Obama’ya Britanya işkencesi | " /> Obama’ya Britanya işkencesi | "/>

En Sıcak Konular

Dede Obama’ya Britanya işkencesi

4 Aralık 2008 09:01 tsi
Dede Obama’ya Britanya işkencesi Obama’nın başkan seçilmesine sevinen ABD’nin baş müttefiki Britanya, yeni başkanın Kenyalı dedesinin iki yıl boyunca Britanyalı sömürgecilerin ağır işkencesinden geçtiği haberinin şokunda

Oysa Obama kitabında bağımsızlık yanlısı dedesi için ‘Sadece altı ay hapis yattı. Masum bulundu’ demişti

ABD Başkanı George W. Bush’tan usanıp yerine Barack Obama’nın seçilmesine genelde memnun olan Britanya kamuoyu, yeni başkanın Kenyalı dedesinin Britanya sömürgecilerinden işkence gördüğü ve bu ülkeden nefret ettiği haberinin şokunda. Annesi beyaz Amerikalı babası siyah Kenyalı Obama’nın 87 yaşındaki siyah ninesi, kocasının Kenya’nın bağımsızlık mücadelesi sırasında Britanyalılar tarafından iki yıl hapse atılıp acımasızca işkenceden geçirildiğini söyledi. Ama Britanyalıların torunun garezinden korkmasına gerek yok. Zira Obama ‘Babamdan Düşler’ kitabında olaydan sadece “Dedem sömürge karşıtı isyana doğrudan katılmamıştı. Sadece altı ay hapiste kaldı. Sonunda masum bulundu” diye söz ediyor.

Hüseyin Onyango Obama, 2. Dünya Savaşı’nda Britanya ordusu için Birmanya’da görev yapmış, savaş bitince ülkesine sömürgeden kurtulma umuduyla dönüp bir Britanya subayı için aşçılığa başlamış. Luo kabilesinden olsa da Kikuyu kabilesinin Mau Mau bağımsızlık isyanını desteklemiş. Ama 1949’da 56 yaşındayken tutuklanıp Mau Mau asilerinin sistematik işkence gördüğü, ‘Kenya’nın Gulag’ı’ diye anılan yüksek güvenlik hapishanelerinden birine atılmış. İsyanla ilgili bilgi versin diye iki yıl korkunç şiddet görmüş. Üçüncü eşi Sarah şöyle diyor:

Testislere demir çubuk

“Britanyalı askerler Afrikalı gardiyanlara onu her sabah ve akşam itiraf ettirene dek kırbaçlamaları emrini vermiş. Beyaz askerler iki-üç günde bir hapishaneyi ziyaret edip esirlere ‘disiplin cezası’ yağdırıyordu. Testislerini demir çubuklarla sıkıştırıyorlardı. Elleriyle ayakları birbirine bağlanmış, başı yere bastırılmış haldeyken, tırnaklarını ve kalçalarını keskin bir iğneyle deliyorlardı. Beyaz askerlerin sıktığı kimyasal yüzünden vücudu kanayana dek kaşınmıştı.”
“Ölüm kampından farksızdı, bazı esirler işkencede ölüyordu. Bildiklerini anlatmasaydı öldürülecek ya da sakat bırakılacaktı. ‘Beyaz adamın yönetimine muhalif hiçbir gruba asla katılmayacağı’ yemini bile etmiş. Ama yine işkence devam etmiş.”

İşkence izleri vücudunda kalan kocasının sıkı Britanya karşıtı olduğunu belirten Sarah, “Britanya’nın dost değil, düşman olduğunu anladık. Kocam onlar için tüm gayretiyle çalışmıştı, ama başına bunlar geldi” derken, kocasının Mau Mau isyanını yaratan asiler için muhbirlik yaptığını  itiraf etti. İsyanda Britanya resmi rakamına göre çoğu Kikuyu 12 bin, bağımsız tarihçilere göre 50 binden fazla Afrikalı öldürüldü. Ölen beyaz yerleşimci sayısı ise 32.

Radikal



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,010 µs