En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

'Altın çağ'ın zirvesi



Türkiye, demokrasinin 'altın çağı'nı yaşıyor. Dün, yeni yasama yılına başlayan Meclis, bu 'altın çağ'ın somut göstergesiydi. Soralım: 91 yıl boyunca Meclis, hiç bugünkü kadar güçlü olabildi mi?


Rahmetli Adnan Menderes'in 'sizin her şeye gücünüz yeter' anlamına gelen 'isteseniz hilafeti bile getirirsiniz' sözünü ettiği Meclis bile, dün Cemil Çiçek'in başkanlığında açılan Meclis'in gücüne yaklaşabilir mi?

Tek tek karşılaştırın. Çok partili hayata geçildikten sonra gelen cumhurbaşkanları arasında, sözü tartıya konulduğu zaman en ağır çeken hangisi? Dün Meclis'te bu ağırlığı hissettiren Abdullah Gül değil mi? Bu Meclis dinleyici localarında çok omzu kalabalık gördü. Bugün 'asker ne düşünüyor?' sorusu kimin merakını çekiyor? Meclis'in karşısında ayrı bir Meclis gibi demokrasiye sınır çizen, devlete ayar çeken bir yargıdan bahsedebilir miyiz? 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinden beri, 'ABD Türkiye'ye her istediğini kabul ettirir' diyenlere inanacak bir örnekle karşılaştınız mı? Arkasında yüzde 50 oy olan Başbakan Erdoğan 'benim bakanım, benim genelkurmay başkanım...' dediği zaman, içeride ve dışarıda her şeyin demokratik iradenin kontrolünde olduğunu gerçekten hissetmiyor musunuz? Dün Meclis'te BDP'nin hazır olmasını neden şiddetin durması ve barışın kalıcı bir şekilde tesisi için önemli bir adım olarak görüyoruz? Çözümü Meclis bulacağı için değil mi? Bir yıl içinde bu Meclis'in yeni bir anayasa yapacağına neden güveniyoruz?

Bu Meclis'in içeride ve dışarıda rakibi yok. Sözünün üstüne söz söyleyecek birinden kimse bahsedemez. Bu gücün doğal bir sonucu var: Her şey gözümüzün önünde olacak. Kimse kapalı kapılar arkasında, bizden gizli-saklı iş göremeyecek. Gözümüzün, kulağımızın Meclis'e dönmesi, olup bitenleri bütünüyle kavramak için yeterli olacak.

Bu Meclis, kendisini kanıtlamış bir Meclis. Devlet içinde onun izni dışında kimse adım atamaz. Çözüm iradesi bu kadar yüksek olan Meclis'in verdiği güveni bize kim verebilir? Bu Meclis'in içinden çıkmış ve yine bu Meclis'in denetlediği hükümetin; bu Meclis'ten çıkan hükümetin atadığı memurun keyfince iş görme, hata yapıp sonra da üstünü kapama lüksü olur mu? Eğer devlet, terör örgütü ile görüşüyorsa, arkada bu Meclis'in kefaleti durduğu için kimsenin bu ülkenin çıkarlarına aykırı bir iş yapamayacağından eminiz. Görüşmeye karar vermişse, hepimiz adına barış için bir yol arıyor demektir. Ancak arkalarında bu kadar güçlü bir irade bulunanlar, sağın solun kınamasına, yıpratmasına aldırmadan çözüm bulacak cesur adımları atarlar. Çare bulmak için bu kadar güçlü bir irade Meclis'te tecelli ediyorsa, çözüm önümüzdedir.

Demokrasimiz altın çağını yaşadığı için dünyada tehlike çanları çalarken, Türkiye ekonomik mucizeler yaşıyor. Çünkü ekonomiyi yöneten ve bütün yetkiyi halktan alan güçlü bir irade var. Kimse yanına askeri, arkasına bir başka bürokratik gücü alıp bindiği geminin altını delmeye cesaret edemiyor. Siyasî irade güven telkin ediyor; sermaye bu güveni özgüvene dönüştürüp zenginlik üretiyor. Türkiye'nin dışarıda parlayan yıldızı, bu Meclis'ten yükseldi ve bu Meclis'ten güç aldı. Türkiye başka herhangi bir şeyle değil, demokrasisi ile güç ve itibar kazandı. Herkes büyük belalarla boğuşup, inisiyatif kaybederken Türkiye demokrasi ile kazandığı itibarı, bölgesi için güçlü bir liderliğe dönüştürüyor.

23 Nisan 1920'den bu yana hiçbir Meclis, dün toplanan Meclis'in sahip olduğu güce ulaşamadı. Bugün yaşadığımız altın çağ, bu gücün eseri. Bugünlere ne badireler atlatarak, ne tezgâhları bozarak geldik. Bir kere ele geçirince hep elimizde durmuyor. Mücadelesini biteviye vermek gerekiyor. 2014 yılına kadar devamı kuvvetle muhtemel 'altın çağ'ın zirvesindeyiz. Sonrasını bugün vereceğimiz kararlar, atacağımız adımlar belirleyecek. Bu kadar büyük bir güce büyük sorunları çözmek yakışır:

Anayasasını yapmış ve Kürt sorununu çözmüş bir Meclis; başka hangi Meclis bu iki işin üstesinden gelebilir?

zaman

Bu yazı 1,312 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,142 µs