel müttefikleri" olan "Cumhuriyet öğretmenleri"ni bile izliyorlar. Subayları casus gibi okullara sokup öğrenciler, veliler, öğretmenler, müdürler hakkında rapor hazırlattırıyorlar. Ama o kadar bürokrasi meraklısı, usule nizama o kadar düşkünler ki, mantıken gayriresmi bir şekilde yürümesi gereken bu casusluk faaliyeti için standart jurnal formları hazırlıyor, bu formlara da "Milli Güvenlik Bilgisi Dersi (MGBD) olan okullarda MGDB öğretmeni görevlendirme ve okul kılık kıyafet yönetmeliğinin uygulama durumu çizelgesi" gibi tumturaklı isimler takıyorlar. Türbanlı derse giren öğrenci ya da öğretmen var mı?.. Kız öğrenciler beden eğitimi dersine giriyor mu?.. Atatürk'ün anma töreni yapılıyor mu?.. Hangi öğretmen hangi gazeteyi okuyor?.. Okul kütüphanesinde hangi kitaplar var?.. Kim oruç tutuyor, kim namaz kılıyor?.. Kim Hz. Peygamber'in adını fazla anıyor?..

Öğretmen gibi gelip de derste kürsünün altında gizlice jurnal formu doldurma durumuna düşürülen subaylara da fazla bir şey diyesi gelmiyor insanın. Öyle ya, adamcağız komutanından emir almış; 'gözünü dört açıp rapor getireceksin' denmiş. "Burada her şey normal" diye yazmak yakışık alır mı? İlla ki bulup buluşturup bir şeyler yazacak. O da bu çaresizlik içinde müdire hanımın öğretmenlere verdiği iftar yemeğini "irticai faaliyet" bağlamında rapor ediyor!

X x x

Jurnalci öğretmenler hikâyesinin ortaya çıkması üzerine, birçok eğitim örgütü ve eğitimci milli güvenlik derslerinin subaylar tarafından değil, öğretmenlik formasyonuna sahip sivil kişiler tarafından verilmesini ve müfredatın da değiştirilmesini istediler. Zaten geçenlerde toplanan Milli Eğitim Şûrası'ndan çıkan karar da bu yöndeydi. Hükümet de bu görüşü paylaşıyor sanırım ve yakında Milli Güvenlik derslerinin "sivilleşmesi" gibi bir değişim yaşayacağız.

Hiç yoktan iyidir ama neden bu dersin toptan kaldırılması kararı alamıyoruz bir türlü onu da anlamış değilim. Çeşitli eğitim örgütleri ve bu arada BDP dersin kaldırılmasını talep ediyorlar. Ama hükümet hiç oralı görünmüyor. (Bu arada CHP'nin, dersin sivil kişiler tarafından verilmesine karşı çıktığını da hatırlatalım)

İyice geri kalmış ya da şu anda askeri diktatörlükle yönetilen ülkeleri bilmem ama ben gelişmiş hiçbir ülkenin okulunda Milli Güvenlik dersi diye bir ders olduğunu sanmıyorum.

Neden bizim çocuklar böyle bir saçmalıkla vakit kaybetsin?

Asker millet olduğumuz için mi?

Önce olmaması gereken bir dersi koy müfredata; sonra da müfredatı değiştirme yoluyla dersi fiilen ortadan kaldırmaya çalış. Yani resmen takiye yap. Bir deli kuyuya bir taş atar, bin akıllı çıkaramaz misali, 'yeni bir müfredat yaratacağım, hem milli güvenlik dersi varmış gibi olacak ama aynı zamanda yokmuş gibi olacak' diye uğraş dur...

Tıpkı zorunlu din dersinde düşülen durum gibi... Biliyorsunuz, yıllardır din dersi kitapları "laikleştirilmeye" çalışılıyor. Adına ahlak dersi dediler olmadı, din kültürü dediler olmadı. Aslında imkânsızı başarmaya; din dersi gibi olmayan bir din dersi kitabı hazırlamaya çalışıyorlar. Tabii olmuyor, ne İsa'ya ne Musa'ya yaranabiliyorlar.

 Ya da '82 Anayasası'yla bütün üniversitelerde zorunlu ders haline getirilen İnkılap Tarihi dersi gibi... O konuda da "kaldırılsın" sesleri yükselmeye başladı ufak ufak... Kaldırmaya cesaret edeceklerini sanmıyorum ama belki İnkılap Tarihi dersinin müfredatını da değiştirip cumhuriyet tarihinin sivil versiyonunu okutmaya; ayrıca dersleri anti-Kemalist hocalara verdirmeye kalkarlar.

Böyle giderse okul müfredatları "kaldırılması teklif dahi edilemeyen dersler"in içi boşaltılmış taklitleriyle çöplüğe dönecek iyice.

Söylemiş olayım yani...

bugün

 



Bu yazı 1,148 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Susmak için artık çok geç
    • 24 Eylül 2012 Darbecilik mahkûm oldu
    • 21 Eylül 2012 7 adımda çözüm planı
    • 14 Eylül 2012 Libya
    • 25 Ağustos 2012 Kürtler'i PKK'dan korumak
    • 8 Ağustos 2012 Tehditle canlı kalkan olunur mu?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye Kürdistanı
    • 2 Temmuz 2012 Zana kimi, neyi temsil ediyor?
    • 18 Haziran 2012 Kılıçdaroğlu Bahçeli'nin arkasına saklanıyor
    • 15 Haziran 2012 Olmayacak duaya amin
    • 11 Haziran 2012 Oslo süreci yeniden mi?
    • 8 Haziran 2012 Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi
    • 4 Haziran 2012 Ses kayıtları
    • 30 Mayıs 2012 Parti kongreleri neden yapılır?
    • 21 Mayıs 2012 Sivil bayramlar dönemi
    • 11 Mayıs 2012 Yine mi?
    • 9 Mayıs 2012 Solun resmi tarihi
    • 25 Nisan 2012 Keşke CHP bölünse
    • 11 Nisan 2012 Kafası karışık bir Demirtaş
    • 9 Nisan 2012 Nizam-ı alem

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,027 µs