En Sıcak Konular

CHP'li Öymen: Hepsi bu mu?

3 Aralık 2008 20:12 tsi
Meclis Genel Kurulu'nda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında karayolu ile yolcu taşıma anlaşmasıyla ilgili görüşmelere CHP'li Öymen'in yaptığı hesap gündeme oturdu.

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Suudi Arabistan'ın 82,7 milyar dolarlık ithalatında, Türkiye'nin payının yüzde 1,7 olduğunu belirterek, ''Bu kadar ziyaret ve emeğin sonucunda, Türkiye'nin alabileceği pay bu mu olmalı?'' diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Suudi Arabistan Arasında Karayoluyla Yolcu ve Yük Taşımacılığının Düzenlenmesi Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasını Uygun Bulan Kanun Tasarısı, kabul edildi.

Öymen, tasarının görüşmelerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getirirken, Suudi Arabistan'ın, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ülkelerden biri olduğuna, geçen yıl petrol ihracatından 215 milyar dolar kazandığına işaret etti.

Suudi Arabistan'ın ithalatının ise 82,7 milyar dolar olduğunu ifade eden Öymen, Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi bu pastadan pay almak istediğini söyledi. Öymen, Türkiye'nin, 2007'de Suudi Arabistan'a ihracatının 1,4 milyar dolar olduğunu belirterek, ''Suudi Arabistan'ın 82,7 milyar dolarlık ithalatında, Türkiye'nin payı yüzde 1,7. Bu kadar ziyaret ve emeğin sonucunda, Türkiye'nin alabileceği pay bu mu olmalı?'' diye sordu.

Öymen, anlaşmanın imzalandığı tarih olarak, hicri tarihin de yazılmasını eleştirdi.

-''MEVZUAT EKSİKLİKLERİ VAR''-

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner de konuşmasında, Suudi Arabistan'a cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar düzeyindeki pek çok resmi ziyarete rağmen, iki ülke arasındaki ekonomik gelişmelerin istenilen düzeyde olmadığını bildirdi.

Taner, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ithalat ve ihracatta mevzuat eksikleri bulunduğunu, Türk bankalarının teminat mektuplarının kabul edilmediğini, Türkiye'den giden nakil araçlarına yüksek navlun uygulandığını söyledi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise Suudi Arabistan'da işçi olarak çalışan çok sayıda Arap kökenli, özellikle Hatay'dan giden vatandaşların bulunduğuna işaret etti. Birdal, bu kişilerin, çeşitli nedenlerle idam cezasına çarptırıldığına dikkati çekerek, Türkiye'nin, idam cezasının kaldırılması için Suudi Arabistan'a telkinde bulunabileceğini vurguladı.

Birdal, hac görevini yerine getirmek için Suudi Arabistan'a giden Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda da bazı kolaylıklar getirilmesini istedi.

Görüşmelerin ardından, tasarı kabul edilerek, yasalaştı.

aa

 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs