En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Türk futbolunu kurtarma paketi



Aylar süren tartışmaların ardından Türk futbolunu şike davası kaosundan çıkaracak strateji belli oldu. Yıldırım Demirören yönetimindeki federasyon, kendi içindeki uzun değerlendirmelerin ardından yol haritasını hazırladı. Federasyon Yönetim Kurulu, sadece şike konusunu değil, topyekun Türk futbolunu masaya yatırdı. Demirören, Başbakan Erdoğan'ın tam desteğini aldı, UEFA ile müzakerelere başladı, 3 büyüklerden başlayarak bütün futbol kulüpleriyle de temasa geçti. Demirören, Nihat Özdemir ve Ali Koç ile de görüşerek minimum hasarla krizden çıkış formülasyonunu tartışmaya açtı.
İşte TFF'nin yol haritası:
 - Önce kriz yönetimiyle şike kaosu ortadan kaldırılacak. Demirören yönetimi bu konuyu büyük sorunun ancak yüzde 20'si olarak görüyor ve geçici bir belirsizlik diye değerlendiriyor. Hiçbir kulübün küme düşmeyeceği bir reçete üzerine çalışılıyor. Etik Kurul, 'Süper Final' süreci başlamadan önce, yani 15 Nisan'a kadar karar verecek. Kurul, hem dosyaları inceleyecek hem de 'sahaya' bakacak. Sahada şike yapılıp yapılmadığı, bunun delili olup olmadığı, ispatlanıp ispatlanmadığı kriterlerini uygulayacak.

 KULÜP-ŞAHIS KESİN AYRILACAK
 - Hemen akabinde disiplin kurulu devreye girecek. Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi hatayı yapan kurumlarla kişiler arasında ayrıma gidilecek. Varsa hata, onu yapan kişilere ceza verilecek. UEFA'nın sıfır tolerans ilkesine kişiler bazında tam riayet edilecek. Nihai karar için yargı sürecinin tamamlanması beklenecek ancak spor hukukunun gereği 'çok sert olsa da tedbirli cezalar' verilecek. Yani üzerinde şüphe bulunan şahıslar yargı süreci tamamlanıncaya dek görev alamayacak.

 TEK SORUN FENER'iN KATILIMI
 - F.Bahçe CAS'taki davasını geri çekecek, böylece UEFA nezdinde iyi niyet jesti yapılacak.
Kurtarma paketinin buraya kadarki bölümü şike soruşturma ve davasıyla ilgili belirsizliğin giderilmesine dönük. Federasyon yönetimi, bu plan başarıyla uygulanırsa, UEFA'ya iyi anlatılırsa hiçbir sorun çıkmayacağına inanıyor. Yani gelecek yıl bütün takımların Avrupa'ya gidebilmesine çok yüksek ihtimal olarak bakılıyor. Tek sorun, sadece gelecek sezon için F.Bahçe'nin Avrupa macerasında kilitleniyor, onun da CAS düğümünün çözülmesiyle birlikte halledileceğine güveniliyor.
BaŞbakan Erdoğan'ın bu noktaya kadarki desteği tam...
ŞİMDİ gelelim, federasyonun 'Bugünü değil geleceği düşünüyoruz' dediği ve sorunun %80'i olarak gördüğü Türk futbolunun masaya yatırılmasıyla ilgili bölümüne...

 KULÜPLERE DEV PAKET YOLDA
 YAPILAN değerlendirmelerde hemen hemen bütün futbol kulüplerinin mali yapısının çok bozuk olduğu, UEFA kriterlerini yerine getirmediği belirlendi. Böyle giderse yakın gelecekte hiçbir Türk takımının Avrupa'ya alınmayacağı düşünülüyor. Onun için geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma çalışması sürdürülüyor. Buna göre ilk iş, Türkiye Futbol Federasyonu'nun statüsü değiştirilecek. Halen federasyon yarı kamu kuruluşu niteliğinde. Bürokrasiden kolay imza çıkmıyor, harcamalarda büyük güçlük yaşanıyor. İşler ağır aksak yürüyor.
Oysa federasyonun imkanları geniş, mali durumu parlak. Kulüpler ise daha küçük meblağlar için adeta iflasın eşiğindeler. Statü değişikliğiyle birlikte federasyondan kulüplere kaynak aktarımının önü açılacak.
İKİNCİ adım olarak hükümet, bütün kulüplerin sigorta vergi gibi yükümlülükleriyle ilgili düzenlemelere gidecek. Bu, bir defalık affın çok ötesinde geniş kapsamlı bir uygulama olacak.
UEFA kriterlerini yerine getirmek ve uzun vadeli çözüm sağlamak için çok ciddi değişiklikler geliyor. Kulüplerin savurganlık içinde ve kuralsızca borçlanma alışkanlıklarını değiştirecek kısıtlamalar getirilecek. Yabancı oyuncu konusu ve sayısı bütün yönleriyle ele alınacak.

 MİLLİ TAKIMA HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
 DEMİRÖREN yönetimi kulüplerin dışında Milli Takım'ı da paket kapsamında değerlendiriyor. Abdullah Avcı yönetimine çok güveniyor ve gençleştirme operasyonuna tam destek veriyor. Avcı'da ısrar edilecek. Kısa vadeli hedefler yerine iki üç jenerasyonu düşünen planlama yapılmasını teşvik ediyor. Bu üç aşamalı plan başarıya ulaşırsa TFF şöyle bir sonuç elde etmeyi hedefliyor:
 'ŞİKE belirsizliği giderilmiş olacak. Kulüplerin mali yapısı düzelecek. Milli takım gençleşecek. Bu sürede büyük bir futbol turnuvasına ev sahipliği yapılacak. Avrupa veya dünya çapında bir başarı elde edilecek. Sürdürülebilir başarının temelleri atılmış olacak.'

 YILDIRIM'A TEDBİRLİ CEZA!
 Federasyon UEFA'nın ters bir karar verip Türk futbolunu Avrupa'dan uzaklaştıracak bir hamleye girişmesine ihtimal vermiyor. Böyle bir olumsuzluğun Avrupa futbolunu da etkileyeceği saptaması yapılıyor. Bunun için müzakereleri sonuna kadar sürdürecek. Küçük ihtimal de olsa farklı senaryoları göz önüne alarak büyük fotoğrafa bakılacak. Bu noktada bir tek Aziz Yıldırım'la ilgili özel durum endişesi yaşanıyor. F.Bahçe kongresi mayısta yapılacak. O zamana dek en az bir duruşma daha gerçekleşecek. Olumlu bir gelişmenin yaşanması umudu yüksek. Aziz Yıldırım'ın 'tedbirli ceza durumu da göz önüne alınarak' başkanlığa en azından yargı kararı kesinleşinceye dek aday olmayacağı öngörülüyor. Futbol Federasyonu'nun şike, mali kriz, milli takımı gençleştirme ve statü değişimi gibi yapısal tedbirleri de içeren geniş kapsamlı stratejisi böyle... Bunu uygulamakta da kararlı görünüyorlar.
 
akşam


Bu yazı 1,070 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs