En Sıcak Konular

Bilal Kemikli



Bilal Kemikli
0 0 0000

Kutnu Şehrinden Esintiler



Kutnu şehri tabirini çoğu kimse bilmez. Bu tabirle bendenizin kastettiği, Gaziantep’tir. Gaziantep, tarihi yapıları, doğal kaynakları,bereketli toprağı, dil zenginliği ve sofra bereketiyle temayüz eden birşehrimiz. Fakat bu kutnu şehri tabiri nereden geliyor?

Bu soruya cevabı daha sonra vereceğim… Ancak bendenizde Gaziantep sevgisini aşılayan bir eşsiz kalemi burada zikretmek isterim: Merhum Mithat Enç. Maalesef bugün çoğu Gaziantepli’nin de tanımadığı bu büyük sanatkâr, ilim adamı ve idealist kahramanı rahmetle anıyorum.

Büyük sanatkâr… Zira onun Gaziantep’i anlattığı Uzun Çarşının Uluları, edebiyatımızınşehir kitapları arasında öne çıkan, hatta klasikleşen eserlerinden biridir. Zevkle okuduğum, zaman zaman gülüp zaman zaman ağladığım, bazı deyimler ve fıkraları üzerinde derin derin düşüncelere kapıldığım bu kitabı hemen her yerde anmış,öğrencilerime önermişimdir. Kitap, öyle samimi yazılmış ki, henüz sokaklarınıtanımadan şehre adeta aşına oluyorsunuz.

İlim adamı dedim… Zira bizde özürlülerin eğitimi meselesini ilk defa gündeme getirip, bu meyanda akademik çalışmalar yapan ve bitmek tükenmek bilmeyen çabalarla yeni yeni okullar açan bir eğitimci ve bir ilim adamıdır. Mesela, Bursa’da görev yaptığım Fakülte’nin hemen yakınındaki özürlüler okulu onun adını taşır. Buradan her geçişimde, işitme ve görme engelli çocuklarımızın neşesine ve coşkusuna tanık olur, merhum Enç’i rahmetle anarım.

İdealist kahraman dedim; acaba merhum Topçu üstadım gibi, “millet mistiği” mi demeliydim? Merhum Enç’in inançlarını, dini çaba ve telakkilerini bilemem; ama daha henüz İstanbul Darülfünun Hukuk Fakültesi talebesiyken kaybettiği gözlerini sabır ve metanetle karşılayıp, bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme aşkıyla Viyana Yüksek Pedagoji Enstitüsü'nde özürlü çocukların eğitimi konusunda yeniden eğitime başlaması ve bu alanda ilerlemesi dikkate şayandır. Onun Bitmeyen Gece adlı eseri bu serüvenini destanlaştırmaktadır.

Evet, şehirler yetiştirdikleri değerleriyle temayüz eder. Elbette Gaziantep’in yetiştirdiği başka ilim ve sanat adamları vardır; fakat bendeniz bu şehri Uzun Çarşının Uluları’yla sevdim. O çarşıyı, kitaptan okuduğum kadarıyla ulularıyla gezmeyi çok arzu ettim.

Yıllar önce, daha henüz lisans talebesiyken, seksenli yılların ortalarında Gaziantep’e gelmiştim. O vakit, şehrin tarihi yapılarıadeta sırlanmış, derme çatma dükkânların arasında kaybolmuştu. Şimdi, son dönemlerde kentsel dönüşüm çabalarıyla tarihi kentin yeniden canlandırıldığına tanık oluyoruz. Çeşmeler, bedestenler, camiler ve Bey Mahallesi’nden itibaren eskişehrin sivil mimarisi yeniden ayağa kalkmış, Mevlevihane ihya edilmiş, Uzun Çarşıadeta küllerinden yeniden dirilmiş. Sonra Zeugma’yla tarih çok ötelere uzanmış…Ne güzel.

Çarşıda Mithat Enç’in ruhaniyeti rehberlik ediyor… Yürüyerek geziyoruz. Mihmandarımız Doğan Karaoğlan’la bedestenlerde, kaybolmaya yüz tutmuş sanat erbabından bir kaçına uğruyoruz. İşte kutnu şehri tabiri burada zuhur ediyor. Kutnu, kumaş dokumacılığı.Bir el sanatı… Tarihi kökenleri çok eskiye kadar uzanan bir sanat. Adeta ipekten ilmek ilmek tablolar çiziyor işin ehli olan sanatkârlar. Şehir sanatla güzelleşiyor; dokunan kumaşlar, bir yandan başörtüsü veya şal olarak hanımefendilerin vazgeçilmez kıyafeti ve aksesuarı olurken, öte yandan çanta, terlik, perdelerde farklı bir kompozisyonun parçası oluyor.

Uzun Çarşı’da bir kutnucu dükkânında mesleğini aşkla yapan dostumuzla sohbet ediyoruz. O vakit anlıyorum; şehir sadece tarihi yapılarınırestore ederek tarihi şehir hüviyetine yeniden sahip çıkamaz. Peki, başka ne yapmalı? Şunu yapmalı: O yapıların içini doldurmaya gayret etmeli, şehre mana katan sanatlara ve zanaatlara hayat vermeli.

Şehirde dolaşıyor, şadırvanlarında serinliyor, çeşmelerinden su içiyoruz… Sonra yorulduğumuzu fark edip bir kahvehanede menengiç kahvelerimizi yudumlarken kutnu şehrinin sanatkârlarından bir bahis açıyor, konuşuyoruz. Şehir sizi konuşturdukça şehirleşiyor… Siz onu konuştukça içinizdeki şehri düzene sokuyorsunuz. Ve nihayet, an geliyor; selam vermek kastıyla uğradığınız şehre veda edip yola koyuluyorsunuz.



Bu yazı 2,511 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Nisan 2016 Öğrencime Mektup
    • 5 Şubat 2016 Sahici Büyük Kimdir?
    • 24 Ocak 2016 Aşkın Yolcuğu'na Dair
    • 1 Ocak 2016 Kar taneleri: Semada raks eden dervişler
    • 21 Aralık 2015 Eksik Gören Eksiktir
    • 10 Ağustos 2015 Çeşm-i Cihân'a Ağıt
    • 9 Temmuz 2015 Tevazu: İnsan toprağını işlemek
    • 28 Haziran 2015 Ses vermek?
    • 24 Haziran 2015 Bu kitap neden yazıldı?
    • 4 Haziran 2015 Muhalefeti mi seçeceğiz?
    • 10 Mayıs 2015 Ruhuma Sükünet Veren Şehir
    • 20 Nisan 2015 Sevgili kızım, beklemeyi bilmeliyiz
    • 5 Nisan 2015 Bedhah tuzaklara karşı
    • 9 Mart 2015 Bu iyi bir zamandır
    • 12 Şubat 2015 Oğluma birkaç not
    • 27 Ocak 2015 Öğüt Almak: Nasihatname geleneğimize dair
    • 19 Ocak 2015 Son hadiselere ve tartışmalara dair
    • 29 Ekim 2014 Dostun Bahçesinde Teferrüç Etmek
    • 14 Ekim 2014 Camide buluşalım…
    • 9 Eylül 2014 Bir Gönül Köprüsü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs